xcounter
Calendar Icon

Кацуба Олександр Володимирович

24.11.2022 14:22 (Оновлено 24.11.2022 в 14:34)

​​Ексзаступник голови НАК “Нафтогаз України”, український ІТ-підприємець.

Дата народження: 8 вересня 1986 року

Місце народження. Освіта.

Народився у місті Кривий Ріг, Дніпропетровська область в родині військового. Згодом батьки разом з Олександром та старшим братом переїхали в Харків. 2008 закінчив з відзнакою Харківський національний університет імені Каразіна за спеціальністю “фінанси”, 2009 року - Харківську національну юридичну академію ім. Ярослава Мудрого за спеціальністю “правознавство”. Кандидат економічних та юридичних наук. У 2013 році - магістр за спеціальністю “Фінансовий менеджмент”, РДУ нафти та газу імені І.М. Губкіна. Кандидат юридичних та економічних наук. Обидві дисертації захистив у Харкові 2013 року. З 2013 до 2015 - асистент кафедри трудового права та соціального забезпечення юридичного факультету Київського національного університету імені Т.Г. Шевченко.

Кар’єра.

З 2003 року як підприємець та управлінець брав активну участь в розвитку родинного бізнесу.

З 2006 до 2009 року - заступник директора по економіці ТОВ НПП “Техпроект” (Харків), у 2009 - 2010 роках - голова наглядової ради ВАТ “Харківський завод електромонтажних виробів-1”.

Після 7 років у родинному бізнесі перейшов працювати у газову галузь. У 2010 році - заступник директора з економічної діяльності апарату управління газопромислового підрозділу “Полтавагазвидобування” в структурі державного підприємства “Укргазвидобування”.

2010 - 2012 - заступник Голови Правління та член Правління ВАТ Державне акціонерне товариство “Чорноморнафтогаз”. На період роботи у “Чорноморнафтогазі” збільшення видобутку газу з 1,1 до 2,4 млрд кубометрів на рік, що залишається найбільшим успіхом газовидобувної промисловості України за останні 20 років.

2012 - 2014 - заступник Голови Правління та член Правління НАК “Нафтогаз України”, член наглядової ради державного акціонерного товариства “Чорноморнафтогаз”, член наглядової ради ВАТ “Укртрансгаз”.

Кацуба Олександр Володимирович

Бізнес

Ще під час роботи у НАК “Нафтогаз України” почав розвивати власний бізнес у сфері інформаційних технологій та фінансових рішень. Працює на ринку фінансових рішень у сфері мікрокредитування з 2013 року. Компанія Олександра Кацуби та його партнерів входить в ТОП-3 ринку України у сфері мікрокредитування онлайн.

2019 року Олександр Кацуба та його партнер продали 20% свого бізнесу структурам відомого бізнесмена, ексурядовця Сергія Тігіпка. Сума угоди склала $3 млн при базових інвестиціях в розвиток проєкту в розмірі $1 млн. Крім України компанія працює ще в трьох країнах – у Шрі-Ланці, В'єтнамі та Індонезії. В структурі компанії - 700 спеціалістів, що робить її однією з найбільших українських ІТ - компаній в сфері фінансових рішень. В найближчі роки компанія планує почати працювати на ринку Індії та ще низки схожих за форматом азійських країн

З 2021 року почав працювати на медійному ринку, ставши власником автомобільних видань “Автоцентр” та АБ (раніше - “АвтоБазар”). Це - два найбільших спеціалізованих новинних сайти в автомобільній тематиці в українському Інтернет-сегменті. Причину покупки саме цих галузевих видань Кацуба пояснював намірами створити бізнес у сфері автомобільного лізингу, однак повномасштабне російське вторгнення 24 лютого 2022 року змусило заморозити проєкт. Цей проєкт мав стати першим великим небанківським лізинговим бізнесом з початку світової фінансової кризи 2008 року, коли лізинговий ринок в Україні пережив гостру кризу.

Політична кар'єра

Основна політична активність Олександра Кацуби припала на президенство Віктора Януковича. У 2010 році його було обрано депутатом міської ради Харкова VI скликання, заступником секретаря постійної комісії з питань транспорту, зв'язку та екології. За власними заявами, ніякої цікавості до роботи в міськраді не виявляв, бо не готовий був “просто натискати кнопку під час пленарних засідань”, не впливаючи на прийняття рішень. Після завершення каденції депутата міськради та звільнення з НАК “Нафтогаз України” дистанціювався від політики, зосередившись на розвитку бізнесу. Виступав з різко критичними заявами на адресу президентів Віктора Януковича та Петра Порошенка за корупцію, заявляв про підтримку політики єдиної України та різко висловлювався на адресу РФ.

Благодійність.

Відомий допомогою дитячим будинкам. Після початку активної фази російсько-української війни 24 лютого 2022 року власним коштом закуповує автомобілі для потреб Збройних сил України.

Сім’я.

Розлучений. Батько - Володимир Михайлович Кацуба, підприємець, народний депутат України VIII скликання, зараз - депутат та голова Харківської районної ради. Мати - Наталія Іванівна Кацуба, підприємиця, власниця бетонного виробництва. Старший брат - Сергій Володимирович Кацуба, підприємець, працював на газовому ринку, ексзаступник голови правління НАК “Нафтогаз України”, народний депутат України VII скликання.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини