xcounter
Calendar Icon

Справжній шок: українські підлітки відстають від росіян у міжнародному рейтингу грамотності

03.12.2019 14:17 (Оновлено 03.12.2019 в 14:18)
Иван Примаченко, «Facebook»

​Історичний день - вперше опубліковані результати України в дослідженні PISA, авторитетному міжнародному рейтингу якості шкільних систем.

PISA оцінює три види грамотності 15-літніх підлітків: читацьку, математичну і природно-наукову. Припускаю, що результати дослідження стануть шоком для частини українського суспільства, що живе мантрою "припиніть вже свої реформи, просто дайте освітянам працювати". Бо поки результати не вражають.

Українська шкільна освіта знаходиться на рівні з турецькою. Ми намагаємося наздогнати Білорусь і Хорватію і відчутно відстаємо від низки інших країн колишнього радянського блоку - Росії, Латвії та Литви. Вже не говорячи про Естонію, яка цього року виборола місце в невеликій групі освітніх лідерів світу. У всіх трьох категоріях - читанні, математиці і природничому знанні - ми маємо результати нижче середніх по Організації економічного співробітництва та розвитку.

З іншого боку, результати PISA нарешті зупинять стогін іншої частини суспільства про "найгіршу в світі українську освіту". Як мінімум, надавши список з майже 40 країн, шкільні системи яких гірше за нашу. Врешті-решт, ми випереджаємо Грецію і лише трохи відстаємо від Ізраїлю, школи якого інколи намагаються поставити за взірець Україні. Українська шкільна освіта не є хорошою і не є поганою. Вона є дуже посередньою.

І з цим фактом потрібно щось робити - і швидко. Бо інші країни не сплять і активно реформують свої освітні системи. У випадку бездіяльності України ми ризикуємо опинитися ближче до кінця списку вже років за десять. Якщо ж проявимо волю до рішучих реформ, хто зна - можливо, нам вдасться повторити подвиг маленької хороброї Естонії?

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини