xcounter
Calendar Icon

Меморандум з МВФ: реформ для розвитку української економіки не буде

21.12.2018 15:22
Гліб Вишлінський, «Украинская правда»

Є хороші і погані для України новини.

Меморандум про економічну та фінансову політику з Міжнародним валютним фондом, підписаний 5 грудня президентом, прем'єром, головою НБУ та міністром фінансів, не лише в півтори рази коротший за підписаний в березні 2015 року. Він набагато менш амбіційний.

Так, цього разу кредитну програму з МВФ підписано лише на 14 місяців і за форматом це скромніша програма stand-by, а не масштабніша EFF.

Але не лише масштаб, але й сам дух нової програми абсолютно інший.

Вже ніхто не говорить про великі реформи, потрібні для економічного зростання. Головне – втримати в рік виборів хоча б те, чого вже досягли. Це зважена бюджетна політика, низька інфляція, гнучкий курс гривні, достатні валютні резерви, одна ціна на газ, незалежний аудит НАБУ.

Ще один блок умов програми – впровадження раніше прийнятих реформ. Тут практичне створення Вищого антикорупційного суду, боротьба з власниками збанкрутілих банків, жорсткіша політика щодо недокапіталізованих банків. З нового до умов додалася лише реформа Державної фіскальної служби.

Замість наявної в попередній програмі прямої вимоги прийняти закон про обіг земель сільськогосподарського призначення, покінчивши з корупційним мораторієм, цей меморандум містить лише згадування про розроблений законопроект. Який уряд вже рік не вносить до Верховної Ради. Уряд і Фонд фактично відклали в сторону найпотужніше рішення, яке могло б дати поштовх зростанню інвестицій та економіки загалом.

Схожа ситуація з приватизацією. Хоча в самому меморандумі є зобов'язання уряду щодо продажу як великих, так і малих держпідприємств, скорочення списку підприємств, заборонених до приватизації, та підготовки до продажу пакетів акцій держбанків, в умовах виділення коштів з цього блоку немає нічого.

Не несе меморандум хороших новин і для бізнесу. На всі 14 місяців програми влада взяла на себе зобов'язання в жодний спосіб не знижувати податки. На початку 2019 року уряд пообіцяв зняти верхню межу для нарахування єдиного соціального внеску з "білих" зарплат, але це також не є умовою виділення коштів, тому з великою ймовірністю буде проігноровано.

Найсмішніше, що, відклавши на рік непопулярне рішення про підвищення цін на газ, уряд отримав в рік виборів надзвичайно жорстку кредитну програму. Заморожене підвищення зарплат держслужбовцям, обмежене – іншим бюджетникам, всі витрати будуть прискіпливо контролюватися.

Прем'єр-міністр цього разу переграв сам себе.

Отже, хороша новина в тому, що рік виборів з великою ймовірністю буде роком фінансової стабільності. Це дозволить економіці пройти 2019 рік без втрат.

Погана новина, що очікувати на реформи, потрібні для швидкого економічного зростання, нам не доводиться.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини