xcounter
Calendar Icon

Борги 2023 - зміни у виконавчому провадженні

22.05.2023 19:14 (Оновлено 22.05.2023 в 19:14)

Боржникам дозволять знімати з карти 13400 грн на місяць та інші зміни у виконавчому провадженні - розбираємо далі у статті.

Для боржників повертають арешти банківських карток — 6 травня 2023 року набули чинності зміни до Закону України “Про виконавче провадження”. В Монобанку порахували, що арешт рахунків тільки в їх установі торкнеться приблизно 435 000 клієнтів.

Тож розбираємось, як отримати доступ до арештованих коштів і на яку суму можна розраховувати.

З початку війни боржникам дозволили користуватися коштами на банківському рахунку, якщо сума стягнення була меншою за 100 тисяч гривень. Тепер арешти на рахунки повернули, але дозволили користуватись коштами з них в межах 13 400 гривень на місяць — це дві мінімальні зарплати станом на 1 січня 2023 року.

Борги 2023 - зміни

Як отримати доступ до арештованих коштів

Щоб отримати доступ до коштів, боржник повинен направити виконавцю заяву про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій.

Дані про виконавця, який арештував рахунок ви можете знайти за допомогою єдиного реєстру боржників у сервісі Сканбі. Для пошуку потрібно ввести тільки своє прізвище, ім'я та по батькові.

Разом із даними про виконавця зазначаються контактний телефон виконавця та його електронна адреса.

Заяву можна подати письмово або за допомогою електронної пошти. Якщо ви направляєте заяву в електронному вигляді, то потрібно її підписати ЕЦП. Зробити це можна на порталі ДІЯ.

За законом виконавець та банк повинні не пізніше трьох діб розблокувати рахунок та надати доступ до коштів.

Стягнення заборгованості з заробітної плати

З початку воєнного стану та до 6 травня 2023 року заборгованість за виконавчим провадженням із заробітної плати не стягували. Тепер виконавець, маючи інформацію про офіційні доходи боржника, має право стягувати борг з цих доходів. Відповідно до закону, виконавець має право стягувати 20% з окладу боржника на користь погашення боргу.

Заборона на стягнення боргів з пенсії та стипендії залишається чинною.

Борги за житлово-комунальні послуги

На час воєнного стану виконавчі провадження по стягненню боргів за спожиті житлово-комунальні послуги зупиняються на тимчасово окупованих територіях та на територіях на яких ведуться активні бойові дії.

Перелік таких територій (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1668-22#Text) встановлюється Урядом та публікується в офіційних джерелах інформації. На всіх інших територіях стягнення заборгованості здійснюється в загальному порядку.

Кінець виконавчим написам нотаріусів

Верховна Рада заборонила стягувати борги з боржників на підставі виконавчих написів нотаріусів. Раніше борги, вчинені без нотаріального посвідчення, такі як борги за кредитною карткою чи за кредитом МФО, могли стягнути без суду — на підставі виконавчого напису нотаріуса.

Тепер всі борги, які вчинені ненотаріально будуть стягуватися лише за наявності рішення суду. Така процедура більш тривала, та надає боржнику шанс на захист у суді.

Стягнення боргів на території, де ведуться активні бойові дії або яка тимчасово окупована

На таких територіях Парламент заборонив відкривати нові виконавчі провадження. За тими провадженнями, які вже відкриті, виконавцям забороняється вжиття заходів примусового виконання рішень: арешт та стягнення коштів і т.д.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини