xcounter
Calendar Icon

У ПЦУ через питання Статуту проявився конфлікт поколінь

07.04.2019 14:10 (Оновлено 07.04.2019 в 18:11)

Два тезки-митрополити представляють різні сторони в спорі щодо порядку формування Синоду, ролі Почесного Патріарха Філарета в управлінні церквою і необхідності зміни її Статуту.

У ПЦУ проявився конфлікт двох поколінь еліт на ґрунті розбіжностей щодо того, який статут кращий. Прибічники молодих архієреїв цілком задоволені чинним статутом, який був написаний за грецькими зразками і який не можна змінити, але можна виконувати на власний розсуд. А ті, хто цінує досвід старшого покоління, виступають за збереження традицій і наступності шляхом бережіння ролі Почесного Патріарха Київського і усієї Русі-України – і, ймовірно, вважали за краще б дотримуватися всіх вимог такого статуту, який в принципі можливо змінити.

Митрополит ПЦУ Івано-Франківський і Галицький Іоасаф (Василиків) 2 квітня виступив проти пропозиції патріарха Філарета щодо перегляду Статуту. У своїй замітці на сайті «Київське православ'я» він зазначив, що навіть у разі провалу Об'єднавчого Собору УПЦ КП вже не залишилася б колишньою, оскільки єпископи більше не хочуть бути мовчазними виконавцями та не погодяться з реанімацією старої структури. Водночас, визнавши, що єпископат заплющив очі на «деякі порушення» при скликанні нинішнього складу Синоду, Владика звинуватив прихильників зміни Статуту в спробі відновити в ПЦУ радянську систему управління зразка «митрополитбюро». Крім того, на відміну від патріарха Філарета, митрополит Іоасаф (Василиків) заявляє, що внесення коректив в Статут ПЦУ призведе до нового розколу і відкликання Томосу.

У відповідь інший Владика Іоасаф (Шибаєв) – митрополит Білгородський і Обоянський, – того ж дня розмістив на своїй сторінці у «Фейсбуці» відкрите звернення, в якому висловився проти спроб усунути Святішого Філарета від управління ПЦУ і підкреслив необхідність внесення змін до її Статуту. При цьому він звинуватив ряд молодих ієрархів в обмані, а також висловив розчарування ходом підготовки до Об'єднавчого собору і подальшим розвитком подій. Митрополит Іоасаф також глибоко стурбований невизначеністю статусу православної української діаспори, а також знущанням невдячних членів Синоду над Патріархом.

«Де брехня, там присікається Божа Благодать. І все, зроблене на основі брехні, неправди, не має сили в Церкві, а являється, по слову Батьків Другого Вселенського Собору про Максима Кініка – нікчемним», – нагадав митрополит Іоасаф (Шибаєв) у своєму зверненні, а також закликав молитися за патріарха Філарета: «Всеукраїнська паство Святішого Патріарха Філарета, моліться старанно Богу про свого Патріарха! Пам'ятайте про те, що тільки й тільки його зусиллями ми маємо свою, тепер уже офіційно визнану Церкву!»

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини