xcounter
Calendar Icon

Закон про мобілізацію: що викликає найбільше обурення в українців

11.04.2024 19:15 (Оновлено 11.04.2024 в 19:31)

Закон про мобілізацію - 3 частина. Мабуть, зараз найбільша хвиля обурення піде

У законі також прописаний перелік державних службовців, які мають право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

  • міністри і їх заступники, керівники державних органів та органів державного управління;
  • дипломати;
  • народні депутати і депутати Верховної Ради Криму, уповноважений ВР з прав людини, голова та члени Рахункової палати;
  • судді, у тому числі Конституційного суду України, члени і дисциплінарні інспектори Вищої ради правосуддя, а також члени Вищої кваліфікаційної комісії.
  • працівники органів військового управління Міністерства оборони, Збройних сил, Держспецтрансу, Держспецзвʼязку, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, апарату і експертної служби Міністерства внутрішніх справ;
  • держслужбовці, які забезпечують діяльність президента, парламенту та уряду (виходить, що в тому числі і ті, хто давав експертні висновки щодо закону про мобілізацію).

Крім цього, не підлягають призову на військову службу здобувачі професійної, фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою і здобувають рівень освіти, вищий за попередній. А також – докторанти та інтерни.

Читайте також: Мобілізація без демобілізації: чітко і по пунктах, що ухвалили нардепи

Науковим і науково-педагогічним працівникам може надаватися відстрочка за умови, що вони працюють у закладах освіти не менш як на 0,75 ставки.

ТЦК перевіряє підстави щодо надання військовозобовʼязаним відстрочки та оформлює її, зокрема за допомогою Держреєстру призовників. Порядок такого оформлення встановлюється Кабінетом міністрів.

Водночас закон визначає категорії військовозобовʼязаних, на яких поширюється бронювання. Відповідно бронюванню підлягають:

  • держслужбовці категорії "А", голови обласних і районних рад, а також сільські, селищні, міські голови;
  • держслужбовці категорії "Б" і "В", працівники органів місцевого самоврядування – до 50% серед усіх військовозобов’язаних, які працюють в установі;
  • працівники Національної поліції, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, органів прокуратури, Бюро економічної безпеки, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної кримінально-виконавчої служби, Служби судової охорони, судів, органів досудового розслідування, патронатних служб державних органів;
  • робітники підприємств, установ і організацій, які виконують мобілізаційні завдання;
  • працівники підприємств, які критично важливі для забезпечення потреб Сил оборони або функціонування економіки під час воєнного стану.

Джерело: Sazonov / Official

Читайте також: Закон про мобілізацію: хто не підлягає призову на військову службу
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини