xcounter
Calendar Icon

Вибори в Молдові: на що звернути увагу Україні

25.02.2019 14:20 (Оновлено 25.02.2019 в 14:22)

І в Україні ів Молдові багато спільних тенденцій.

1) У них, як і у нас, змішана виборча система.

Половина депутатів обирається по пропорційним спискам, половина - по мажоритарці. Причому, це були нові правила - до цього у них була суто пропорційна система.

Для чинної влади вигідно було впровадити частково мажоритарку, на якій за допомогою адмінресурсу спробувати перемогти.

Нічого не нагадує? Янукович, 2012 рік, збереження більшості в парламенті. Проходили, знаємо. Навіть зараз український парламент не має бажання приймати Виборчий кодекс у другому читанні, який ліквідовує мажоритарку.

2) Народ у Молдові ненавидить владу, як і нас.

Але "нових облич" не було. Тому явка невисока - менше 50%. Найбільше виборців, які прийшли проголосувати, були представниками старшого покоління. У віці 56-70 років - 32%. У віці 41-55 років - 26%.

3) Разом із виборами у Молдові відбувся референдум щодо можливості скоротити число депутатів зі 101 до 61 і запровадити можливість для виборців відкликати свого депутата.

Ми б теж могли провести референдум разом із парламентськими виборами. Наприклад, щодо курсу на вступ до ЄС і НАТО. Але минулого року закон "Про всеукраїнський референдум" було визнано неконституційним, а новий ще не прийняли.

4) Всі класичні технології брудних порушень, включаючи підкуп, були під час виборів.

Найбільш яскравий приклад - у "непідконтрольному" Придністров'ї є два округи, і тисячі людей з молдовськими паспортами організовано звозили автобусами голосувати за провладну Демократичну партію. За це їм платили, кажуть, по $20.

Лідер цієї партії - олігарх Плахотнюк - контролює уряд, парламент і місцеві влади. Агітував голосувати за "добрі справи", які були зроблені. Також молдовським пенсіонерам уряд, за ініціативою правлячої партії, виділив грошову допомогу в розмірі $35.

Але партія все одно посяде друге місце.

Переможцем стане Партія соціалістів. Це партія друга Путіна - Додона. За результатом обробки 96% бюлетенів, вона отримала близько 32% голосів. Але занадто панікувати не треба - дві інші умовно проєвропейські сили отримають більшість. Серед них вже згадана провладна Демократична партія та проєвропейський опозиційний блок "Зараз".

5) Ходять чутки, що проросійські соціалісти можуть наважитись утворити коаліцію з проєвропейськими демократами.

А чого дивуватись нам? Ми вже проходили розмови про утворення "ширки" з проросійською "Партією регіонів". Та й "Опозиційний блок" сьогодні дає голоси синхронно з коаліцією, коли це потрібно.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини