xcounter
Calendar Icon

Від коронавірусу не захистить: які корисні властивості має часник

06.03.2020 13:35
Светлана Фус, «Facebook»

​Використовувати натуральні продукти з лікувальною метою та для профілактики захворювань давно популярно у всьому світі. Особливо актуально це зараз, коли всіх хвилює питання - як зміцнити імунітет і захиститися від коронавірусної інфекції?

У зв'язку з поширенням нового коронавірусу (2019 nCoV) з'явилися рекомендації ВООЗ для населення. ВООЗ розвінчує помилкові уявлення про хворобу. Одне з них - про користь часнику для захисту від нового вірусу.

На сайті ВООЗ говориться: «Часник - корисний для здоров'я продукт, що володіє певними протимікробними властивостями. Проте, в ході поточного спалаху не було отримано жодних підтверджень ефективності вживання часнику як засобу профілактики зараження новим коронавірусом».

Чому все-таки важливо їсти часник?

З самого початку історії його використовували для профілактики і лікування різних захворювань. Часник прикладали до ран для запобігання інфікування і навіть додавали в раціон спортсменів-олімпійців у Стародавній Греції в якості стимулятора.

Сьогодні ми знаємо, що активним інгредієнтом часнику є алліцин - сірковмісна органічна сполука. Аліцин є летючим фітонцидом, він виділяється при механічному руйнуванні клітин часнику і має сильну бактерицидну і фунгіцидну дію. У цьому полягає його основна користь.

Крім того, що часник вбиває бактерії збудники інфекцій, він має позитивну дію на серцево-судинну систему, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, покращує імунітет.

Крім позитивного впливу є деякі негативні моменти. Ефірні масла та алліцин часнику подразнюють слизові оболонки ШКТ, жовчо- та сечовивідних шляхів. Якщо їсти часник в великій кількості – можна визвати загострення хронічних захворювань цих органів. Крім того його не всі люблять через різкий запах.

При відсутності протипоказань часник в помірній кількості – до 15 г в день, доцільно включати в раціон для поліпшення смаку та аромату їжі.

Треба знати, що сирий та приготований часник мають різну користь. Теплова обробка зменшує його корисні властивості. Тут все вирішує час: чим довше часник піддається впливу тепла, тим більше активних речовин руйнується. Тому корисний свіжий часник, алліцин міститься тільки в ньому.

Однак, і в сирому вигляді часник схильний втрачати більшу частину корисних речовин при взаємодії з киснем. В цьому випадку кращий вихід: різати або давити часник безпосередньо перед подачею страви. Або додавати його в страви в кінці приготування. Так ви збережете максимум корисних речовин.

Але врахуйте, що часник — це не панацея від хвороб. Це відмінна підмога в боротьбі з захворюваннями і просто корисний продукт.

Читайте также: Чем заменить кофе: 3 варианта
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини