xcounter
Calendar Icon

Яку групу ФОП краще обрати в 2023 році

19.12.2022 16:19 (Оновлено 19.12.2022 в 16:19)

Рішення відкрити власну справу потребує комплексного, зваженого підходу. Не важливо, обрали ви традиційну схему чи інноваційний стартап, потрібен ретельний підхід до вибору групи оподаткування. Починати краще зі спрощеної системи. Для невеликого бізнесу вона є найвигіднішим варіантом. ЄП сплачувати простіше та дешевше, аніж перебувати на загальній системі. Допоможе зробити правильний вибір таблиця груп ФОП з урахуванням законодавчих правил та обмежень.

Як працює спрощена система

Спрощена система оподаткування — це механізм стягування зборів для їхньої заміни на сплату ЄП та реалізації спрощеної системи обліку. У роботі на ній є переваги та особливості, які потрібно розуміти та враховувати під час вибору.

Спрощену систему зазвичай обирають підприємства та ФОПи, що мають невеликий дохід. Більшість підприємців самостійно підраховують розміри внесків та подають звітність, але за необхідності можна довірити цю задачу професійному бухгалтеру.

Виділяють такі групи платників ЄП:

  • перша;
  • друга;
  • третя;
  • четверта.

Щоб не загубитися у розмаїтті правил та обмежень кожної з груп ФОП, використовуйте поради від проєкту Школа бізнесу Нова пошта.

Перша група

Зручний вибір для фізосіб-одиначок: наймати працівників у штат заборонено. Напрямки діяльності: надання побутових дрібних послуг, ринкова торгівля. Обмеження за річним прибутком — 1 млн грн.

Податки потрібно сплачувати щомісячно, ставка фіксована — 10% від прожиткового мінімуму по країні.

Друга група

У цьому випадку оборот може сягати 5 млн грн. Кількість робітників — 10 осіб. Послуги надаються населенню та іншим спрощенцям. Сума податку — 20% від розмірів мінімальної зарплати.

Галузі роботи широкі — це торгівля, імпорт, експорт. Але заборонено вести торгівлю з суб'єктами на загальній системі оподаткування. Це може призвести до примусового переведення на загальну систему.

Третя група

Доступна для юридичних та фізичних осіб. Кількість найманого персоналу обмежена, є можливість обирати будь-який напрямок діяльності, крім заборонених. Ставка — 3% та ПДВ чи 5% без ПДВ. Податок рахується як відсоток від виторгу, що фактично надійшов на рахунки чи була отримана готівкою. Обсяг річного доходу обмежено — 7 млн грн. Для тих підприємців, які надають послуги нерезидентам, третя група буде кращим варіантом.

Четверта група

Вузька група, що підходить тільки для фермерів. Режим оподаткування розроблявся як спеціальний для певного кола суб'єктів. Мова йде про фіксований сільськогосподарський податок, що був і раніше. Податкові зобов'язання визначаються у відповідній площі сільськогосподарських угідь, нормативно-грошової оцінки сумі.

Яку групу ФОП краще обрати в 2023 році

Фермерські господарства сімейного типу, обираючи четверту групу, отримують безліч переваг. Займатися можна буде вирощуванням, відгодівлею сільгосппродукції, виловом, збором, переробкою тощо. Дозволено продавати лише власну продукцію.

Кому ЄП не підходить

Для платників єдиного податку не доступні такі напрямки діяльності:

  • обмін валют;
  • проведення, організація азартних ігор;
  • продаж, виробництво підакцизних товарів;
  • реалізація предметів антикваріату;
  • проведення аукціонів творами мистецтва;
  • гастрольні заходи.

Тому до відкриття треба детально ознайомитись з правилами та обмеженнями. Дивіться також на можливість наймати працівників (якщо вона є, то скільки осіб), обмеження за річним прибутком. За потребою зверніться для консультації з професіоналом. Заявку на вибір групи ЄП можна подавати самостійно або через посередника. Другий варіант також потребує підготовки нотаріального дозволу для третьої особи.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини