Як не треба будувати політичні партії в Україні

26.02.2018 в 14:40 | Віктор Андрусів, джерело: «Хвиля»

​Відсутність «правильних» політичних партій часто називають однією з ключових проблем української політики.

Тим часом в розвинутому світі нові партії дуже часто схожі на українські: лідерського типу (партія Макрона «Вперед республіко»), популістично-комічні (5 зірок Беппе Гріло), популістично – праві (Йоббіки, ArD, Народні фронти, ПіС), партії олігархів (чеська Ано) та інші. Перетворення політики на шоу, яке в Україні триває з середини 90-х, стало світовим трендом. Тому можна було б сказати, що тут ми «попереду всієї планети», проте у нас багато нових політиків продовжує вірити в можливість побудови класичної політичної партії типу ХДС Німеччини, британських консерваторів та лейбористів.

Ця віра в партії вчорашнього дня змушує нових партбудівничих і користуватись технологіями початку 20-го століття, коли власне і виникали класичні партії. Як правило, в Україні це виглядає наступним чином. «Група товариші» або «товариш» вирішує заснувати нову політичну силу, щоб покласти край корупції, олігархам і тому подібне. Вони збираються в кафе обдумують назву і ідеологію. Потім кілька місяців вони колупаються в ідеологічних дискусіях, створюють фб-групу чи чат, туди кидають різні тексти, які їм подобаються і обговорюють. Багато хто сходить з дистанції в цій точці, але ті, що продовжують виходять на політичний маніфест, публікують його, і далі продовжують інформаційну роботу, пошук прихильників в соцмережах, постійно займаються критикою влади і інших політичних суб’єктів. Врешті цей маргінес стає очевидним для самих учасників і вони кидають цю справу.

Чому сьогодні це не працює? Адже на початку 20 століття – це була успішна стратегія. Публікуєш маніфест, потім починаєш видавати якусь газету, консолідуєш прихильників, і борешся на виборах. Що не так, окрім того, що різниця в 100 років? Ось що.

На початок 20 століття суспільство було становим: аристократія, буржуазія, робітники, селяни. Кожний стан мав чіткі ідеологічні маркери (царизм, парламент, соціалізм, право на землю), ці маркери змушували в тій чи іншій мірі стани організовуватись і слідкувати за політичними дискусіями. Таким чином, коли ви хотіли створити партію, ви визначались зі станом, і опублікувавши маніфест чи газету відразу потрапляли в політичну увагу свого стану. Представники «стану» на дачах, кухнях, і підвалах активно обговорюють нові маніфести і публікації. Далі все залежало від конкуренції, в якій зрештою перемагали ті, хто окрім дискусій пропонував реальні кроки, в тому числі терор.

В сучасній Україні сьогодні не можливо збудувати таку партію, оскільки більше не існує ніяких станів. Наше суспільство настільки дезорганізоване, що мати 1000 реальних активних членів для партії чи громадської організації – просто колосальна цифра. Тому всі ці маніфести, звернення, статті – вони не знаходять свого організованого читача, і залишають таку роботу на маргінесі. Ви за малий і середній бізнес? Добре, а як він вас почує чи побачить, коли він не організований і не слідкує за програмами. Ви проти корупції і олігархів? Чудово (яка рідкість). А хто ваш прихильник, чим він займається, який внесок вам він може зробити, де він ходить і збирається? Отож.

Тому ключове питання, яке має вирішувати майбутня політична партія в Україні – це створення свого «стану». І тут – політична ідеологія не може нічим допомогти, оскільки вона працює вже тільки для створеного стану. Якщо ви подивитесь на нашу політику, то олігархічні і лідерські партії теж спираються на свій «стан»: пенсіонери – ЮВТ, регіональний електорат – Свобода, Самопоміч, Оппоблок, бюджетники – БПП наступні вибори, (в цій точці ви маєте також відповідь на питання перспективи Гриценка: а який в нього «стан»?).

Нова політична партія має представити свій «стан» на противагу цим.

Як формується політичний стан?

В нашу епоху люди рідко об’єднуються через тексти чи ідеї. Найчастіше вони об’єднуються через вчинки. Необхідність захищати двір від незаконної забудови – швидко об’єднує сусідів, які роками не могли створити ОСББ. Похід з сокирою в двір Печерського суду Анатолія Мазура – швидко консолідував навколо нього протестний електорат і лідерів. Той же Саакашвілі постійно мобілізовував людей своїми піар – витівками, а не маніфестами і програми. З цих же причин, герої АТО, волонтери, добровольці мають значну увагу і підтримку в суспільстві, оскільки за ними реальні справи.

Дія сьогодні має передувати ідеології. Це пов’язано з тим, що суспільство мусить долати значну недовіру всередині себе, і найбільше у нас не довіряють словам. Дія посилає сигнал довіри і виконує функцію нового «прапору», під який починають збиратися прихильники і з часом сформують новий «стан». Завдяки реальним діям (це не обов’язково протест. Це може бути навіть освітній проект) ви починаєте консолідовувати навколо себе ресурс і таким чином отримуєте «спроможність», а з нею – результат.

Тому якщо ви написали програму, друканули брендовані чашки і сидете в офісі п’єте з них чай – ваш рейтинг буде впродовж багатьох років залишатись на рівні 0,3%. Ви приречені програвати людям з реальних вчинків: героям війни, волонтерам, зрештою, відомим співакам і комікам.

Читайте FaceNews в Google Новости

Популярные видео на YouTUBE

БМП Bradley "розмазала" ворожу техніку (відео)
Яскравий спалах освітив нічне небо в Україні (відео)
У Києві на Хрещатику сталася масова бійка (відео)
Бійці "Помсти" знищили кросові мотоцикли окупантів (відео)
Окупант палкою "стріляв" по українському дрону (відео)
"Айдар" взяв у полон групу окупантів біля Часового Яру (відео)
У Рубіжному зробили туалет із російських ящиків для снарядів (відео)
Кадиров після повідомлень про хворобу терміново показав відео свого тренування (відео)
Все видео

Лента новостей

ЗСУ не мають тилових смуг оборони перед наступом Росії, — The Associated Press
🕑 10 годин 42 хвилини тому
Комунальники в Києві підозрюються в розкраданні 10 млн на ремонті доріг (відео, фото)
🕑 11 годин 30 хвилин тому
Кулеба заявив США: "Шукайте проблему зі свого боку, а не з боку України"
🕑 13 годин 22 хвилини тому
Мільйон гривень віддала одеситка шахраю псевдоволонтеру (фото)
🕑 14 годин 59 хвилин тому
Зарубав і хотів спалити тіло матері чоловік на Житомирщині (відео)
🕑 17 годин 26 хвилин тому
"Я занадто довго в цьому виді спорту": Ломаченко може завершити боксерську кар'єру (відео)
🕑 20 годин тому
Чиновник Деснянської РДА Києва "погорів" на хабарі (фото)
🕑 23 години тому
Позбавляємося каламутності води в басейні з коагулянтами AquaDoctor
🕑 вчора
"Батя, я стараюсь": маріупольський опір отруїв алкоголем на смерть окупантів (фото)
🕑 вчора
Пропаганда РФ придумала фейк, нібито "10-річні діти ножами вбивали" окупантів у Маріуполі (відео)
🕑 вчора
Відомі роботи-пси Boston Dynamics отримали кумедний костюм (відео)
🕑 вчора
В Урпошті нецензурно відповіли на критику за продаж старих авто (фото)
🕑 вчора
Україна розгромила Китай на ЧС-2024 з хокею (відео)
🕑 вчора
Під Москвою палала масштабна пожежа на заводі (відео)
🕑 позавчора
"Київ Незламний": ТОРівці здобули призові місця в турнірі (фото)
🕑 позавчора
Все новости