xcounter
Calendar Icon

Що росіяни роблять у складі спостерігачів?

03.10.2017 11:28

​Питання складу місії СММ ОБСЄ є надзвичайно важливим і чутливим для украінців.

На десятках політичних і дипломатичних зустрічей ми з колегами, дипломати, керівництво держави піднімали питання збалансованого складу місії . Ми говорили про несприйняття збільшення присутності росіян в СММ з головуючими в ОБСЄ тодішнім міністром закордонних справ ФРН , паном Штанмайєром і нинішнім , Австрії, Себасьяном Курцем , з послами країн- членів ОБСЄ , бо це принципово. Усвідомлюючи, РФ заблокує місію, якщо там не буде представників всіх 44 країн, при цьому вимагаючи збалансованої присутності дійсно неупереджених спостерігачів.

Так само очевидним є наступне: якщо в місії був один росіянин і іх раптом стало 2, це означає, що росіян збільшилося вдвічі. Якщо напочатку роботи місії росіян було 20, а на січень 2017 іх в місії стало 39, це означає , що їх збільшилося вдвічі.

Втішена оперативністю, з якою ОБСЄ відреагувала на мій коментар, що росіян в СММ подвоїлося, й аргументацією , що з січня 2017 іх, навпаки , зменшилося 39 до 35. Примітно, що в унісон з ОБСЄ ображений коментар видав російський МЗС, мовляв, що іх громадян в місії дуже і дуже мало .

Але 35- не 20. Й питання збільшення самої місії - недостатній аргумент для українців. Й взагалі , мільйони украінців задаються питанням: що серед цивільних , шановних спостерігачів, роблять представники країни- агресора? Звичайно, ми роз'яснюємо, що РФ є однією з учасниць ОБСЄ, що без іі підтримки місії рішення по СММ ОБСЄ було б заблоковане тією ж Росією. Але хто пояснить нам і мільйонам украінців: чому краіна- член ОБСЄ і постійний член Радбезу ООН щодня нехтує основоположними принципами цих організацій, чому щодня порушує права людини в окупованому нею Криму і на Донбасі, навіщо відтяли шмат нашої територіі ? Питання риторичні . Так, свого часу РФ заблокувала місію Грузії , коли та не погодилася на присутність росіян. Тому , аби був консенсус ОБСЄ по місії , там присутні представники всіх 44 країн- членів організації.

В місії СММ ОБСЄ дійсно працюють незалежні спостерігачі 44 країн, але жодна з цих країн , окрім Росііі, не нападала на Україну, не вбивала наших громадян, не брала іх в заручники, не крала наших територій, не вивозили наші демонтовані заводи, не калічили наших людей, не відтяпувала наші територоріі. Тому наша увага до присутності росіян і надалі буде особливою.

Так, дійсно, місія починалася з 511 спостерігачів, потім , в найгарячіші дні 2015 була значно збільшена( за що дякуємо ОБСЄ), більшість спостерігачів представляють країни ЄС , США і Канада. Але в місії є й росіяни -громадяни країни - агресора. До речі, в коментарі я зазначила, що в місії значно збільшилася й присутність лояльних до Москви країн, тих , які голосували проти украінськоі Резолюціі в Генасамблеї ООН щодо порушення РФ прав людини в Криму . Наприклад, за цей час в місії в 8 разів виросла присутність білорусів, ( а це ж союзна з РФ держава), з 1 до 8 представників. І коли представництво збільшується з 1 до 8 , це означає, що воно виросло в 8 раз. Так само з 1 до 9 збільшилося представництво Сербії. На січень в місії також 16 представників Киргизстану, 12 представників інших країн СНД .

Ми з повагою і подякою ставимося до роботи СММ ОБСЄ, іх важливого внеску в відновлення миру на Донбасі. Ми жорстко реагуємо на будь - який факт агресіі проти СММ ОБСЄ і недопуск а до територій. Разом з тим , ми і надалі дуже чітко будемо моніторити склад місії і виступати за те, щоб там були дійсно незалежні спостерігачі. Пишу максимально дипломатично): Вже сьогодні разом з колегами- депутатами ми готуємо запит до ОБСЄ з проханням надати офіційну інформацію по рокам і місяцям, як змінювалася динаміка присутності представників тих чи інших країн в місії, в першу чергу РФ. Бо іноді цією інформацією не володіють навіть наші дипломати.

Також украінський парламент категорично проти будь- якоі присутності бодай одного росіянина в можливій миротворчій місії ООН.

Р. S. Наостанок. Історія з реакцією на заяви по складу місії чудово ілюструє, як непросто украінській переговорний групі в Мінську, де є незалежні і неупереджені представники ОБСЄ):, упереджені і жорсткі та хитрі росіяни і ще запрошені ними персонажі. Але нам своє робити- жорстко, послідовно, з цифрами, фактами і відкритою публічною позицією відстоювати національні інтереси Украіни, відстоюючи при цьому основоположні принципи ОБСЄ, ООН, РЄ, як то повага до територіальної цілісності і суверенітету країн, до прав людини.

Також я вважаю позитивним той факт, що завдяки інтерв'ю ТСН, присвяченому можливій миротворчій місії, увагу суспільства було привернуто й до зусиль влади щодо збалансованості представництва місії СММ ОБСЄ.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини