Люди, які не снідають, мають «вагомі аргументи», чому вони так роблять. Часто звучить - я просто не голодний (а) вранці або - якщо я вранці поснідаю, то цілий день багато їм, або - я поспішаю, мені ніколи, я краще довше посплю або інші виправдання. У деяких звичка тільки пити каву або чай замість сніданку. Інші снідають вже прийшовши на роботу або взагалі його пропускають. І таких людей, у яких немає сніданку досить багато, до 20 - 30%.
Який підхід до ранкового прийому їжі правильний? Як позначається відсутність сніданку на тих, хто хоче схуднути? Що з цього приводу говорить наука?
Багато досліджень показують зв'язок між пропуском сніданків і більш високими ризиками розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету і ожиріння. А у дітей молодшого віку, які пропускали сніданки, були гірші показники здоров'я і когнітивних функцій, ніж у тих, які снідали. Виявилося, що серед дітей, які пропускають сніданки ризик розвитку ожиріння на 43% вищий, ніж у тих, хто снідає регулярно.
Те, що ми їмо і п'ємо після пробудження, істотно впливає на наш настрій, самопочуття, здоров'я і вагу. Адже сніданок для людини, це як паливо для автомобіля. Якщо його майже нема, він не буде їхати, так само і з нашим організмом. Їжа це паливо для тіла. "Заправляючи" ваше тіло ви не будете відчуватися втомленими та дратівливими протягом дня.
Як можна використовувати цю інформацію в своїх інтересах?
Дослідження підтвердили, що люди, які їдять ситний сніданок, спалюють більше калорій, ніж ті, хто від нього відмовляється і робить ставку на великий і ситний обід. Пропуск сніданку людьми, які хочуть зменшити кількість калорій і схуднути, буде тільки знижувати метаболізм і може принести більше шкоди, ніж користі.
Крім того, ми більш фізично активні вранці і протягом дня, а наша фізична активність допомагає контролювати рівень інсуліну і глюкози в крові.
Я рекомендую їсти більше їжі в першій половині дня, особливо якщо ми хочемо контролювати свою вагу. Як показують дослідження, організм краще перетравлює їжу після сну. До ранку «вогонь» обміну речовин майже повністю гасне, і щоб його розпалити знову, потрібно з'їсти здоровий сніданок. Саме сніданок допомагає знизити відчуття голоду і протистояти переїдання протягом всього дня.
Важливо, щоб сніданок добре насичував. Для кожного він свій. Але слід уникати високо оброблених продуктів - це підвищує рівень цукру в крові і викликає більший апетит. До них відносяться швидкого приготування каші, мюслі, солодка випічка, печиво.
Для людей з діабетом та інсулінорезистентністю краще більш ситний сніданок в порівнянні з іншими прийомами їжі. Особливо негативний вплив на переносимість глюкози має рясна вечеря. Якщо вечерю робити легшою з трьох основних прийомів їжі, це допоможе уникнути високих рівнів глюкози в крові.
Мова йде не просто про те, що ми не повинні пропускати сніданок, але і про те, що ситний сніданок позитивно впливає на здоров'я і допомагає нормалізувати вагу.