xcounter
Calendar Icon

День Українського козацтва

День Українського козацтва
Державне свято
Святкують 1 жовтня

Цього дня ще два великі свята: Покрова Пресвятої Богородиці та День захисників та захисниць України. 1 жовтня є державним вихідним днем.

Свято вшанування українських козаків було започатковане 1999 року.

В Україні козацтво з'явилося ще у чотирнадцятому столітті. Козаками ставали вільні люди, які вирішили повністю присвятити себе служінню своїй Батьківщині та захисту українських земель від ворогів.

Запорізька Січ вважається першим демократичним незалежним об'єднанням, яке мало ознаки республіканського устрою. Основними принципами були свобода та рівність. Не було ні панів, ні слуг, ні бідних, ні багатих. Усі мали рівні права та обов'язки. Але така свобода не мала на увазі вседозволеність. Жорстка дисципліна та відповідальність були запорукою успіхів під час військових походів.

Козаки мали безліч унікальних умінь і знань. Наприклад, вони мали човни-чайки, прототипи підводних човнів. Вони дозволяли підпливати до ворожих суден непоміченими і потім раптово виринати. Заставши супротивника зненацька, козаки мали перевагу в бою.

Сучасне козацтво в Україні

Починаючи з 2002 року, у нас в країні діє Українське реєстрове козацтво, яке продовжує традиції своїх предків. У цій організації перебувають близько 70 тисяч козаків.

2001 року виникла Всеукраїнська федерація козацького поєдинку.

Також у нашій країні є Міжнародна федерація бойового гопака. Танець гопак, який є візитівкою України, виник у Запорізькій Січі. Після повернення з військових походів козаки показували в танці найвдаліші прийоми та сцени бою. Саме ці рухи дозволяли підтримувати форму у перервах між походами.

Цього дня, окрім Дня українського козацтва, відзначається ще два свята: День захисників та захисниць України та Покрова Пресвятої Богородиці.

Всі свята