xcounter
Calendar Icon

Партнери НАТО здивувались: оборонний хакатон, який пройшов у Києві, перевершив всі очікування (відео)

09.12.2022 16:59 (Оновлено 09.12.2022 в 16:59)

У Києві пройшов наймасштабніший за всю історію України National Defence Hackathon 2022 (Національний оборонний хакатон - 2022) та нагородження переможців. Українці вкотре здивували партнерів НАТО, повідомили у Генеральному штабі ЗСУ.

Протягом трьох днів провідні експерти у сфері IT приватного та державних секторів, фахівці з кібербезпеки, протидії дезінформації, інженери, конструктори та навіть юристи працювали над інноваційними рішеннями, які мають прискорити нашу перемогу над агресором. Самі змагання проходили по трьох напрямках: технічному, протидії дезінформації, юридичному. Загалом у Національному оборонному хакатоні - 2022 взяли участь майже 500 осіб. Безпосередньо змагалися майже 300 учасників — 41 команда. На виставці технічних рішень було проставлено 17 відібраних проєктів.

Оборонний хакатон перевершив всі очікування

За підтримки Фонду цивільних досліджень та розвитку США (CRDF Global) за результатами хакатону вже ухвалене рішення про створення проривного кластера з розвитку military tech на базі Центру інновацій та розвитку оборонних технологій МОУ. До цього кластера вже висловив бажання приєднатись вітчизняний інноваційний Фонд FreeGeneration.

"На цьогорічному Національному оборонному хакатоні відбувся справжній прорив – фахівці та громадські організації допомоги фронту об’єдналися разом із підрозділами Міністерства оборони та інших силових структур та прийшли до спільної ініціативи – створення спільного кластеру швидкого транзиту військових технологій від виробника до фронту . Через цей центр координації компетенцій створюється максимально швидка логістика впровадження від винахода, розробки, виробництва до застосування Збройними Силами України . Комунікація та координація через єдину точку входу, насамперед для відчизняних підприємств оборонних технологій, не тільки запобіжить дублюванню розробок різними командами, а також значно прискорить та оптимізує просування ефективних рішень в military tech. Впровадження стандартів NATO особливо при підтримці Британського посольства та Держдепу США", - зазначив голова технічної ради фонду інноваційних оборонних технологій Innovative Defense Technologies Fund "Free Generation" Юрій Зозуля.

Представники Міністерства оборони Україн зазначили, що разом буде змога сформувати дорожні карти і пов’язати їх не тільки з Міністерством оборони та Генеральним штабом, а й з ширшим колом виробників.

Які завдання вирішували під час хакатону

Основними темами панельних дискусій, які проводилися під час хакатону стали:

  • «Кібероборона — виклики нового домену військового протиборства»
  • «Протистояння на інформаційному фронті»
  • «Масштабування українських розробок БПЛА та максимальне ефективне застосування їх на фронті»
  • «Правовий простір кібероборони».

Як зауважив заступник міністра оборони України Олег Гайдук, питання юридичного захисту хвилює не лише фахівців в Україні, а й у світі.

"Ми шукаємо формулу, як захистити людей, які беруть участь в операціях із кіберзахисту держави, юридично. Однієї такої успішної формули у світі поки що немає. Тому важливим завданням хакатону було також знайти підходи для вирішення цього питання. Говорити, що рішення наразі вже є — зарано, всі розуміють, що це тривалий процес. Однак рух у цьому напрямку розпочався, і рішення, переконаний, також незабаром буде", — сказав Гайдук.

Як зазначив під час нагородження команд представник НАТО — один із минулорічних членів журі українського хакатону, доктор Майкл Стріт у відеозверненні, українські фахівці цього року вкотре вразили його та його колег з Альянсу своїми інноваційними ідеями та незламністю навіть у такі складні для України часи.

Нагадаємо, National Defence Hackathon 2022 було організовано Міністерством оборони України разом із Генеральним штабом ЗСУ, Національним координаційним центром кібербезпеки (НКЦК), Центром протидії дезінформації за підтримки Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні, Державного департаменту США та НАТО, посольства Великої Британії в Україні. На хакатон були запрошені кіберексперти НАТО, а також фахівці з дружніх країн: Польщі, Великої Британії, США, Литви, Латвії, Естонії та інших країн ЄС.

До National Defence Hackathon 2022 також приєдналася команда хакатону U Hack, організованого громадською організацією SocialBoost завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії в рамках проєкту Hack for Ukraine.

Читайте також: "Наші степи будуть усіяні трупами ваших мобіків": у Казахстані відповіли РФ на закиди про "націоналізм" і "русофобію" (відео)​
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини