xcounter
Calendar Icon

Міжнародний День лівші

Міжнародний День лівші
Традиційне свято
Святкують 13 серпня

Значення свята: що обов'язково треба зробити цього дня.

Наш світ, загалом і зокрема, влаштований для правшів. Адже зараз кількість лівшів на планеті - до 10%. А раніше все було інакше: у кам'яному віці лівшів було 50%, у бронзовому кількість таких людей, ймовірно, скоротилася до 25%.

Щоб зрозуміти, наскільки важливим є встановлення цього свята, достатньо згадати статистику: 2500 людей, у яких ведуча рука ліва, помирають щороку з дуже прикрої причини, а саме через нещасні випадки, оскільки все в нашому світі влаштовано для правшів. Адже цього можна було б уникнути...

13 серпня 1990 року британський Клуб ліворуких вирішив встановити свято День шульги для щорічного привернення уваги громадськості, зокрема, до виробників різних технічних пристроїв та засобів, до проблем людей, у яких провідна рука - ліва, а не права, як у більшості населення планети.

Спробуйте і ви цього дня, хоча б одну годину, все робити лівою рукою. Стане цілком зрозуміло, що навіть така проста дія як застібання одягу на блискавку чи гудзики – робити лівою рукою вкрай незручно. Що вже говорити про труднощі, з якими стикаються шульги у професійній діяльності?

Візьмемо, наприклад, поліцейських. За статутом належить кобуру зі зброєю носити праворуч, але лівшам зручно, щоб кобура була ліворуч: від цієї "дрібниці" може залежати життя людини. У 1980 році в США почалися масові мітинги та протести на захист поліцейського Франкліна Вінборна, який мав необережність народиться лівшою. Він був звільнений саме через носіння кобури ліворуч, тобто порушення статуту.

Раніше в багатьох країнах, у СРСР у тому числі, ліворуких жорстко переучували і змушували писати правою рукою, щоб вони могли адаптуватися в суспільстві і користуватися всіма пристроями, які призначені для правшів. Світ не хотів йти на поступки таким людям, і переробляв їх "під себе". Але справа не тільки в провідній руці, лівій або правій, а в роботі мозку, зокрема, півкулі.

Зараз часи змінилися: переучування шульг поступово відходить у минуле і, відповідно, кількість таких людей збільшується, як і пристроїв, пристосованих для людей з провідною лівою рукою.

Всі свята