xcounter
Calendar Icon

​Чи є вікно можливостей для реформ за рік до виборів?

15.06.2018 10:33 (Оновлено 15.06.2018 в 10:34)

Україна, як одна з найбідніших країн Європи, потрапила до пастки повільного зростання.

Відвідав конференцію про реформи, організовану Реанімаційний Пакет Реформ - РПР. Декілька ключових тез:

- Ірина Бекешкіна директорка Фонду "Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва": "Закордонні експерти оцінюють українські реформи вище, ніж українські експерти". Проте 54% українських громадян не бачать жодної успішної реформи.

Найважливішою реформою для українців є антикорупційна, яку вважають навіть важливішою за освітню і пенсійну.

Лише 10% громадян вважають, що інформації про реформи достатьо і вона зрозуміла. Яскравий приклад медичної реформи - 48% серед тих, хто ще не уклав угоди з лікарем, не знають, як це зробити.

- Відомий своєю фразою про ідіотів, які не бачать реформ, посол ЄС в Україні пан Мінгареллі почав з того, що хоча ВВП Україні до сих пір нижче, ніж до розпаду СРСР, але за останні 4 роки зроблено стільки, скільки не було зроблено до цього за всю незалежність. Світова спільнота фокусується на проблемах у просуванні реформ, але ми не повинні забувати про великі досягнення.

- Посол Канади в Україні Роман Ващук вважає, що загальне сприйняття українців - в країні нічого не змінюється. Але це не так. Навів аналогію з нещодавнім самітом G7, після якого ніхто не знає, що виділено $3,8 млрд на освіту жінок у ситуаціях криз і конфліктів, а також гроші на зменшення забруднення пластиком океанів. Однак всі чудово знають про #зраду, що Трамп хоче повернення Росії у G8.

- Директор Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин вважає досягненням у антикорупційній боротьбі, що сьогодні соромно бути корупціонером. Адже раніше всі корупціонери хвалилися, що вони корупціонери.

- Ігор Коліушко, голова Правління Центру політико-правових реформ, пройшовся по деяким реформам. По реформі децентралізації - зараз створені 731 ОТГ (покривають 18% населення, 32% площі), потрібно закінчити цей процес, і далі продовжувати інші ініціативи, наприклад, розширення площі великих міст. Реформа виборчого законодавства - крім необхідності нового складу ЦВК і прийняття Виборчого кодексу, ще є потреба в законах про всеукраїнські та місцеві референдуми.

- Головний редактор VoxUkraine Борис Давиденко каже, що людині, яка зсередини не цікавиться процесами, важко зрозуміти, що відбувається з реформами. Був випадок минулого року, коли Мінгареллі казав про загрозу гальмування реформ в Україні, а декілька тижнів потому президент Порошенко заявив про 144 успішні реформи. Кому вірити? Борис довіряє індексу реформ.

Україна, як одна з найбідніших країн Європи, потрапила до пастки повільного зростання. Це загрожує масовим виїздом громадян за кордон, до більш заможних країн. Але це і стимул робити реформи. Виплата зовнішніх боргів у найближчі два роки - теж стимул робити реформи.

Боротьба триває.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини