xcounter
Calendar Icon

Погані новини для України: маємо бути готовими до найгіршого сценарію

31.10.2019 11:19 (Оновлено 31.10.2019 в 11:19)

Данія видала дозвіл на будівництво російського "Північного потоку-2". Вона була останньою європейською країною, яка досі не видала дозвіл на будівництво.

Це значить, що в 2020 році Північний потік-2 буде добудований остаточно. І запрацює на повну потужність у 2021-2022 роках. Це, в принципі, не сюрприз - про ці ризики і загрози неодноразово попереджали.

В свою чергу, це дозволить перетворити українську газотранспортну систему, яка є однією з найбільших у світі, на фактично металобрухт.

І це не пафосні лякалки. Це виглядає цілком реалістичним, з точки зору математичних розрахунків.

Транзит російського газу через Україну в 2018 році - 87 млрд кубів. При цьому "Турецький потік", який вже заповнюють газом, матиме потужність 31,5 млрд кубів газу на рік, а потужність "Північного потоку-2" складатиме 55 млрд кубів на рік.

Тобто разом ці два новопобудовані потоки матимуть потужність 86,5 млрд кубів газу. Майже достеменно такий обсяг, який транспортує Україна. Ідеальна заміна для України.

Тому вкрай відповідальна і важка задача України до кінця року - добитися в рамках спільних переговорів з Росією і Єврокомісією продовження транзиту російського газу через Україну на довгострокову перспективу.

Попит на газ в Європі буде збільшуватися. І, відповідно, Росії все ще потрібні будуть послуги української газотранспортної системи. Не кажучи вже про наступний рік, коли новопобудовані потоки ще не встигнуть вийти на повну потужність.

Але це все з економічної точки зору. А з геополітичної точки зору, Росія може банально не підписати з нами контракт до кінця року. Тоді ми втратимо, за різними оцінками, 2-4% ВВП і отримаємо купу інших серйозних проблем.

Це війна, гібридна війна. Маємо бути готовими до найгіршого сценарію.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини