xcounter
Calendar Icon

Звідки взявся великодній кролик?

14.04.2020 11:24 (Оновлено 14.04.2020 в 11:25)
Ольга Пахар , «ТСН»

​Від супутника язичницької богині, до християнського символу цноти і персонажа масової культури.

Тут не обійшлося без труднощів перекладу. Адже спочатку кролик був зайцем, а до того даманом — коротковухим африканським гризуном.

Як на мене, заєць — це один із найпарадоксальніших великодніх символів. Адже в дохристиянську добу заєць був символом плодючості, кмітливості, щасливого випадку й удачі. Він прислуговував посланцем у Гермеса, вважався священною твариною грецьких богів кохання Афродіти та Ерота.

Саксонська богиня весни Еостра в прислужниках тримала зайця. Вшановували богиню переважно у квітні. Один із обрядів виглядав так — діти зі старих капелюхів майстрували гнізда, а заєць клав туди фарбовані яйця. Причому приносив частування тільки чемним діткам, які добре себе поводили.

Традиція виявилася настільки сильною, що практично в незмінному вигляді, і перекочувала у християнську Європу й Америку. Припускають, що й сам Великдень, який в англомовному світі зветься "Easter", отримав ім'я від саксонської богині весни.

Цікаво, що святі отці виявилися доволі толерантними до міфічного весняного зайця. І тут, імовірно, спрацювали догми і погане знання біології. Річ у тім, що чималий гурт античних науковців вважав зайця твариною подвійної статі — гермафродитом. Уявіть собі, що до святих отців дійшла версія, буцімто заєць розмножується і при цьому лишається цнотливим! Це ж пряма асоціація з Дівою Марією!

Інша версія — згадки про зайця у Біблійних текстах. Припускають, що один з відомих теологів та перекладачів Біблії Ієронім, який перекладав святе писання на латину з грецької та гебрейської, шукав відповідник слову "шафан". Це гризун даман капський, який мешкає в Африці й на Близькому Сході і справді трохи подібний до кролика чи зайця. Дарма, що немає довгих вух. Але в перекладі Ієроніма "шафан" став зайчиком. Згодом цей уривок із "Книги приказок Соломонових" трактували так: заєць (символ слабкої людини) шукає прихистку у скелі (Христі).

Як би там не було, але заєць — язичницький символ плодючості, перетворився на символ непорочного зачаття і став частиною християнської символіки. У добу пізнього Середньовіччя і епоху Відродження зайця і кролика час від часу навіть зображають на іконах та полотнах з біблійними сюжетами поруч з Богородицею.

Найвідоміше з них — полотно Тіциана "Мадонна з немовлям та Святою Катериною" зберігається у Луврі. Діва Марія вельми міцно тримає милого білого кролика. На думку мистецтвознавців, кролик тут уособлює цноту, а впевнений жест Богородиці демонструє силу духу та рішучість. Хоча не виключено, що дружина Тіциана, яку він і зобразив у образі Мадонни, просто любила кроликів.

Тіциан написав картину на замовлення вельможної венеційської родини Гонзаго саме до свята Великодня 1530-го року. 100 років потому нащадки продали частину родинної колекції кардиналу Рішельє у Францію. А його нащадок картину програв, і не абикому, а королю Франції. Так "Мадонна з кроликом" опинилася у Луврі.

Мадонна з кроликом, Тіціан, картина

У 18-тому сторіччі вихідці з Німеччини оселилися у штаті Пенсильванія. Саме вони привезли на американський континент звичай великоднього полювання на яйця, які ховає у траві великодній заєць.

Малюки у великодній р­­анок мають гарно вбратися і піти на пошуки крашанок. Щоправда, яйця розкладають не курячі, а марципанові або шоколадні. Заєць же давно перетворився на великоднього кролика "Easter bunny". А полювання на яйця може виглядати як справжнє змагання. Хто більше солодощів назбирає — отримає на додаток приз.

Великоднє полювання на яйця у США часто організовують не в домашніх садках, а в міських парках, під патронатом чиновників, очільників міст або губернаторів. Найпрестижніше в США — звісно в Білому домі. Там яєчна традиція особлива.

Крашанки котять по траві величезними ложками оминаючи різні перешкоди. І все це під патронатом першої леді, президента і великоднього кролика. Причому, президенти в Білому домі міняють частіше, ніж Кролики.

"Easter bunny" у США — фантастично популярний і безмежно розтиражований персонаж, поступається хіба Санта-Клаусу. Уже за два місяці до Великодня на полицях американських крамниць кролики плодяться у неймовірній кількості. Чашки, й тарілки, миски і кухлі, вази і статуетки, серветки і фартушки, подушки і пледи, светри й футболки. Кролики всюди!

Від супутника язичницької богині, до християнського символу цноти і персонажа масової культури! Це направду дивовижна трансформація Кролика.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини