xcounter
Calendar Icon

Експерти розповіли, чому зростає гривня і на якій позначці зупиниться восени

04.09.2016 09:00
Ольга Скичко, «Facenews»

Більшість сходиться на думці, що поки що нічого страшного із курсом не відбувається.

Протягом усього літа гривня трималася стабільно і навіть укріпилася порівняно з весною і тим паче січнем-лютим 2016 року. Проте в середині серпня вартість долара підскочила з позначки 24,85 грн до 25,04 грн і продовжила зростати. На 1 вересня долар вже коштує 26,08 грн.

Читайте також: Скільки коштує заправити авто у перший день осені.

Середня вартість пального 1 вересня У Нацбанку пояснили таке коливання обмінного курсу гривні впливом тимчасових, а не фундаментальних чинників - сезонного посилення попиту на валюту, корекції цін на зернові, які є одним із ключових товарів українського експорту, і загострення ситуації навколо Криму й на сході країни. Ці явища, зауважив заступник голови НБУ Олег Чурій, збіглися в часі зі зростанням купівлі валюти українськими компаніями для сплати за зобов'язаннями в іноземній валюті наприкінці місяця.

Водночас у НБУ, незважаючи на ці чинники, не очікують надмірної волатильності.

Це підтверджують й більшість економічних експертів. За різними прогнозами, курс восени може сягнути не більше ніж 27 грн/дол. Хоча до кінця року вартість долара може зрости ще на гривню - до 28 грн/дол.

Проте існує й думка щодо того, що нинішня девальвація штучно створена спільно Кабміном і НБУ. Адже, за словами економістів, наразі в Україні навпаки є низка об'єктивних чинників для зміцнення гривні. А такими запланованими діями, владні структури, начебто намагаються підвести курс від закладеного у бюджетній резолюції на 2017 рік - 27,2 грн/дол.

Однак, наполягають інші експерти, не варто скидати з рахунків вплив тривоги і паніки, коли починаються розмови про повномасштабну війну. А крім того, є й ще одна суттєва причина - МВФ не дав Україні грошей, що своєю чергою заблокувало надходження коштів від інших міжнародних донорів – Євросоюзу, кредитних гарантій США тощо.

Нинішньою причиною гальмування, на думку міністра фінансів Олександра Данилюка, став скандальний запуск несертифікованої системи електронного декларування доходів чиновників, що було однією з вимог МВФ. До речі, у Мінфіні очікують повного запуску системи вже сьогодні, 1 вересня, після чого МВФ протягом двох тижнів має скликати засідання Ради директорів, на якому й вирішуватимуть долю чергового траншу Україні.

Водночас на думку міністра економіки Степана Кубіва, нинішнє знецінення гривні є у межах норми. Урядовець заспокоїв, що причин для зміни прогнозу на курс поки немає.

Голова Нацбанку Олена Гонтарева у свою чергу нагадала нещодавно, що у результаті режиму гнучкого курсоутворення, курс гривні до долара з середини березня зміцнився на 7,4%.

Олена Білан, головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital:

- Девальваційний тиск на гривню традиційно посилюється з наближенням осені. Частково, це пов'язано з історією валютних криз в Україні - всі вони починалися в кінці літа – на початку осені. Намагаючись підстрахуватись і купити валюту в цей час, населення і бізнес самі створюють підвищений попит на долари і підштовхують валюту до девальвації.

У серпні цього року ці негативні очікування підживлювалися загостренням відносин між Україною і Росією на тлі виплат компенсацій, що тривають, вкладникам збанкрутілих банків і негативного потоку новин про подальшу затримку валютних кредитів від МВФ, США й інших донорів.

Серед позитивних факторів для валютного ринку в цьому році потрібно відзначити сприятливу ситуацію на зовнішніх ринках: досить високі ціни на сталь і низькі на газ і нафту.

Також традиційне для осені збільшення імпорту газу, буде частково (а можливо і повністю) профінансовано за рахунок валютних кредитів, а значить додаткового тиску на курс з цього боку не буде. За останні місяці, НБУ зміг накопичити достатньо суттєвий обсяг резервів і буде згладжувати надмірно різкі рухи валютного курсу на міжбанківському ринку. Тому ми очікуємо дуже плавне ослаблення гривні до позначки 27 грн/дол до кінця року, що відповідає рівню лютого.

Дмитро Борячук, директор CASE-Україна:

- До грудня 2016 року гривня опуститься десь до 28 гривень за долар. Причина досить проста - плаваючий курс.

Тож у нас стабільно спостерігаються такі сезонні коливання. Сама економіка генерує певний девальваційний потенціал у такому в'ялому режимі.

А крім того, на весну-осінь, як правило, зростає торговий дефіцит, тобто імпортують більше. Це пов'язано і з енергоносіями, зокрема.

Щодо девальвації, яка сталася у серпні, я бачу дві причини. По-перше, є певна нервозність, пов'язана з тим, що МВФ досі не прийняв рішення щодо виділення чергового траншу. Це впливає на поведінку людей, які купують або продають валюту. По-друге, відповідно до заяв "Нафтогазу" почали закачувати більші обсяги природного газу. На місяць повинно вийти близько 1,5 мільярда кубів. І це при тому, що влітку паливо взагалі майже не імпортувалось. Тобто це, скажімо, є очевидним тиском на курс.

Ці два фактори - це те, що лежить на поверхні. Тож, можливо, є ще й інші. Наприклад, у літні місяці населення активно продавало валюту, повертало гроші у банківську систему. Але тепер, зважаючи на певні нервозні настрої, перестало.

Андрій Новак, голова Комітету економістів України:

- Девальвація гривні, яка почалася останніми днями, стовідсотково штучна і не має під собою жодних економічних підстав.

Є три речі, які формують курс будь-якої грошової одиниці, в тому числі гривні, і це не пора року, не напрямок вітру чи ще якісь обставини.

Перша - це зовнішньоторгівельний баланс, який у нас позитивний. За підсумками першого півріччя цього року, експорт більший за імпорт на більше ніж мільярд доларів.

Другий - це платіжний баланс, який, крім торгівлі, враховує ще й прямі фінансові потоки - притік й відтік валюти. Він також у нас позитивний - майже мільярд доларів.

І третій фактор, який формує курс, це державний борг. Оскільки ми завдяки наших західним партнерам минулого року отримали реструктуризацію зі списанням 20% боргу, то держборг також не тисне на курс гривні.

Всі три фактори, які формують курс, у нас позитивні, при чому вже рік. Тобто у нас як мінімум рік немає жодних причин для девальвації гривні. Більше того - навіть є можливість для її зміцнення. Особливо влітку, коли працює ще й додатковий фактор, четвертий, на користь гривні, а саме сезон відпусток.

Оскільки через різке падіння доходів переважна більшість українців відпочиває не за кордоном, а в Україні. А для відпочинку в Україні потрібні гривні, тому люди здавали і здають свої заощадження, як правило, валютні, щоб провести відпустку.

Тож нинішня девальвація повністю спланована урядом разом з НБУ, підтвердженням чого є те, що майже два місяці тому новий уряд подав бюджетну резолюцію на 2017 рік, в якій заклав прогноз курсу 27,2 грн/дол. Хоча у той час курс на ринку був 24,6 грн/дол. Тож це запланована девальвація, яку вони кілька тижнів тому почали здійснювати. Інше питання, коли вони хочуть досягнути свого прогнозного курсу у 27,2 грн - чи до кінця цього року, чи на початок наступного - це ми прогнозувати не можемо.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини