xcounter
Calendar Icon

Як бізнес братів Клюєвих викачує гроші з українського бюджету під час війни

13.06.2023 20:18
Вікторія Семченко, «Антикор»

Вже 9 років Україна потерпає від військової агресії россії. Пішов другий рік повномасштабної війни, яку московіти принесли на нашу землю. Щоденно гинуть люди, руйнуються житлові будинки, дитячі садочки, лікарні, нищаться підприємства та економіка України загалом. Незважаючи на це, адепти Кремля та відкриті зрадники України, які десятиліттями її грабували, продовжують безкарно наживатись на нашій державі.

Далі у тематичному розслідуванні ми розповімо, як бізнес одіозних братів Клюєвих й надалі працює в Україні та отримує відшкодування сотень мільйонів гривень з державного бюджету під час війни в обхід санкцій. Мова йде проПрАТ«Ніжинський Жиркомбінат», який в 2020 році був перереєстрований на афілійованих осіб.

КРИМІНАЛЬНИЙ ШЛЕЙФ: МІЛЬЯРДИ З БЮДЖЕТУ, САНКЦІЇ ТА СПІВПРАЦЯ З ФСБ

Брати Клюєви- одні з найяскравіших, якщо так можна висловитись, представників забороненої в Україні партії регіонів. Андрій Клюєв – екс-глава Адміністрації президента України за часів Віктора Януковича (у вирішальний період Євромадану), колишній перший віце-прем'єр-міністр та народний депутат трьох скликань Верховної Ради. Його молодший брат Сергій – нардеп чотирьох скликань, був формальним власником резиденції «Межигір’я» Віктора Януковича. Станом на 2019 рік вони зайняли у рейтингу НВ та Dragon Capital топ-100 найбагатших українців 61-е місце зі статками $104 млн.

За даними СБУ, Андрій Клюєв утік із України у 2014 році. Адвокати вказували місцем його реєстрації село Шульгіне Московської області РФ. Сергія Клюєва у 2014 році було обрано нардепом на позачергових виборах, проте він залишив країну після того, як парламент у 2015 році підтримав подання Генпрокуратури про зняття з нього депутатської недоторканності. Андрій Клюєв намагався взяти участь у минулих парламентських виборах в Україні, але ЦВК скасувала його реєстрацію кандидатом у депутати.

Вважається, що першим великим бізнесом братів Клюєвих стала компанія «Укрпідшипник» з реєстрацією в багатостраждальному місті Бахмут. Станом на зараз вона вже втратила свої активи, визнана банкрутом і перебуває у процедурі ліквідації.

Відомо, що Клюєви зберегли контроль над активами в окупованому Криму, перереєстрували їх за російськими законами і продовжують вести бізнес. Щодо СЕС Activ Solar на материковій частині України, то ще 2014 року як компенсацію боргів за поставлене обладнання їх отримав китайський державний концерн CNBM International Corporation.

Обидва брати зараз у розшуку. Сергій Клюєв фігурує в справах про зловживання владою, присвоєння майна, шахрайство і легалізацію злочинних доходів. Андрія Клюєва Служба безпеки України підозрює в незаконному перешкоджанні мирним акціям, перевищенні влади і привласненні майна. У 2014 році ЄС запровадив проти братів персональні санкції, але вже в 2018–2019 роках їх зняв – спочатку з Сергія, а потім і з Андрія. Також їх було виключено з розшуку по лінії Інтерпол. На сьогоднішній день Клюєв знаходиться лише у списку санкцій США (з 2015 року).

Брати Клюєви вважаються класичними олігархами з найближчого оточення Віктора Януковича. Їхні компанії отримували землю на пільгових умовах за його президентства, будували електростанції на кредити українських і російських держбанків. Електроенергію Клюєви продавали українській державі за цінами, вп’ятеро вищими від гуртових за спеціальним «зеленим» тарифом. У Криму на момент анексії Activ Solar Клюєвих керувала чотирма комплексами СЕС і будувала ще два.

Претензії бізнесові Клюєвих висували не тільки українська влада і держбанки, а й призначений росією голова Криму Сергій Аксьонов. Уже в травні 2014 року він назвав електростанції Activ Solar «шахрайськими» і «липовими» і говорив, що вони накопичили 300 мільйонів доларів боргів перед російськими державними банками. Через рік видання «Коммерсант» писало вже про 800 мільйонів євро боргу. Йшлося про кредити, які компанії групи Activ Solar брали у «Внєшторгбанку» і «Сбєрбанку» через їхні українські філії. Аксьонов припускав, що держбанки заберуть СЕС у рахунок кредитів.

Видання Deutsche Welle у 2017 році писало, що компанії Клюєвих не повернули українським держбанкам майже 28 млрд гривень або $1 млрд (тут і далі суми в доларах вказані за середньорічними курсами). Уряду України довелося покривати збитки банків із державного бюджету. Журналісти підрахували, що за борги братів Клюєвих кожен український платник податків віддав по 2 тисячі гривень – приблизно $75 на той час.

В 2015 році відбувся замах на тодішнього генпрокурора України Віктора Шокіна. Як повідомляли ЗМІ, кілер випустив три кулі зі снайперської гвинтівки по його кабінету, врятувало генерального прокурора броньоване скло. На брифінгу з цього приводу колишній військовий прокурор Анатолій Матіос натякнув на причетність до змаху братів Клюєвих.

«Напроти тильної сторони будівлі, де розміщений кабінет Генпрокурора від вулиці Гусовського, розташовано кілька приміщень, одне з яких належить корпорації «Укрпідшипник». Подивіться, кому належить це підприємство», - наголосив Матіос.

В 2020 році Вищий антикорупційний суд заочно заарештував Андрія Клюєва, а вже у лютому 2022 року президент України Володимир Зеленський позбавив українського громадянства.

Трохи пізніше голова СБУ Василь Малюк запевнив, що колишні українські політики, які зараз ховаються в Москві, не уникнуть відповідальності: «Політичний офіс» Сівковича-Клюєва — справжня кротоферма, яка допомагала РФ вести розвідувально-підривну діяльність проти України. Гніздо зрадників, яке безпосередньо співпрацює із ФСБ».

В травні цього року Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершила досудове розслідування у справі Клюєва про заволодіння та розтрату 195 млн гривень бюджетних коштів.

Незважаючи на доведену участь «сірого кардинала» Януковича Клюєва у планах створення в лютому 2022 року маріонеткового уряду Путіна в Україні та інші чисельні кримінальні проступки, у влади все ніяк не дійдуть руки до вітчизняних активів братів, які, очевидно, дозволяють їм не просто безбідно жити в еміграції, але й зберігати надію на повернення на батьківщину.

ПРАТ «НІЖИНСЬКИЙ ЖИРКОМБІНАТ»: ГОДІВНИЧКА КЛЮЄВИХ

Один з основних активів братів Клюєвих в Україні, який досі залишається непоміченим правоохоронцями, - ПрАТ «Ніжинський Жиркомбінат» - одне з найбільших в державі виробників соняшникової олії, яка експортується в десятки країн світу.

Жиркомбінат, що розташований на Чернігівщині в м. Ніжин, має повний цикл переробки олійної сировини - мультикультурний маслоекстракційний завод, який переробляє насіння соняшнику, ріпаку та сої. Відповідно до даних Опендатабот, активи підприємства на 01.01.2023 складають 1,704 млрд. грн.

Коли у Клюєвих виникли значні проблеми з законом в Україні, брати почали «передавати» свої активи довіреним особам. Так, ПрАТ «Ніжинський жиркомбінат» в 2020 році несподівано перейшов у власність такого собі пана Гончаренко Михайла Борисовича, який обійняв посаду голови наглядової ради підприємства та на 100% став бенефіціарним власником підприємства.

Гончаренко Михайло Борисович є давнім поплічником братів Клюєвих та їх довіреною особою. Так, вказаний пан був помічником народного депутата як Андрія Клюєва у V скликанні Верховної ради України, так і його брата Сергія у VII скликанні.

Михайло Гончаренко (25.02.1974 р.н.) тривалий час обіймав посади в топ-менеджменті ПрАТ «Укрпідшипник», засновниками та власниками якого є і досі брати Клюєви. З2006 по 2008 рік він був виконавчим директором ПрАТ «Укрпідшипник» групи компаній SLAV AG (Донецька область), згодом пішов на підвищення й з 2009 по 2014 рік обіймав посаду генерального директора «Укрпідшипник».

За даним джерел з бізнесових кіл, після 2014 рокуГончаренко наче відсторонився від Клюєвих, але це спростовують наявні безперечні факти: Гончарено М. Б. є співвласником (15% акцій на суму 13,5 млн. грн.) ТОВ «АГРЕКС» (ЄДРПОУ 25602906), яке також створили брати Клюєви та є вигодонабувачами від діяльності цього підприємства і на теперішній час.

ТОВ «АГРЕКС», заступником директора якого є Михайло Гончаренко, контролює компанії ТОВ «СВАТІВСЬКА ОЛІЯ» та ПрАТ «Ніжинський жиркомбінат». Одним із засновників ТОВ «СВАТІВСЬКА ОЛІЯ» є все той же Гончаренко М.Б. Але повернемось все ж таки до нинішньої діяльності жиркомбінату.

Як відомо, Російською Федерацією 24 лютого 2022 року проти України було розв’язано повномасштабну війну, що привело до розриву всіх економічних та дипломатичних зв’язків. Афілійовані до держави-агресора підприємства почали шукати шляхи роботи з російським бізнесом через посередників у вигляді міжнародних підприємств. Аналізом даних сайту «Іmportgenius» встановлено, що протягом 2022-2023 років ПрАТ «Ніжинський Жиркомбінат» є ключовим українським постачальним для наступних покупців:

  1. Viterra B V (Нідерланди), яке, відповідно до даних сайту підприємства, має діючий бізнес в Россійській Федерацій https://www.viterra.com/Media/News/Statement-from- Viterra-Limited-regarding-its-operations-in-Russia
  2. Aves Grup (Туреччина), яке, відповідно до даних сайту підприємства, має дочірнє підприємство в Россійській Федерацій https://www.avesenerji.com/?p=a&id=2&t=corporate
  3. CARGILL INTERNATIONAL S.A (США), яке має має дочірнє підприємство в Россійській Федерацій https://www.cargill.ru/

Враховуючи обсяги ПрАТ «Ніжинський Жиркомбінат», взаємодія з російським бізнесом складає мільярди гривень, незважаючи на те, що країна-агресор кожного дня вбиває українських громадян та руйнує українські міста.

Але навіть це ще не все, шанувальники «русского мира» не гребують нічим, не мають ні сорому, ні совісті та навіть отримують з українського бюджету відшкодування ПДВ, що в умовах режиму військового стану зробити дуже непросто. Так, за даними телеграм каналу «ДОН КИХОТ», який анонімно ведуть податківці, від 4 листопада 2022 року, Прат «Ніжинський Жиркомбінат» отримав 107 874,3 тис. грн. відшкодування ПДВ у автоматичному режимі (дата отримання 03.10.2022р.).

Цю ж інформацію, але дещо доповнену, підтверджують наші джерела у податковій, які на умовах анонімності надали журналістам податкові декларації та відповідні розшифровки відшкодування ПДВ. Згідно з таблицею, наведеною нижче, загальна сума відшкодування ПДВ для ПрАт «Ніжинський Жиркомбінат» за 2022 рік склала 190 млн грн, а з січня по квітень 2023 року – більше 150 млн грн. Таким чином, менш, ніж за півтора роки, жиркомбінат отримав з бюджету 340 млн гривень!

За даними джерел в ДПСУ, пан Гончаренко від початку військової агресії почав вивозити з України через пункти пропуску Краківець та Щегині готівкові кошти на суму більш, ніж мільйон доларів США. Злі язики подейкують, що топ-менеджер Клюєвих може мати поти посвідку на постійне місце проживання в Австрії, де наче має нерухомість поруч із одіозними братами.

Враховуючи наведене вище, можна дійти закономірного висновку, що Прат «Ніжинський Жиркомбінат» працює в інтересах біглих олігархів братів Клюєвих на користь продовольчої безпеки громадян (в т.ч. військових) Російської Федерації та оформлений на їх довірену особу Гончаренко Михайла Борисовича. І все це на другому році повномасштабної та дев’ятому році гібридної війни Росії проти України.

Закликаємо СБУ та інші правоохоронні органи України, які дотичні до розслідувань злочинної діяльності зрадників України Клюєвих, звернути увагу на діяльність «бізнесу» цих «московських консерв», провести ретельну їх перевірку та притягнути винних до відповідальності. Не виключено, що саме з доходів цього бізнесу фінансується діяльність різних підривних груп ФСБ в Україні, про що прямо говорив очільник СБУ Василь Малюк. Ми будемо стежити за розвитком подій в цій резонансній справі.

Далі буде…

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини