xcounter
Calendar Icon

У Білорусі повістки вручатимуть по SMS, зекам дозволено служити, а ухилянтів каратимуть жорсткіше

07.04.2024 12:24 (Оновлено 07.04.2024 в 13:12)

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко дозволив військкоматам повідомляти білорусів про необхідність явки в установу для призову на службу в армії через SMS. Він підписав закон, який передбачає СМС-повістки, посилені покарання для ухилянтів і можливість служби в армії для судимих та ув'язнених колоній. А паперові повістки тепер можуть підстерегти призовника не тільки вдома, а й узагалі в будь-де. Про це пише білоруський портал Zerkalo.

Оператори зв'язку в тижневий термін мають надавати номери військовозобов'язаних за запитом військкомату. Як відомо, у Білорусі підключають до мобільного зв'язку лише за паспортом.

У законі йдеться про те, що у разі мобілізації явка по надісланим SMS буде обов'язковою.

"При призові на військову службу з мобілізації громадяни також зобов'язані з'явитися на заходи на заклик, будучи оповіщеними за допомогою СМС-повідомлень", - випливає з тексту закону.

Згідно з поправками, ставити молодих людей на військовий облік будуть тепер не з 16, а з 17 років.

Закон посилює відповідальність за ухилення від заходів щодо призову на службу в армії і за неявку до військкомату. За ухилення від армії можна буде отримати вже не два, а три роки позбавлення волі, а штрафи зростуть у кілька разів.

У воєнкомів буде право обмежувати виїзд із Білорусі громадян, які "порушують обов'язки з військового обліку та ухиляються від заходів призову на військову службу". Тепер це стосуватиметься і тих, хто ухиляється, наприклад, від військових і спеціальних зборів.

Крім того, на військову службу за контрактом можна буде набирати людей будь-якого віку, людей, які перебувають під слідством, з непогашеною судимістю, ув'язнених із колоній – таке рішення зможе ухвалити Лукашенко, якщо це знадобиться для "забезпечення інтересів оборони та національної безпеки".

Перелік інших змін доволі великий: підвищується вік перебування в запасі для військовозобов'язаних жінок-рядових, змінюється перелік громадян, яким надають відстрочки під час мобілізації, при військкоматах створюватимуть загони посилення тощо.

Практично всі положення закону набувають чинності 7 квітня.

Нагадаємо, що днями Лукашенко заявив, що його країна готується до війни. За його словами, в країні триває потрібна підготовка відповідних підрозділів, у війська постачають різні види озброєнь і техніки.

"Хочеш миру: готуйся до війни", не я це вигадав", — заявив Лукашенко.

Нагадаємо, що в Україні обговорюється запровадження "електронних повісток" у законопроекті про мобілізацію. Хоча, за останніми даними, цю норму можуть викреслити звідти. У Росії ж повістки будуть вручатися через портал "Держпослуги" (аналог української "Дії").

Читайте також: Росіяни вкрали український додаток "єППО"
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини