Справа Стерненка - це пастка для Зеленського

18.06.2020 в 16:30 | Віктор Андрусів, джерело: «Хвиля»

Справа Стерненка повинна дестабілізувати ситуацію в країні, і змусити Зеленського прибитись до проросійського вектору.

Я не буду вдаватись в деталі справи, оскільки вважаю їх абсолютно не важливими. Довести чиюсь правоту судовим процесом - безперспективно, коли все вирішується не в суді, і коли справа не про самозахист, а про геополітику.

Від самого початку ця справа не була про самозахист. Якщо б слідство ще в 2018 році встановило замовників та мотиви нападів в першу чергу, то можливо б тоді вдалося уникнути такого резонансу і дійсно залишити її на рівні місцевих конфліктів і питання права на самозахист. Однак, підключення до цієї справи Шаріїв, Портнових і інших проросійських постригівських представників та їх шавок - перевело справу на геополітичний рівень.

Я дуже довго не міг зрозуміти надмірний інтерес до цієї справи у проросійської шобли. Тобто зрозуміло, що мова йшла про "правосека" учасника подій 2 травня і таке інше. Але надмірність інтересу зашкалює. Проросійські сили поставили справу Стерненка в центр своєї боротьби. Вони використовують всі можливі інструменти для тиску на Зеленського, прокурорів, суспільство. Медведчукмедіа приділяють цьому стільки уваги, що "святкування 9 травня" вже заздрить. І очевидно, що їхній інтерес не може зводитись до банального покарання правосека за місцеві розборки.

Суть їхнього інтересу в наступному. Справа Стерненка повинна дестабілізувати ситуацію в країні, і змусити Зеленського прибитись до проросійського вектору. Це буде відбуватись наступним чином. Для представників право-радикальних та націонал-демократичних сил справа Стерненка - це протидія руському міру. Тому спробу його ув'язнити вони будуть розцінювати як перемогу і реванш російських сил. Це мобілізує їх, зробить агресивними і вони перейдуть до радикальних дій. Очевидно, що вже найближчим часом вони спробують розгорнути Майдан і провокуватимуть владу на подальше протистояння. Це поставить перед вибором не тільки суспільство, але й саму владу, яка буде колотись по лінії за і проти у парламенті, кабміні і навіть в самому ОП, де на сьогодні є хиткий баланс інтересів. Це все може спровокувати дострокові вибори в Раду, по факту яких Зеленський буде змушений вибирати між коаліцією з Порошенком або Медведчуком. Однак, оскільки Порошенко сьогодні також є об'єктом переслідування влади, і він точно буде одним зі стовпів потенційного Майдану - Зеленський буде змушений вибирати Медведчука. Отримати ще раз монобільшість - нереально. Не виключаю, що додатковими бонусами будуть якісь поступки Путіна по Донбасу, як додаткові аргументи за співпрацю з ОПЗЖ.

Тому справа Стерненка - це пастка для Зеленського, спроба загнати його в коаліцію з кумом Путіна. І, зрозуміло, що цю спецоперацію проводять люди з його близького оточення.

Як уникнути цієї пастки? Найголовніше - це зменшити важливість цієї справи як питання реваншу чи перемоги "руського міра". Це можливо лише після встановлення замовників - організаторів і мотивів нападавших. При чому усіх трьох замахів. Саме фокус на цьому, а не на вбивстві нападника має стати пріоритетом у справі на даному етапі. Якщо вдасться встановити замовників і організаторів, затримати їх - сама справа отримає зовсім інше трактування. Несправедливість в цій справі, яку бачать багато патріотів - значно зменшиться, і думаю сама справа піде в більш об'єктивне русло.

Влада має зрозуміти, що суд не може вставновити справедливість в цій справі, без знаходження замовників-організаторів. Без цього суспільство не прийме жодних судових рішень - а це підриває саму систему і буде мати наслідком чергову кризу, наслідки якої завжди були поганими для тих, хто вибирав "руський мір".

Читайте FaceNews в Google Новости

Популярные видео на YouTUBE

БМП Bradley "розмазала" ворожу техніку (відео)
Яскравий спалах освітив нічне небо в Україні (відео)
У Києві на Хрещатику сталася масова бійка (відео)
Бійці "Помсти" знищили кросові мотоцикли окупантів (відео)
Окупант палкою "стріляв" по українському дрону (відео)
"Айдар" взяв у полон групу окупантів біля Часового Яру (відео)
У Рубіжному зробили туалет із російських ящиків для снарядів (відео)
Кадиров після повідомлень про хворобу терміново показав відео свого тренування (відео)
Все видео

Лента новостей

ЗСУ не мають тилових смуг оборони перед наступом Росії, — The Associated Press
🕑 6 годин 23 хвилини тому
Комунальники в Києві підозрюються в розкраданні 10 млн на ремонті доріг (відео, фото)
🕑 7 годин 11 хвилин тому
Кулеба заявив США: "Шукайте проблему зі свого боку, а не з боку України"
🕑 9 годин 3 хвилини тому
Мільйон гривень віддала одеситка шахраю псевдоволонтеру (фото)
🕑 10 годин 40 хвилин тому
Зарубав і хотів спалити тіло матері чоловік на Житомирщині (відео)
🕑 13 годин 7 хвилин тому
"Я занадто довго в цьому виді спорту": Ломаченко може завершити боксерську кар'єру (відео)
🕑 15 годин 41 хвилину тому
Чиновник Деснянської РДА Києва "погорів" на хабарі (фото)
🕑 18 годин 41 хвилину тому
Позбавляємося каламутності води в басейні з коагулянтами AquaDoctor
🕑 вчора
"Батя, я стараюсь": маріупольський опір отруїв алкоголем на смерть окупантів (фото)
🕑 вчора
Пропаганда РФ придумала фейк, нібито "10-річні діти ножами вбивали" окупантів у Маріуполі (відео)
🕑 вчора
Відомі роботи-пси Boston Dynamics отримали кумедний костюм (відео)
🕑 вчора
В Урпошті нецензурно відповіли на критику за продаж старих авто (фото)
🕑 вчора
Україна розгромила Китай на ЧС-2024 з хокею (відео)
🕑 вчора
Під Москвою палала масштабна пожежа на заводі (відео)
🕑 позавчора
"Київ Незламний": ТОРівці здобули призові місця в турнірі (фото)
🕑 позавчора
Все новости