xcounter
Calendar Icon

День Української Державності

День Української Державності
Державне свято
Святкують 28 липня

28 липня 2022 року Україна вперше відзначає нове державне свято — День Української Державності. Символічно, що відзначатиметься воно у День хрещення Київської Руси-України (його офіційно відзначають із 2008 року).

Досі саме 28 липня Україна вшановувала одного з перших своїх державотворців — святого рівноапостольного Володимира Великого, князя Київського.

У президентському указі зазначено, що історія української державності сягає своїм корінням "часів заснування міста Києва та розквіту держави за часів князя Київського Володимира Великого". Саме він, прийнявши у 988 році християнство, "засвідчив цивілізаційний вибір Київської Руси".

Спадкоємцями Київської держави тих часів Україна вважає:

  • Галицько-Волинське князівство,
  • Українську козацьку державу,
  • Українську Народну Республіку,
  • Західноукраїнську Народну Республіку,
  • Українську Державу,
  • Карпатську Україну
  • сучасну незалежну Україну.

В указі також зазначено, що День Української Державності Україна святкує, керуючись Актом проголошення незалежності від 24 серпня 1991 року, який був схвалений 1 грудня 1991 року всенародним голосуванням.

У цей день українське суспільство також вшановує пам’ять та засвідчує повагу до діяльності Тараса Шевченка, Миколи Костомарова, Володимира Антоновича, Михайла Драгоманова, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Грушевського, а також інших "видатних представників національної еліти та борців за державність і незалежність України".

"Ми — молода родина зі славетної династії Київської Русі - України. З роду засновників. Роду хрестителів. З хороброго роду. Мудрого роду. Козацького роду. Ми не сироти й не знайди. Ми нащадки могутньої країни, яка була центром Європи. Тут починалося православ’я, тут взяла початок старослов’янська мова, правонаступницею якої є сучасна українська мова. Тут почалась і наша державність. Зародження нашої державності ми будемо відзначати в день розквіту нашої державності - у день Хрещення Київської Русі - України", - сказав президент України Володимир Зеленський, виступаючи на Майдані 24 серпня 2021 року.

Саме у день святкування 30-річчя незалежності України він оголосив започаткування нового свята, і в прямому ефірі підписав указ №423/2021 "Про День Української Державності".

Всі свята