xcounter
Calendar Icon

День Служби безпеки України

День Служби безпеки України
Професійне свято
Святкували 25 березня

Історія свята і цікаві факти про СБУ.

Служба Безпеки України з'явилася 1992 року замість КДБ УРСР, а своє професійне свято СБУ почала відзначати щороку 25 березня, починаючи з 2001 року. Саме 25 березня 1992 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про Службу безпеки України».

Робота цих хлопців – аби їх не бачили. І чим більше оточуючим здається, що СБУшники нічого не роблять, тим ефективніша їхня робота. Чим секретніше їхнє розслідування, тим кращий результат. Адже злочинці теж не повинні знати, що за ним ведуть спостереження, що їх кримінальну діяльність розкрито. Це необхідно, щоб не дати злочину відбутися, щоб взяти порушників "на місці злочину", викривши попередньо всі зв'язки та контакти.

Які функції виконує СБУ?

Насамперед це захист нашої держави від терористичних атак, від зовнішньої агресії, від міжнародних економічних злочинів, захист суверенітету, територіальної цілісності України.

У хлопців із цієї служби дуже відповідальна та небезпечна професія. Робота СБУшників пов'язана з розвідкою та контррозвідкою, боротьбою з тероризмом та наркоторгівлею, корупцією, кібер загрозами. Вони відповідають за цілісність та незалежність України, забезпечують дотримання прав та свобод громадян.

Трагічні події останніх років вивели Службу безпеки України на якісно новий рівень. Адже через війну пройшли майже 9 тисяч співробітників СБУ, а це – кожна третя людина.

Структура СБУ включає 4 основні підрозділи:

  • Центральне управління
  • Регіональні органи
  • Антитерористичний центр
  • Навчальні заклади

Цікаві факти про Службу безпеки України:

СБУ співпрацює з понад 100 спеціальними службами та правоохоронними органами різних країн.

В Україні функціонує галузевий Державний архів СБУ, де зберігається близько 180 000 томів різних матеріалів. Це документи за 1918-2017 роки. Кожен із цих томів може містити десятки документів.

2015 року було знято гриф «цілком таємно» з усіх документів радянських спецслужб, датованих 1918-1991 рр., які зберігаються в архіві СБУ.

Всі свята