xcounter
Calendar Icon

Винищувачі F-16 можуть закінчити епоху обстрілів КАБАми: що відомо наразі

27.02.2024 22:24 (Оновлено 09.04.2024 в 00:50)

Винищувачі F-16 можуть змінити ситуацію на полі бою таким чином, що окупанти вже не будуть почуватися вільно в небі й не зможуть керованими авіаційними бомбами (КАБАми) розбивати оборону ЗСУ. Про це голова Українського центру безпеки та співпраці, військовий експерт Сергій Кузан сказав в ефірі інформаційного марафону. Він вважає, що оборона Авдіївки припинилася через те, що російські керовані авіабомби просто руйнували місто - десятки тонн вибухівки падало з гори.

Також це сталося через брак боєприпасів. На думку Кузана, в разі наявності у Сил оборони України на озброєнні винищувачів F-16, вдалося б не допустити захоплення росіянами Авдіївки.

"Літаки просто нівелювали б російську перевагу. Чим сьогодні лякають росіяни? Тим, що вони на 60 км до лінії фронту підлітають, здійснюють пуск своїх керованих авіабомб і розвертаються. Тобто, вони розуміють, що у нас немає літаків, які б можна було протиставити, і тому, вони діють у повітрі вільно. Якщо у нас би була, з іншого боку авіація, і з ракетою дальністю ураження принаймні 100 і більше кілометрів - це звичайна ракета класу "повітря-повітря", очевидно, що вони б вже не могли пускати свої керовані авіабомби і їм би повністю довелося покладатися лише на свої наземні сили", - сказав Кузан.

За його словами, російські керовані авіабомби загрожують усьому східному фронту. Також військовий експерт пояснив, чому росіянам легше атакувати літаками на сході, аніж на півдні - там складніше з логістикою.

Так, на сході вони можуть використовувати свої летовища з території РФ і заходити в український повітряний простір, бомбити, повертатися назад, а потім знову заходити на повторне коло для продовження ударів. Це призводить до системності у завдаванні ударів, що створює шалений бомбовий тиск.

"На півдні ситуація інша. Для того, щоби організувати такий вильот і бомбардування, приміром, в районі Кринок, треба проводити набагато більше витратну операцію - це витрата в часі, у пальному, взагалі у логістиці, бо треба задіювати летовище в самому Криму, і такий літак більше бачиться нашими засобами протиповітряної оборони, а значить відстань збільшується і зменшується кількість літаковильотів. Тому на півдні, з логістикою, ворогу важче. На сході - з логістикою набагато простіше", - наголосив Кузан.

Зокрема, російським окупантам набагато легше атакувати на сході авіацією та іншими озброєннями, а це значить, що саме там їм вдасться ще довго тримати ініціативу.

Як відомо, у грудні 2023 року Нідерланди розпочали підготовку до передачі Україні перших 18 багатоцільових винищувачів F-16. Перші літаки опиняться в українському небі орієнтовно в червні 2024 року. Загалом Україна має отримати 42 винищувачі F-16 від Нідерландів.

Читайте також: Контрнаступ Росії: став відомий час атаки
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини