xcounter
Calendar Icon

Їжа, яка може викликати головний біль

15.04.2020 13:20
Светлана Фус, «Facebook»

​Головний біль може бути викликаний різними факторами. Іноді це результат стресу, браку сну, втоми або голоду.

Спричиняють і посилюють головний біль зміна рівню деяких гормонів, зокрема, естрогену та прогестерону - цим можна пояснити, чому саме жінки частіше страждають від нього. Приблизно 20% всіх випадків головного болю, в тому числі і мігрені, пов'язані з вживанням певних компонентів продуктів харчування.

В деяких людей голова починає боліти під час або після їжі. В такому разі треба звернути увагу на свій раціон, можливо продукти містять інгредієнти, до яких ви чутливі, а саме:

- Біогенні аміни. Найвідоміші з них – гістамін та тирамін. Багато їх у сирі, дріжджах та виробах з ними, cосисках, пиві, вині, шоколаді, горіхах, тощо. Тому, якщо разом з вином з'їсти, наприклад, сир рокфор або фету, а потім ще шматочок шоколаду або шоколадний десерт, можна очікувати головний біль. Треба пам’ятати, що кількість тираміну в продуктах збільшується при їх тривалому зберіганні, багато його в несвіжих продуктах.

- Сульфіти. Консерванти, які додають в продукти харчування для припинення росту бактерій. Можуть знаходитись у вині, пиві, сухофруктах, мармеладі, піці, чіпсах, варенні, морепродуктах, переробленому м'ясі. Цей компонент здатний накопичуватися в організмі при частому споживанні таких продуктів.

- Аспартам. ВІн входить до складу солодкої газованої води - фанти, кока-коли та інших напоїв, «жуйок», а також до «швидких сніданків».

- Глутамат натрію. Його використовують, як харчову добавку для виробництва копчених і ковбасних виробів, різноманітних консервованих продуктів, соусів, сухих приправ, сухариків і чіпсів. Глутамат натрію власне і може провокувати сильні мігрені. Азіатська кухня не кращий вибір для людей, чутливих до глутамату.

- Нітрит натрію. Це барвник, приправа і консервант. Нітрит натрію є стабілізатором червоного кольору консервованого м'яса і смаковою добавкою. З високим ступенем ймовірності нітрити містяться в сосисках, м'ясних консервах, копченій і вареній ковбасі, копченій рибі, беконі, шинці.

- Кофеїн може спричинити різкий головний біль. Кава, міцний чай, енергетичні напої містять багато кофеїну. Вживання двох або трьох порцій таких напоїв в день, значно збільшує шанси на виникнення головного болю.

Якщо вас часто турбує головний біль, причину якого не виявлено, спробуйте знайти «провокаторів» цього стану у вашій тарілці. Заведіть щоденник харчування та фіксуйте в ньому, після якої їжі з’являється головний біль, погане самопочуття. Це дозволить вам виявити продукт- провокатор, скоротити його кількість в раціоні або повністю виключити.

Харчові продукти, які можуть викликати головний біль це найчастіше високо оброблені продукти з додаванням безлічі різних хімічних речовин. Тому уважно читайте інформацію на етикетці.

Будьте здорові! Слідкуйте за тим, що ви їсте

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини