xcounter
Calendar Icon

Фірма, у якої по справі НАБУ арештували 657 мільйонів, програла зятю Злочевського аукціон митниці на електрику за 8 мільйонів

22.12.2022 10:29 (Оновлено 22.12.2022 в 10:29)

ТОВ «Нью Енерджі Юкрейн» 19 грудня взяла участь в аукціоні Державної митної служби України на постачання електроенергії в наступному році на очікувану суму 8 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

«Нью енерджі Юкрейн» програло торги фірмі «Укр газ ресурс» Андрія Кучкова, зятя біглого екс-міністра екології Миколи Злочевського (зараз переховується за кордоном від кримінального розслідування щодо спроби підкупу керівництва НАБУ і САП). «Укр газ ресурс» виграло аукціон з пропозицією 7,5 млн грн та наразі очікується рішення щодо укладення контракту з нею.

Микола Злочевський

У свою чергу «Нью енерджі Юкрейн» фігурує у іншому провадженні НАБУ. Вищий антикорупційний суд у листопаді ухвалив рішення про арешт 657 млн грн на рахунках фірми з метою подальшої спецконфіскації.

Арешт накладено в межах кримінального провадження про продаж електричної енергії протягом лютого-квітня 2022 року в інтересах ТОВ «Юнайтед Енерджі», яке пов’язують з Ігорем Коломойським.

За версією слідства, службові особи «Укренерго» продали компанії електроенергію, попри те, що вона перебувала у стані «дефолтний», що призвело до формування безнадійної заборгованості.

«Юнайтед Енерджі» надалі перепродала електроенергію, а гроші вивела. Частина суми опинилась на рахунках «Нью Енерджі Юкрейн», яка, за даними слідства, тривалий час перебувала під контролем службових осіб «Юнайтед Енерджі».

Слідство вважає, що в «Нью Енерджі Юкрейн» розуміли, що гроші, які надійшли від «Юнайтед Енерджі», були одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення, свідомо взяли участь у їх легалізації та почали використовувати у господарській діяльності з метою отримання доходу.

Позиція «Нью Енерджі Юкрейн» полягає в тому, що заборгованість фірми перед Укренерго не має жодного стосунку до Нью Енерджі Юкрейн як контрагента. Також заборгованість в розмірі 1,7 млрд грн не є доведеним фактом і не підтверджена судом.»

Суддів, які розглядали клопотання НАБУ, ці аргументи не переконали. Гроші заарештували 17 листопада, а 1 грудня це рішення підтвердила апеляційна палата.

Довідково:

«Юнайтед Енерджі» постачає електроенергію на підприємства Ігоря Коломойського, якому вона потрібна для забезпечення роботи двох енергоємних феросплавних заводів. Засновником та керівником ТОВ «Юнайтед енерджі» (Київ) є киянин Андрій Короткевич-Лещенко.

Засновником ТОВ «Нью енерджі Юкрейн» (Київ) є ТОВ «Алта будмонтаж», чиїм власником є Володимир Вітніцький з Дніпропетровської області. Він також був засновником/керівником фірм «Українська спеціалізована біржа», «Перфект Інвест», «Збагачувальна Фабрика «Вугільний Енергетичний Комплекс», «Федорра», «Українська локомотивобудівна компанія», «Айтіпромоушн», «Тастін», «ес.ді.сі. Груп», «Фул Трейдінг», «Ріф-Гранд», «Грей Автоклін».

Директором фірми є Віктор Істратов з Кривого Рогу. Він також був співвласником нині ліквідованої фірми ТОВ «Спецпостачсоюз», тут його партнером був Геннадій Гидулян з Кривого Рогу – так звуть нинішнього керівника Служби автодоріг у Житомирській області. Також Істратов був співзасновником ТОВ «Автопостач» з Володимиром Вітряком і «Українською автомобільною корпорацією» Таріела Васадзе.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини