xcounter
Calendar Icon

Покров Пресвятої Богородиці, День захисника України та День українського козацтва

Покров Пресвятої Богородиці, День захисника України та День українського козацтва
Релігійне свято
Офіційний вихідний
Святкують 1 жовтня

Найважливіше про це свято: традиції, історія і що не можна робити цього дня

Покров Пресвятої Богородиці (Третя Пречиста)

Головне християнське свято осені відзначається 1 жовтня. Воно було започатковане у дванадцятому столітті князем Андрієм Боголюбським на згадку про чудові події, що сталися у Константинополі.

У 910 році на місто наступали війська язичників, а це могло закінчитися винищенням населення міста та пролиттям крові. Священики та віруючі зібралися ввечері у Влахернському храмі і вирішили молитися всю ніч Богородиці про захист свого міста від ворогів. Близько четвертої години ночі юродивий Блаженний Андрій (у майбутньому - Святий Андрій Константинопольський) зі своїм учнем Єпіфанієм побачив видіння: у небі повітрям йшла Богородиця, вона зняла з себе покривало, яке носила на голові, і розпростерла його над містом, таким чином покривши своїм Покровом місто і захистивши його від ворогів.

Після цього видіння на морі піднялася буря і потопила кораблі ворогів, що наступали. У такий спосіб було врятовано мешканців Константинополя.

Також цього дня, окрім Покрови Пресвятої Богородиці, відзначається ще два свята:

День захисників та захисниць України та День українського козацтва.

У зв'язку з тим, що 14 жовтня Україна святкує одразу три дуже значущі для країни свята, у 2015 році Верховна Рада прийняла рішення оголосити 14 жовтня офіційним вихідним днем.

Традиції у Покров Пресвятої Богородиці

  • За традицією цього свята дівчата ставили свічки в храмі і молилися біля ікони Покрови Пресвятої Богородиці про швидке заміжжя такою молитвою: "Покровонька, Покровонька, покрий мою головушку". Справа в тому, що заміжні жінки раніше завжди покривали голову хустками. Таким чином, молитви дівчат були про те, щоб знайти нареченого і вийти заміж.
  • Також у цей день свої молитви мовили сімейні пари про благополуччя, мир у сім'ї та здоров'я діток. Вважалося, що цього дня Богородиця почує всі благання і цілий рік захищатиме своїм Покровом від бід та неприємностей.
  • Цього дня прийнято пекти багато млинців та пригощати ними своїх близьких.
  • Також гарна традиція у свято Покрови робити добрі справи, допомагати жебракам, нагодувати голодних.
  • Кажуть, що до Покрови – осінь, а після Покрови вже треба готуватися до зими.
  • До Покрови намагаються встигнути зібрати всі плоди.
  • Після збору врожаю та свята Покрови настає весільний сезон.

Що не можна робити у цей день

  • Як і будь-яке інше православне свято, цього дня не можна працювати.
  • Не можна сваритися та лаятися.
  • Не можна ображатися.
  • Не можна вживати алкоголь та говорити непристойні слова.
  • Також у цей день не можна відмовляти сватам, оскільки дівчина, яка не прийняла пропозиції на Покрову, ризикувала залишитися незаміжньою протягом наступних трьох років.

Всі свята