xcounter
Calendar Icon

Арешт фіндиректора корпорації «Huawei» та його наслідки для світу

17.12.2018 16:12 (Оновлено 17.12.2018 в 16:31)
Илия Куса, «Хвиля»

​У Канаді правоохоронці затримали віце-президента китайського технологічного гіганта, корпорації «Huawei». У заяві канадської поліції стверджувалося, що затримання відбулося за запитом американських правоохоронних органів.

Арешт такої високопоставленої людини і керівниці однієї з найбільших у світі китайських компаній викликав справжній міжнародний скандал і черговий виток кризи у стосунках США та Китаю. Звісно, у цій історії більше, аніж те, що нам повідомляють офіційно у ЗМІ. Арешт пов`язаний не просто з діяльністю компанії, але й з загальним міжнародним контекстом. Яким саме? Зараз дізнаєтеся.

Що, власне, відбулося?

1 грудня у канадському Ванкувері поліція затримала фінансового директора китайської корпорації «Huawei» Мен Ваньчжоу. Запит на її арешт видали правоохоронні органи США і попросили Канаду допомогти їм: затримати Ваньчжоу і передати її американцям. Її офіційно звинувачують у порушенні санкцій США проти Ірану.

Йдеться про те, що корпорація «Huawei» продає свою продукцію на іранському ринку, попри відповідні заборони з боку Сполучених Штатів. Наприклад, за даними американського видання «Wall Street Journal», компанія виконала декілька незаконних фінансових транзакцій в Іран через британський банк HSBC, що стало порушенням торгових санкцій США. За будь-які фінансові операції корпорації «Huawei» відповідальний фінансовий директор, тобто та сама затримана Мен Ваньчжоу.

Хто така Мен Ваньчжоу?

Мен Ваньчжоу – донька засновника компанії «Huawei» Жень Чженфеня. Їхня родина є доволі впливовою у Китаї. Останній є одним з наймогутніших бізнесменів країни. У минулому він був офіцером китайської армії. Його донька почала працювати у компанії у 1993 році з посади секретаря. Окрім того, що вона нині є одним з топ-менеджерів корпорації, вона також займає посаду заступника голови правління «Huawei».

Деякі ЗМІ припускають, що Мен Ваньчжоу може стати головою компанії і є наступницею свого батька. Утім, сам Жень Чженфень раніше заявляв, що не прагне призначати керівником «Huawei» когось зі своїх родичів. 74-річний бізнесмен займає 83-й рядок у списку найбагатших людей у Китаї за версією журналу «Forbes». Його статки оцінюють у приблизно $ 3,2 млрд.

Компанія «Huawei» — це та сама, яка випускає однойменні смартфони?

Саме так. Компанія «Huawei» була заснована у 1987 році і стала одним з технологічних гігантів Китаю. Нині вона веде діяльність у 170 країнах світу та займається продажем смартфонів і телекомунікаційних технологій і обладнання. На неї працює 180 тисяч співробітників, а щороку вона отримує прибуток у розмірі $ 39 млрд. В Україні також є офіс компанії «Huawei», а її продукція зайшла на ринок не так давно.

Успіх компанії «Huawei» прямо пов`язаний з її унікальною корпоративною культурою, яку створив і плекає до цього дня її засновник і керівник Жень Чженфень. Вона полягає у тому, що працівники компанії повністю віддані її інтересам, можуть навіть жити на роботі і повинні дотримуватися скромності та стриманості у житті та на робочому місці. Жоден з працівників компанії (навіть сам Чженфень) не мають власного водія і не літають першим класом у літаках. Дехто прозвав корпоративну культуру «Huawei» «вовчою», мовляв, настільки її робітники віддані інтересам і цілям компанії і діють як вовча зграя.

Чи дійсно компанія порушувала санкції США?

Цього не знає ніхто. Сполучені Штати заявляють, що так. Китай відкидає цю версію і вважає, що арешт має політичне забарвлення, мовляв, США просто намагаються тиснути на Китай через арешт члена впливової родини одного з китайських олігархів. Сама компанія офіційно не визнає, що мала справу з сумнівними транзакціями до Ірану.

Відповідно до американських санкцій, до Ірану заборонено постачати деякі технології. Наприклад, якщо якась країна купує у США якусь технологію, вона зобов`язується не перепродавати її у недружні для США країни, ті ж Іран чи Північну Корею. Про те, що компанія «Huawei» могла порушувати ці закони, заговорили ще у квітні, коли Міністерство юстиції США розпочало розслідування.

США вважають, що «Huawei» пов`язана з китайськими спецслужбами, а тому вона може нести загрозу національній безпеці самих Штатів. Відповідно, до компанії завжди було багато уваги з боку офіційного Вашингтона. Сама компанія відкидає цю інформацію, а офіційний Пекін стверджує, що США просто прикриваються боротьбою з шпигунами для того, щоб витіснити компанію-конкурента з американського ринку. Чиї твердження правдиві – ми достеменно не знаємо.

Одна з версій, чому затримали Мен Ваньчжоу, пов`язана з тим, що це просто елемент загальної глобальної війни між США та Китаєм у сфері технологій. «Huawei» — одна з провідних компаній у КНР, яка є локомотивом технологічного стрибка Китаю у галузі телекомунікацій. Тому США вирішили вдарити по компанії шляхом, наприклад, затримання та арешту однієї з ключових осіб у ієрархії компанії. Насправді, те, що Штати розгорнули цілу війну проти китайських корпорацій у світі, не є секретом. Наприклад, з квітня цього року США запустили масштабну лобістську кампанію, у ході якої вмовляють уряди іноземних держав відмовлятися від продукції компанії «Huawei». Арешт Мен Ваньчжоу – частина цих зусиль США. Адже невипадково після арешту японська компанія «Yaskawa Electric», яка є найбільшим постачальником роботів для заводів «Huawei», призупинила всі поставки у Китай.

Хто у США займається справою проти затриманої Мен Ваньчжоу?

Цю справу доручили прокурору Річарду Донехью – доволі відомій людині у системі американської кримінальної юстиції. Цей прокурор є одним з найдосвідченіших і займається переважно складними справами, які налічують цілі томи документів і пов`язані з міжнародними злочинними угрупованнями.

Наприклад, Донехью нині веде справи відомого мексиканського наркобарона Хоакіна Гусмана та провідного малайзійського бізнесмена-втікача Джхо Лоу, якого розшукують у справі багатомільярдних корупційних схем у державному фонді Малайзії «1MDB».

Донехью є соратником президента США Дональда Трампа. Він підтримує його політичні погляди, світогляд і вважає правильним протистояння Сполучених Штатів з Китаєм. Тому не дивно, що саме йому доручили цю справу проти «Huawei».

Цікаво також зазначити, що у цій справі Донехью має і особистий інтерес. Справа у тому, що до того, як повернутися у прокуратуру, він працював на американську ІТ-компанію «CA Technologies» у Нью-Йорку. Минулого року цю компанію придбав американський технологічний гігант «Broadcom», який є конкурентом китайській корпорації «Huawei».

Чому арешт став таким гучним?

Тому що його одразу ж розцінили як елемент глобального протистояння між США та Китаєм, а не просто як звичайний інцидент із порушенням якогось закону, тим більше мова йде про топ-менеджера однієї з найбільших компаній у світі.

Допоміг цій історії моментально розлетітися по світу і контекст, у якому відбулося затримання Мен Ваньчжоу. Буквально за тиждень до цього, президент США Дональд Трамп і лідер КНР Сі Цзіньпін на саміті в Аргентині домовилися заморозити свою торгову війну та почати мирні переговори, щоб владнати свої суперечки. «Паузу» оголосили на 90 днів, до 1 березня 2019 року.

Арешт Мен Ваньчжоу став потужним ударом по цих домовленостях, адже всі чекають, що це може зірвати переговори, а Китай відмовиться іти на поступки Сполученим Штатам, розцінивши арешт як «зраду» попередньо досягнутих угод на саміті.

Ще одним фактором стала несподіванка. Раніше США рідко хапали бізнесменів і топ-менеджерів міжнародних корпорацій за різноманітні злочини, навіть власних громадян. Наприклад, у 2011 році компанія «JP Morgan Chase» була звинувачена і порушенні санкцій проти Ірану, Куби та Венесуели, але була змушена просто сплатити штраф у розмірі $ 88,3 млн. Жоден з їхніх керівників не був затриманий чи заарештований. Починаючи з 2010 року, за порушення цих же санкцій платили штраф десятки компаній, серед яких і Банк Москви, і «BNP Paribas», і німецький «Deutsche Bank» тощо. Нікого не покарали навіть за внутрішні економічні злочини, як ті масштабні фінансові махінації, які стали передвісниками і в деякому сенсі призвели до світової фінансової кризи 2008 року.

Тому ця історія набула розголосу, адже від неї залежить майбутнє китайсько-американських відносин – двох держав, які мають глобальний вплив і від турбулентності яких залежить стабільність усього світу.

Як відреагував Китай?

Звісно, китайська влада опинилася у складному становищі. З одного боку, вони мусили реагувати на такий зухвалий крок з боку Сполучених Штатів. З іншого боку, підривати переговори про торгові суперечки Пекін не хоче, адже від цього залежить набагато більше, аніж від арешту Мен Ваньчжоу. Тим не менше, Китай мав пояснити як мінімум для власного населення, як він відповість на такі провокативні на їхню думку дії Вашингтона.

Відповідь на забарилася. За кілька днів після затримання Мен Ваньчжоу, у Китаї поліція затримала канадських бізнесмена Майкла Спейвора і колишнього дипломата Майкла Ковріга, звинувативши їх у шпигунстві. Таким чином, Китай тисне на Канаду, щоб вона відпустила топ-менеджера «Huawei». Власне, так і сталося. Незабаром, Мен Ваньчжоу вийшла з СІЗО під заставу в $ 7,5 млн., хоча прокуратура закликала суд не робити цього.

Арештували невипадкових людей. Майкл Спейвор має тісні бізнес-зв`язки з Північною Кореєю. Цілком імовірно, що він грав свою роль в організації переговорів між США та КНДР влітку цього року. Таким чином, Пекін вирішив ударити по больовій точці США – їхніх переговорах з Пхеньяном, успіх яких необхідний для Дональда Трампа, щоб тримати свої рейтинги.

Майкл Ковріг раніше працював дипломатом у канадському МЗС, а нині є співробітником аналітичного центру «International Crisis Group» (ICG). Китай звинуватив центр у тому, що він не зареєструвався як неурядова організація. Ковріг – один з небагатьох дипломатів з Канади, який непогано розбирається у відносинах з Китаєм. Його арешт – це удар Китаю по одній з комунікаційних ланок між Оттавою і Пекіном.

Що буде далі?

Затримання Мен Ваньчжоу відкриє одразу кілька проблем у відносинах США та Китаю. Воно тінню впаде на торгові переговори між Вашингтоном і Пекіном, які нині тривають між сторонами. Це може призвести до провалу перемовин, і 1 березня 2019 року Китай і США знову розпочнуть торгову війну з новою силою.

Крім того, затримання фінансового директора «Huawei» посилить технологічну війну між США та Китаєм, і дасть Сполученим Штатам перевагу у цьому протистоянні. Наприклад, тиск США на «Huawei» відкриє дорогу до злиття двох американських телекомунікаційних компаній «T-Mobile US Inc.» та «Sprint Corp». Угода про це була підписана та складає $ 26 млрд. Але у США не давали дозволу для цього злиття, аргументуючи тим, що власники обох компаній – німецький «Deutsche Telecom» та японський «SoftBank» — використовують технології китайської «Huawei». Тепер, після арешту, обидві компанії заявили, що відмовляться від використання китайської продукції, і це дасть їм «зелене світло» від наглядових органів США щодо реалізації угоди. «Huawei» — найбільший постачальник технологій для «Deutsche Telecom» та «Softbank». І тепер обидві компанії шукатимуть нового основного партнера, скоріше за все з числа американських компаній.

Затримання Мен Ваньчжоу – це новий виток китайсько-американського технологічного протистояння і надовго визначить майбутнє відносин обох держав, а також їхні позиції у новому світовому порядку.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини