Як зробити каші більш корисними: поради дієтолога

30.12.2019 в 16:57 | Светлана Фус, «Facebook»

​Сьогодні практична стаття про таку досить популярну групу продуктів, без яких, я впевнена, багато хто не обходиться в будь-яку пору року - про каші.

По-перше: давайте перевагу кашам з цільної крупи, а не подрібненим або обробленим до виду пластівців. В цільній крупі зберігається зернова оболонка, де багато корисного.

В зернах без оболонки кількість харчових волокон нижче, вище глікемічний індекс. Такі перетворені в пластівці або подрібнені крупи дають слизову структуру каш. Та й насичують вони не так тривало.

Цільні ж крупи, завдяки харчовим волокнам ефективніше діють на шлунково-кишковий тракт, запобігають запорам. Це потрібно пам'ятати при виборі крупи.

Багато круп перед варінням краще замочити, це зробить кашу ще кориснішою. Як наслідок, крупи швидше варяться, в них зберігається більше корисних речовин. А деякі крупи можна не варити після замочування, вони достатньо розм'якшуються, після цього їх можна їсти.

При замочуванні крупи:

1. Видаляються сторонні домішки і лушпиння

2. Розм'якшується клітковина, зерна вбирають вологу

3. Швидше звариться каша. Це не тільки заощадить час на приготуванні, але і допоможе зберегти більше корисних речовин.

Але є ще дві важливі причини не ігнорувати замочування круп:

Перша: замочування знижує вміст фІтиновой кислоти.

Цей небезпечний антинутрієнт знаходиться у всіх крупах і найбільше в цільнозернових. Фітинова кислота блокує всмоктування вітамінів групи В, фосфору, цинку, кальцію, магнію і заліза. Наприклад, залізо погано засвоюється з рослинної їжі, якщо крупа не пройшла стадію замочування і термічного приготування. Також фітинова кислота не дозволяє ферментам в шлунку повноцінно виконувати свою роботу, через що і білки гірше засвоюються.

Для самих рослин фітинова кислота корисна - це додаткове джерело енергії, форма зберігання мінеральних речовин і вітамінів, які важливі для майбутнього проростання. А для нас фітинова кислота користь від каші зменшує! Тому гречку, рис, пшоно, та й інші популярні цільні крупи треба попередньо замочити у воді. Краще це робити у воді, підкисленою лимонним соком або натуральним оцтом. Кисле середовище корисні ферменти, що містяться в крупі - фітази, які здатні руйнувати фітинову кислоту.

Друга користь від замочування –вимити зайвий крохмаль. Як відомо саме він основний постачальник вуглеводів в кашах. Попереднє замочування частково вимиває більш «легкі» форми крохмалю, робить крупу кориснішою. Буде більш тривале відчуття ситості і нижче глікемічний індекс приготовленої каші.

І ще пам'ятайте: щоб каша не пригорала і зберігала користь замочуйте і варіть її в якісній і безпечній посуді.

Чи дотримуєтеся ви цих правил?

Читайте FaceNews в Google Новости

Популярные видео на YouTUBE

Україна продає електроенергію під час відключень: що пояснюють у відео Руслана Ігоровича та YASNO
Російський паспорт, нерухомість на $1,3 млн і «гелік»: що hromadske розповідає про родину генерала СБУ Доровського
Чому Земля повністю замерзла майже на 100 млн років
Гроші на СЕС для громад: де взяти грант і як написати заявку, щоб виграти
Ніколов заявив, що санкції проти російських власників обленерго не зупинили їхній вплив на енергетику
Народ-привид Європи: хто такі баски і чому їх вважають унікальними
Як у Китаї готують ґрунт для поглинання московитських територій
Скарб у надрах Землі: чому світ почав полювання на білий водень
Все видео

Лента новостей

ДПС нарахувала українцям з OnlyFans 18% податку: моделі заборгували державі 385 млн грн
🕑 10 годин 33 хвилини тому
Роскомнагляд лютує: у Росії вже тотально глушать WhatsApp
🕑 12 годин 1 хвилину тому
Пішов з життя автор культового різдвяного хіта Кріс Рі
🕑 12 годин 26 хвилин тому
Зачем бизнесу нужны термокружки с логотипом?
🕑 12 годин 31 хвилину тому
Поїзд на Житомирщині розплавило після удару шахеда: з’явились фото
🕑 12 годин 48 хвилин тому
"Ти – сміття, а Путін – молодець": Сибіга закликав Польщу показово покарати тих, хто принижує українців
🕑 13 годин 29 хвилин тому
Під Москвою в авто підірвали генерала Сарварова: окупанта підсмажило посмертно (відео)
🕑 16 годин 36 хвилин тому
Аварія на залізниці на Житомирщині: вантажний потяг підірвали (фото)
🕑 17 годин 36 хвилин тому
На Одещині знову атаковано 2 енергооб'єкти, просто зараз авіабомби на Затоку-Чорноморськ
🕑 17 годин 54 хвилини тому
Росія вже підготувала до атаки від 2000 шахедів: стало відомо, коли будуть запускати по Україні
🕑 вчора
Киянин виростив яблуко у 1,28 кг, обхватом в 50 см і встановив рекорд України: фото гіганта
🕑 вчора
У Сан-Франциско стався масштабний блекаут (відео)
🕑 вчора
Запаси соняшникової олії женевської компанії розбомбили на Одещині, дорогами течуть річки олії (відео)
🕑 вчора
Журналісти знайшли Міндіча в Ізраїлі, з’явилось фото
🕑 вчора
Ядерна Японія? Заява радника прем’єра сколихнула Азію
🕑 вчора
Все новости