xcounter
Calendar Icon

Отруєння дружини Буданова та співробітників ГУР: політолог висловив версію

28.11.2023 22:45 (Оновлено 28.11.2023 в 22:49)

Політолог Ігор Рейтерович прокоментував інформацію про отруєння важкими металами дружини очільника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова та кількох працівників відомства.

В ефірі загальнонаціонального інформаційного телемарафону "Єдині новини" він зазначив, що метод застосування отруйних речовин використовують саме російські спецслужби.

"Це, до речі, абсолютно російська практика. Варто згадати отруєння, які вони здійснювали за кордоном, використовуючи полоній та "Новачок", ще якісь певні речі", - нагадав Рейтерович.

Політолог вважає, що спроби отруєння можуть бути реакцією російських спецслужб на ефективні спецоперації української розвідки.

"В розумінні Путіна і ФСБ війна спецслужб вважається однією з центральних і головних. Тим більше, враховуючи інформацію з публічного простору про певні операції, які проводило головне управління нашої розвідки. Вони настільки креативні і нахабні, в гарному розумінні цього слова, що це просто ляпас російським спецслужбам. Вони ж (ГУР України, - Ред.) не будуть їх міняти", - акцентував Рейтерович.

За його словами, основна відмінність дій спецслужб в демократичному суспільстві і в країнах з авторитарним режимом - це методи, які дозволено використовувати.

"В демократичній країні спецслужби діють в межах закону і не переступають певні речі, які просто заборонені. Наприклад, не знищують дітей, жінок, дружин. Вони діють іншими методами. Другий момент, вони мають різні варіанти та різні сценарії. Щось пропонують, дискутують навіть в середині, є певна зміняємість і конкурентність, в нормальному розумінні", - підкреслив Рейтерович.

Він додав, що в тоталітарних країнах, таких як Росія, в спецслужбах "все закрито, замкнуто, дуже стадійно" і методи роботи ніколи не змінюються.

"Вони колись, щось зробили, це дало ефект і тепер вони будуть цей план використовувати десятиліттями. У них же, насправді, від радянських часів нічого не змінилося. Вони труїли діячів українського націоналістичного руху, потім вбивали дисидентів. Всі ці методи отруєння вони (спецслужби РФ, - Ред.) використовують і по сьогоднішній день", - пояснив Рейтерович.

На думку політолога, російські спецслужби намагались нанести удар по найближчому оточенню голови української розвідки, тому що не можуть "здолати конкурента та противника у відкритому бою".

"Я так розумію, що удар прийшовся не по очільнику (ГУР, - Ред.), а по болючій точці - по найближчій людині. Можливо, вони вважають, що це виб’є з колії, не дасть зосередитись, працювати, досягати якогось результату. Може, це на нього було спрямовано. Думаю, ми про це ще дізнаємося. Треба звісно дочекатись результатів розслідування. Коли такі речі з’являються, тут навіть не треба думати про якісь фактори - російський слід очевидний", - акцентував Рейтерович.

Він додав, що українським спецслужбам потрібно бути готовими до того, що росіяни можуть продовжити різноманітні спроби, в тому числі, отруєння.

"У них з одного боку є параноя, у Путіна та його найближчого оточення, що їх хтось може отруїти. Але, він відповідно такі самі методи застосовує по іншим. Добре, що вчасно розпізнали та зупинили. Відтепер наші служби будуть ще краще підготовлені і розумітимуть, що й такого можна очікувати від росіян. Скоріш за все, це якась їжа, хтось, якось міг туди принести, чи щось розмістити", - сказав Рейтерович.

Також політолог вважає, що ці спроби отруєння можуть допомогти вирахувати російських агентів, які ще залишились в Україні.

"СБУ та ГУР дуже гарно працюють з точки зору вичищення російської агентури, але явно, що якісь "кроти" позалишалися. Якщо таким чином вони себе "спалять", то їх тепер вирахують і зроблять те, що потрібно. А потім, можливо, перевербують, і будуть вони працювати в інший бік, що теж непоганий варіант", - зазначив Рейтерович.

Політолог резюмував, що відтепер у російської розвідки та їх керівника "буде додатковий головний біль" і ще більша напруга, тому що зачепили українських розвідників та їхні родини.

Нагадаємо, вранці 28 листопада у ЗМІ з’явилась інформація про те, що дружина очільника ГУР Маріанна Буданова пережила отруєння.

Згодом в українській розвідці підтвердили отруєння дружини Кирила Буданова, яка зараз вже проходить перший курс лікування, а також підтвердили інформацію, що кілька працівників головного управління розвідки також були отруєні і проходять лікування. Поки деталі всіх обставин не повідомляються.

Читайте також: "Жінку в місті зґвалтували і вбили, чоловіку молотком голову проломили": солдат РФ зізнався у злочинах
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини