xcounter
Calendar Icon

​Розшукують українських «шекспірів»!

04.06.2020 21:00 (Оновлено 04.06.2020 в 21:02)

Стартував набір учасників до ІІ Лабораторії драматургії НСТДУ. У проєкт запрошують всіх тих, хто вміє або хоче писати, готовий вчитися та прагне визнання власних сценічних робіт. Участь у заході – безкоштовна, а куратор Лабораторії – відомий україно-німецький драматург Павло Ар’є. Заявки для участі в проєкті приймаються від авторів з усієї країни до середини червня.

Лабораторію драматургії було засновано 2019 р. Національною спілкою театральних діячів України. Проєкт покликаний відкривати нові імена та урізноманітнювати репертуар театрів українськими творами. Також в найближчих планах – створення національного веб-ресурсу з базою п’єс українських авторів. Цьогоріч проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду, за кількістю балів експертів він посів перше місце в рейтингу лоту «Резиденції».

Лише в рамках минулорічної Лабораторії було створено 11 українських п’єс для дітей і юнацтва. Деякі з них вже взято до репертуару театрів. А цього року обмежень взагалі немає: драматурги можуть писати п’єси для різних вікових категорій та видів театру.

Для участі в проєкті автори мають заповнити анкету-заявку та надіслати організаторам резюме і приклади творчих робіт. Для 15-х учасників, що пройдуть відбір, у столиці в липні відбудуться семінари та майстер-класи. Досвідом ділитимуться не тільки драматурги Павло Ар’є і Наталя Блок, а й режисери. У серпні автори будуть писати власні п’єси в супроводі консультацій від іменитих кураторів та можливістю відвідувати воркшопи з драматургії.

Під завісу жовтня в Києві планується проведення Фестивалю сучасної драми. Це мають бути публічні читки та обговорення п’єс з залученням вже іменитих режисерів та акторів, запрошенням керівників літературно-драматургічних частин театрів. Формат фестивалю залежатиме від суворості карантинних заходів. Організатори готові до проведення онлайн-фестивалю, проте не полишають надії зустрічі в офлайні.

І хто знає, можливо, вже 2021 року роботи учасників ІІ Лабораторії будуть успішно втілені в постановках на різних театральних майданчиках України. Організатори сподіваються, що український проєкт з роками набуватиме популярності та ваги. Як свого часу авторитету у світі здобула програма для драматургів британського театру Royal Court. До речі, участь у ній вже брали і кілька українських авторів, у тому числі Павло Ар’є.

Прес-служба НСТДУ

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини