xcounter
Calendar Icon

День захисників та захисниць України

День захисників та захисниць України
Державне свято
Офіційний вихідний
Святкують 1 жовтня

У День захисника України - ще два великі свята: Покрова Пресвятої Богородиці та День Українського козацтва. 1 жовтня є державним вихідним днем.

День захисника України почали святкувати у день Покрови Пресвятої Богородиці з 2015 року.

Після початку військового конфлікту на Донбасі наявність сильної, професійної армії стала необхідним чинником безпеки країни та захисту українських громадян. Вітання цього дня отримують не лише чоловіки, а й жінки-військові, тобто всі, хто має безпосереднє відношення до захисту української держави.

На відміну від свята 23 лютого, яке вважалося не лише днем Радянської Армії, а й приводом вітати абсолютно всіх чоловіків, хлопців та хлопчиків, у День захисників та захисниць України вітаємо переважно тих, хто служить на даний час чи служив у ЗСУ. Згадуємо всіх, хто віддав своє життя за наш мир та спокій.

Дата 1 жовтня обрана не випадково. 1999 року також на свято Покрови Пресвятої Богородиці було встановлено День Українського козацтва, бо запорізькі козаки дуже шанували Пресвяту Богородицю та вважали її своєю покровителькою. Саме у день свята Покрови вони обирали нових старшин.

Таким чином, у день Захисника України святкується ще два великі свята – Покрова Пресвятої Богородиці та День Українського козацтва.

Цікаві факти про День захисника України

  • 2015 року Національний банк випустив 50 тисяч монет номіналом п'ять гривень на День захисників та захисниць України.
  • Про подвиги наших захисників на сході України було знято документальний фільм "Рейд. Сила непокорених" (прем'єра відбулася 12 жовтня 2015 року). Фільм присвячений героїчним рейдам українських десантників, які зупинили російську агресію у серпні-вересні 2014 року.

Всі свята