xcounter
Calendar Icon

Наталія Кохаль: «Поштова марка презентує країну у світі»

28.09.2020 11:47 (Оновлено 28.09.2020 в 12:16)

Творчість київської мисткині, заступника голови КОНСХУ Наталії Кохаль знайома багатьом.

Її яскраві, насичені та емоційні твори давно вподобали численні поціновувачі сучасного образотворчого мистецтва, а книжкові ілюстрації відзначені провідними українськими видавництвами. (Одного разу у 1994 році три ілюстрації до «Казки про Лугая» привезли з далекого Тегерану ІІ-у премію та «Кришталевий олівець» з Міжнародного бієналле ілюстрацій дитячої книги).

Читайте также: Мар’яна Мотика: «Щастя дарувати гармонію»

Серія "Пори року". Осінь

Як книжковий графік Наталія працювала із видавництвами: «Веселка», «Соняшник», Міжнародною асоціацією дитячих письменників, «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Просвіта», «Малятко», «Барвінок», «Балтія Друк», «Novo ART» (Словаччина) та іншими. «Наталія Кохаль належить до когорти митців, які, досліджуючи глибинні національні традиції, переосмислюють надбання через призму нових реалій, роблять поступ в оновленні художньої мови образотворчого мистецтва. У творах художниці сучасно представлені мотиви, характерні менталітету українського етносу», – так писав про художницю кандидат мистецтвознавства О. Яремчук.

Серія "Пори року".. Літо

Втім, окрім станкових гуашевих та живописних творів, книжкової ілюстрації відносно недавно в творчому арсеналі художниці з’явилася ще одна сторінка – поштова марка.

Наталія пригадує, як колись у далекому 2010 році зателефонувала редакторка видавництва «Марка України» і запропонувала співробітництво. Нова справа захопила мисткиню, як їй здавалося, на деякий час. Виявилося, що цей час затягнувся і поки що говорити про закінчення «поштової» доби зарано. (Сьогодні Наталія Кохаль є членом художньої ради Укрпошти). А тоді, в 2010 році, несподівано для авторки, марочний блок на тему «Національний природний парк «Святі гори» отримав нагороду «Краща поштова марка України 2010» за результатами опитувань філателістів.

З того часу, фактично кожен рік марки (марочні блоки) у виконанні Наталії Кохаль стають переможцями вітчизняних опитувань. І це не дивно, адже кожна марка – це своєрідна станкова робота мисткині в мініатюрі. Саме так було і з серією «Щедра Україна» (2011–2014), ідея якої виникла після того, як редактори видавництва ознайомилися із художнім каталогом художниці та віднайшли в ньому цікаву для відтворення серію «Пори року». Кохаль фактично перенесла яскраві та динамічні твори у площину та формат марки, залишивши при цьому всю складність та яскравість станкового твору у мініатюрі. «Композиційна побудова картин, створених художницею, вражає досконалістю і протяжністю у просторі та часі. В них занурюєшся як у кришталеве джерело, яке вгамовує спрагу», – так писала про серію «Пори року мистецтвознавець Валентина Єфремова. Один із блоків серії «Щедра Україна» – «Літо», посів почесне 6-е місце у 2012 році на Міжнародному поштовому конкурсі друкованої продукції WIPA (заліковими вважаються перші десять місць конкурсу). В 2019 році марка «Соловейко» із серії «Національні птахи України» визнана за рішенням колекціонерів «Кращою маркою Європи» (1-е місце).

Знаменно, що у роботі над поштовою маркою, яка віднімає багато часу, Наталія Кохаль віднаходить суцільні переваги і вміє поєднувати складну метушливу діяльність чиновника КОНСХУ із кропіткою та відповідальною, наближеною до ювелірної справи, по створенню поштової марки.

Для неї це, перш за все, можливість висловити свої патріотичні почуття до батьківщини, внести в її розбудову свою частину. Адже поштова марка – це своєрідне представництво будь-якої країни у світі. Наталія Кохаль переконана, що глибоке занурення у світ створення поштової марки суттєво збагатило її світогляд, знання історії рідного краю, а опрацювання практично кожного нового завдання тотожне серйозній науковій роботі. Адже теми, які вона опрацьовує у видавництві, присвячені історії, природі, флорі та фауні.

Всього за роки співробітництва із «Маркою України» було створено близько 10 марочних блоків. «Працюючи над маркою України я отримую задоволення від повної самореалізації всіх моїх художніх талантів та вмінь. Я щаслива, що затребувана, як художник у наш складний, з багатьох точок зору, час. Створюючи поштову марку, я прагну, аби вона сприяла поширенню знань і уявлень про Україну, допомогла зробити її відомою у світі. А відтак, це поширюватиме інформацію про мене».

Читайте также: Скарби Сергія Жернова
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини