xcounter
Calendar Icon

Загострення на Донбасі: чому скаженіють бойовики

23.05.2018 16:20

​На Донбасі останніми днями справді спостерігається загострення ситуації, але вона не є критичною — вона залишається абсолютно контрольованою з боку Об’єднаних сил і української армії.

Нинішнє загострення відбувається з декількох причин. Перша з них полягає в тому, що росіяни і підконтрольні їм формування бойовиків дуже занепокоєні останніми успіхами українських Об’єднаних сил на Донбасі. Адже нещодавно було проведено декілька вдалих операцій. Так, зокрема, було повністю взято під контроль населений пункт Південне в Донецькій області. На деяких напрямках ми поліпшили свої тактичні позиції. Також було здійснено декілька вдалих контрдиверсійних операцій, і вперше за довгий час декілька разів затримували безпосередньо бойовиків (такого вже давно не було, щоб в інформаційному полі з’являлися обличчя бойовиків). Крім того, СБУ (а вона теж входить до складу Об’єднаних сил) провела декілька вдалих рейдів по виявленню схронів з боєприпасами і операцій по контртерористичній діяльності.

Тобто Україна почала розвивати успіх на тактично-оперативному рівні, що і непокоїть бойовиків. Через це у противника виникла певна паніка.

До того ж, російська пропаганда для того, щоб мобілізувати ресурс і так не дуже вмотивованих людей, які воюють з боку Росії, роздуває міф про майбутній наступ ЗСУ на Донбасі. Вона змушена це робити, інакше втратить мобілізаційні можливості — людей треба тримати в тонусі. І ця пропаганда накладається на наші тактичні успіхи. Так противник намагається протидіяти, показати свою активність, довести, що вони спроможні нам протистояти.

Друга причина полягає в тому, що зараз ідуть перемовини щодо України. Російська Федерація хоче показати, що вона контролює ситуацію. Крім того, вона хоче вивести Україну на новий етап перемовин, які зайшли в глухий кут, але — на своїх умовах. Тому відбуваються обстріли житлових кварталів, нашої інфраструктури — просто щоб посіяти паніку. На мою думку, саме це є причиною нещодавнього обстрілу Торецька та інших містечок. Тому що, коли їхні диверсійні групи намагаються здійснити прорив, а ЗСУ їм протидіють вдало, починаються обстріли житлових кварталів для того, щоб посіяти паніку серед місцевого населення і, таким чином, прикрити свої дії на фронті. Це розповсюджена тактика, яка застосовувалася і в Сирії.

Ще один момент. Коли всі сторони проводять активну діяльність (а Україна, як відомо, змінила характер операції на сході, перейшовши від пасивної позиції до активної), це завжди призводить до збільшення зіткнень. І це нормально, бо активні дії викликають активну протидію. Тобто нинішнє загострення фактично є відповіддю на наші успіхи.

Що стосується повідомлень про Горлівку, яку начебто українські Збройні сили намагаються взяти в кільце… За останній рік у нас у деяких місцях були не дуже вдалі тактичні позиції, і бойовики могли спокійно нас обстрілювати тільки через те, що Мінськими угодами були зафіксовані певні висоти, які потрапили або на лінію розмежування, або були закріплені безпосередньо за бойовиками. Ми ж дещо поліпшили оперативну ситуацію.

Все, що біля Горлівки — дуже близько. Я бував там неодноразово: навіть один із партизанських радіоприймачів, який транслює український радіосигнал, добиває до Горлівки. Тобто там усе дуже поруч. Тому сказати, що ми прямо беремо Горлівку в кільце, не можна — вона і так завжди була в напів-кільці. Адже там завжди була пристойна присутність ЗСУ, бо це проблемний район, і звідти постійно проводилися якісь операції росіянами.

Фактично противник цими повідомленнями зараз нагнітає страх серед місцевого населення і буде при цьому намагатися звинуватити ЗСУ у порушенні домовленостей. А це може бути використане Росією як привід для більш розширених операцій. До того ж, Росії не потрібен дозвіл на проведення операцій. Вона в інформаційному полі просто зараз розганяє повідомлення про якісь порушення угод українською стороною, щоб створити підстави для своїх більш агресивних дій, як на військовому фронті, так і на дипломатичному. Тобто все робиться для того, щоб звинуватити Україну. Для цього вони розповсюджують фейки, наприклад, про те, що Україна використовувала хімічну зброю, або що Україна обстрілює мирні райони Донецька та Луганська — вони жодного разу не показали жодних відео і жодних фотографій.

Тобто Росія і бойовики використовують таку тактику: тільки-но вони починають проводити якісь військові дії, вони одразу в інформаційному полі починають звинувачувати у всьому ЗСУ, щоб складно було розібратися, хто і що насправді обстрілював. Але, слава Богу, на четвертий рік війни і наші іноземні партнери, і ОБСЄ вже розібралися, що до чого. Тож, у першу чергу, це провокації з боку росіян. Це така гра «хто кого звинуватить»…

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини