xcounter
Calendar Icon

Скандал у Таврійському університеті: ширяться чутки про корупцію та сепаратизм (документи)

29.07.2017 09:18
Дмитро Паламаренко, «Facenews»

Чи справді Національним університетом України керує громадянин Російської Федерації?

Вже як рік у Києві функціонує Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського. Майже 100 років університет знаходився на території Сімферополя, але після окупації Росією перебрався на материкову частину України.

Після анексії ректором ТНУ в Києві був представлений в статусі в.о. Володимир Казарін, який до того займав посаду проректора в Криму. Обіцянки про якісну українську освіту для студентів-біженців переведеного університету не були виправдані. І менше ніж за рік керівництво ТНУ отримало в свій адрес незадоволення студентів, що переросло в акцію протесту. Поки – невелику за своїми масштабами. Нині ж активісти вимагають провести вибори ректора.

«Нормою в ТНУ стало відверте шахрайство і фальсифікація документів. Робиться це в.о. ректора В.П. Казаріним, першим проректором Ю.В. Скакун та директором гуманітарного інституту О.О. Іляшко. Вони ключові фігури», – йшлося в заяві доктора географічних наук, завкафедри Дмитра Ніколаєнка до міністра освіти і науки України Лілії Гриневич.

Журналісту FaceNews вдалось поспілкуватись з проректором, викладацьким складом університету та студентами. Вони наголосили на ряді порушень з боку керівництва, а саме: порушеннях умов трудових договорів, корупційних схемах, примушенні викладачів виставляти задовільні бали тим, хто на це не заслуговує, наявності російського громадянства у Володимира Казаріна.

Політичний хамелеон

Біографія «реставратора» ТНУ і справді наповнена кардинальними змінами політичного світогляду. В часи існування Радянського Союзу він був секретарем партійного комітету Сімферопольського університету. Після розпаду СРСР став прихильником українізації в Криму. Проте це йому не завадило, будучи першим заступником голови Севастопольської міської держадміністрації, прийняти в 2009 році на байк-фестивалі в Сімферополі лідера «Нічних вовків» та пропагандиста «русского мира» Олександра Залдостанова.

«Хіба ми проти дружби двох великих народів України та Росії?», - заявляв тоді Казарін, поставивши у приклад патріарха Кіріла. А як відомо, московський патріарх є одним із тих вагомих у Росії персон, хто закликав в 2014 році до мобілізації російське населення, агітуючи до проведення військових дій на території України.

Володимир Казарін і Олександр Залдостанов

Після проведення незаконного референдума на півострові і «приєднання» до Російської Федерації, Володимир Казарін залишився працювати на окупованій території в Кримському федеральному університеті. Чергове перефарбування відбулось в 2015 році: переїзд Казаріна увінчався відкриттям Таврійського національного університету влітку 2016-го, що безумовно є політичним рішенням. На сьогодні Володимир Казарін виконувач обов’язків ректора ТНУ імені В.І. Вернадського.

Паспорт громадянина Російської Федерації

За українським законодавством, державні посади можуть обіймати лише громадяни України, і український паспорт Володимир Казарін безумовно має. А втім, за твердження його колег, у Казаріна є й друге громадянство - Російської Федерації. Зокрема, про це заявляє професор Дмитро Ніколаєнко. Відверто про це говорить і проректор університету Микола Корецький.

«Нещодавно з’ясувалося, що керівники ТНУ, як і раніше, залишаються громадянами Російської Федерації. Зокрема, це пов’язано з в.о. ректора В.П. Казаріним (паспорт № 07 14 092 257, виданий 06.04.2014 федеральною міграційною службою РФ), проректором Н.А. Іщенко та деякими іншими VIP-персонами ТНУ», - підкреслив Дмитро Ніколаєнко.

Як випливає із дати видачі паспорта, він його отримав після проведення так званого «референдуму», але за якийсь час до примусової видачі російських паспортів мешканцям півострова. Раніше журналіст Олена Решетняк виклала в соціальних мережах ксерокопію паспорту Володимира Казаріна. Поголоски про подвійне громадянство керівництва після цього стали темою розмов і серед студентів.

Корупція

Корупційна схема керівництва ТНУ, за словами викладачів, проявилась у вигляді мертвих душ. Мовляв, були зараховані студенти, які жодного разу не з’являлись протягом року в університеті, але директор гуманітарного інституту Олександр Іляшко сам виправляв їм рейтинги. Ці студенти начебто отримували стипендію, але насправді гроші надходили керівництву. Приблизна кількість «фейкових» студентів – 40 осіб.

Ще одна фальсифікація з документами – більша кількість викладачів, ніж їх було фактично. Виникає питання, хто отримував заробітну плату за непрацюючий персонал?

Незгодних із політикою університету, звісно ж, позбавили посад. Наприклад, серед них опинився доцент кафедри історії Сергій Ховрич, який відмовився заповнювати екзаменаційну відомість під диктовку керівництва.

Завідувач однієї з ліквідованих кафедр, який попросив не називати його імені, каже про необхідність звітності за рік роботи Казаріна, так само як потрібен звіт від головного бухгалтера.

«Є дуже велика кількість питань з приводу управління ТНУ і управління грошима цього університету. Крім 3-4 осіб, ніхто нічого не знає», - каже працівник університету.

Обурення висловлюють і студенти, зокрема, щодо підвищення цін на проживання в гуртожитках. Студентів-переселенців взагалі позбавили права на пільги і змусили оплачувати повну вартість проживання.

Ліквідація кафедр

Рішення про ліквідацію деяких кафедр та посад приймали лише семеро осіб.

Проректор Микола Корецький заявив, що ліквідація чотирьох кафедр була проведена з метою усунення опозиції серед завідувачів кафедр та викладачів, оскільки статус «в.о.» зобов’язує керівництво у проведенні нових виборів ректора.

«Нині в.о. ректора ТНУ більшу частину сил і часу витрачає на те, щоб: а) прибрати з університету всіх неугодних людей і б) ще більш узурпувати процес прийняття рішень», - каже професор Дмитро Ніколаєнко.

26 липня закінчилась вступна кампанія до вищих навчальних закладів України, за результатами якої і можна буде оцінити роботу керівництва університету Вернадського. Майбутні вибори ректора покажуть справжній рівень довіри університетської спільноти до Володимира Казаріна.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини