xcounter
Calendar Icon

Міжнародний день щастя

Міжнародний день щастя
Міжнародний день, проголошений ООН
Святкували 20 березня

Як з'явилося це свято?

Хто вигадав День щастя?

День щастя встановлено Всесвітньою організацією ООН у 2012 році. А ініціатором радісного свята стали найщасливіші люди на планеті – жителі Королівства Бутан.

Неймовірні історії та фото дивіться з експедиції журналіста і письменника Костянтина Стогнія в Бутан:

"У Бутані знайдено справжнє щастя"

"Міністерство щастя" знаходиться в уряді Бутану

Чи можна виміряти щастя?

Справа в тому, що четвертий Король цієї невеликої гірської країни дуже хотів зробити кожного громадянина щасливим. Він вирішив вимірювати щастя та вигадав складну формулу, засновану більш ніж на 70 показниках.

Завдяки цьому творчому королю тепер будь-яка держава може за формулою вимірювати добробут свого народу - коефіцієнт Валового Національного Щастя.

На щастя прагне кожна людина на Землі, незважаючи на національність, вік, громадянство, стать, професію, соціальний стан та кількість грошей. Своє особисте щастя людина визначає і вимірює сама, без жодних формул і обчислень.

Він просто каже: "Як я сьогодні щасливий!"

Щастя – поняття відносне

Поняття щастя ще з давніх-давен намагалися розгадати філософи.

Медики приписують відчуття щастя кількості гормонів дофаміну, ендорфіну та серотоніну. Але щастя залишається поняттям дуже відносним.

Найбагатші люди планети бувають настільки нещасні, що вмирають від туги на своєму особистому острові посеред прекрасного океану.

А жебрак бербер з марокканської пустелі може бути неймовірно щасливий, знайшовши невелике джерело води та напоївши сім'ю та тварин.

Де ж шукати щастя?

Цього дня бажаємо один одному, звичайно ж, щастя! Його не треба шукати зовні, його немає у зовнішніх атрибутах, його не знайти у роботі, грошах чи стосунках. Там лише тимчасова радість.

А щастя знаходиться всередині нас самих – це спосіб позитивно сприймати цей світ, обставини, стосунки.

Людина ніколи не буде щасливою, якщо не знайде щастя в самій собі. І якщо з вами поруч знаходиться нещасна людина, можна їй допомогти стати щасливішими, поділившись частинкою своєї радості та свого благополуччя.

Всі свята