xcounter
Calendar Icon

Видобуток бурштину: чому показове звільнення чиновників не допоможе

13.08.2019 12:58
Ігор Шевченко, «Лига.net»

Тішить, що Президент Володимир Зеленський не закриває очі на злочинний безлад, яким оповита ситуація із незаконним видобутком бурштину в країні.

Але звільнення місцевих очільників правоохоронних органів не вирішить проблему. Вона значно глибша і масштабніша, а рішення її знаходиться в Києві, а не в Житомирі чи Рівному.

По-перше, проблема незаконного видобутку бурштину в Україні системна, на місці її вирішити просто неможливо. У Житомирській області, як і на Рівненщині, твориться повний безлад – там орудують цілі озброєні банди під надійним покровительством вищого керівництва правоохоронних органів, яке сидить у столиці і забезпечує їм надійний "дах".

По-друге, тут можу частково погодитися із Сергієм Князєвим – парламент має прийняти спеціальний закон, який би регулював видобуток бурштину. Зокрема, необхідні зміни до Кримінального Кодексу: зараз поліція може лише фіксувати скоєні правопорушення, а от запобігати – ні. (Інше питання – чи хоче?). Також не передбачена кримінальна відповідальність за операції, пов’язані зі збутом бурштину.

Без відповідної законодавчої бази у цій галузі нелегальні бурштинокопачі так і залишаться не покараними. Та тільки прийняття такого законодавства не вигідно ні бурштиновій мафії, ні тим, хто її «кришує», отримуючи свій відсоток від незаконного бізнесу.

Тим часом, внаслідок хижацького видобутку «дару сонця», ліси та надра певних місцевостей перетворюються на «місячний ландшафт». Для їх відновлення потрібні десятки років! Через чорних копачів страждають заповідні території – неможливим стає існування багатьох видів Червоної книги.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини