xcounter
Calendar Icon

У Москві проросійська опоозиція Молдови створила антиєвропейський блок "Побєда"

Проросійські партії Молдови зібралися у неділю, 21 квітня, в Москві, щоб обʼєднатися в політичний блок "Побєда".

Зустріч представників проросійської опозиції Молдови з метою створення нового антиєвропейського політичного блоку, який має на меті зірвати запланований процес вступу країни до Європейського Союзу.

"Блок під назвою "Побєда", пов'язаний з олігархом-втікачем Іланом Шором, має на меті кинути виклик президенту Майї Санду та її проєвропейському уряду на виборах, що відбудуться в жовтні-середині 2025 року", - повідомляє видання.

Зустріч відбулася в Москві, оскільки Шор, координатор і фінансист партій-учасниць, засуджений в Молдові до 15-річного тюремного ув'язнення за організацію афери, в результаті якої з банківської системи країни було викрадено 1 мільярд доларів.

Шор проживає в Ізраїлі, де він народився, і часто їздить до Москви. Молдова звернулася до Інтерполу з проханням про його екстрадицію.

Трохи більше ніж за рік на Молдову чекають три вирішальні голосування.

Президентські вибори, на яких Санду змагатиметься з проросійським кандидатом у боротьбі за другий термін, відбудуться 20 жовтня. Того ж дня відбудеться проєвропейський конституційний референдум, а влітку 2025 року відбудуться парламентські вибори.

Влада Молдови попередила, що угруповання навколо Шора є головним інструментом, який Москва використовує для дестабілізації більш ніж 3-мільйонної нації. За даними спецслужб, угруповання є основним джерелом антиєвропейської дезінформації та спроб дезорганізувати життя в Молдові за допомогою насильства.

Проросійські партії також контролюють автономний регіон Молдови Гагаузія, затиснутий між Україною і Румунією, і сподіваються перетворити цей регіон на сепаратистську державу, подібну до Придністров'я. Це створює постійний виклик безпеці для центральної влади в Кишиневі.

Згідно з останнім опитуванням громадської думки, опублікованим у Кишиневі, дві партії, пов'язані з Шором - "Шанс" і "Відродження" - мають підтримку на рівні 11,7%. Дві інші партії не були включені в опитування, оскільки вони все ще занадто малі, а п'ята, партія Шора, була оголошена в Молдові неконституційною.

Однак до коаліції Шора можуть приєднатися дві інші проросійські сили: Соціалістична партія колишнього президента Ігоря Додона, яка отримала 22,6% підтримки в останньому опитуванні, і Партія комуністів, якій приписують 6,8% підтримки.

Читайте також: Масова бійка сталась в парламенті Грузії при розгляді закону "про іноагентів" (відео)
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини