xcounter
Calendar Icon

Контрабандні потоки з ОРДЛО: СБУ і спецслужби бойовиків узгоджують свої дії?

28.11.2019 16:09 (Оновлено 29.11.2019 в 11:37)

Схема транспортування і продажу незаконно видобутого вугілля на територію України, а не на територію РФ, пояснювалася значно більшою ціною і наявністю старих корумпованих зв'язків серед співробітників українських спеціальних і правоохоронних служб.

Днями СБУ повідомила, що її співробітники заблокували масштабний механізм фінансування бойовиків так званих "ЛДНР" через незаконний видобуток вугілля на окупованих територіях і його подальшого постачання до України і країни Європи.

Співробітники спецслужби встановили, що організатори оборудки зареєстрували в Україні низку комерційних структур через які постачали на підконтрольну територію України продукцію, видобуту на захоплених проросійськими бойовиками українських вугільних об'єднань, розташованих на окупованих територіях Донецької і Луганської областей. При цьому податки йшли до бюджетів самопроголошених "ЛНР" та "ДНР".

В Україну ж вугілля надходило, як нібито видобуте на території Росії. Надалі за підробленими документами його реалізовували українським ТЕЦ і в країни ЄС.

Примітно, що ще в листопаді 2015 року аналітичний відділ ГІ "Права Справа" повідомляв, що на окупованій території Луганської області, а саме: на залізничній станції Кипуча Перевальського району Луганської області, працює потужний вугільний майданчик. На нього звозять вугільну масу видобуту на нелегальних копалинах. Про розмах, з яким працюють на окупованих територіях нелегальні вуглевидобувачі, свідчить той факт, що тільки за жовтень місяць 2015 року з цього майданчику було відправлено 120 вагонів вугілля на підконтрольну територію України. За інформацією місцевих джерел організації, "силове" прикриття діяльності, як вугільного майданчику,так і вугільних копалин здійснював самопроголошений "начальник УЕБ і ПК МВС ЛНР" Андрій Чернов. З української сторони кураторами цієї схеми виступали корумповані співробітники спеціальних служб.

Варто зазначити, що з березня 2015 по квітень 2018 року посаду начальника управління СБУ в Луганській області обіймає Козловський О. З вересня 2018-го останній очолює Департамент оперативної підтримки Національної поліції при Міністерстві внутрішніх справ України.

Схема транспортування і продажу незаконно видобутого вугілля на територію України, а не на територію РФ, пояснювалася значно більшою ціною і наявністю старих корумпованих зв'язків серед співробітників українських спеціальних і правоохоронних служб.

Про можливість таких зв'язків свідчать наступні факти.

30 січня 2019 року прес-служба ДБР повідомила, що командира військової частини та майора головного управління військової контррозвідки Служби безпеки України затримали в Сєверодонецьку Луганської області під час отримання 2500 доларів хабара за "не перешкоджання у переправленні великих партій цигарок російського виробництва" із окупованих територій Донбасу.

В ці ж дні на території самопроголошеної "ЛНР" співробітники "силових структур" підконтрольних ватажку бойовиків "ЛНР" Пасічнику провели низку аналогічних операцій по вилученню контрафактних цигарок. 29 грудня на окупованій території Луганської області в м. Сорокине (у 1938 -2016 роках – Краснодон) співробітниками так званого "держкомітету податків і зборів ЛНР" було вилучено два авто і тютюнові вироби на суму близько 870 тис. рублів.

До речі, операція по вилученню контрафактної тютюнової продукції – це далеко не перший випадок синхронного проведення співробітниками силових структур профілактичних операцій спрямованих на запобігання поширенню фальсифікату на територіях самопроголошених "республік" і територіях контрольованих ЗСУ.

Так, 7 січня 2017 року перший заступник голови Державної фіскальної служби Сергій Білан на своїй сторінці в Facebook повідомив про те, що у Луганській обл. працівниками ДФС було вилучено контрафактних сигарет на суму 6,2 млн. гривень.

В ці ж дні, а саме: 5-го, 7-го та 12-го січня у тимчасово окупованому м. Сорокине (Краснодон) співробітниками "МВС ЛНР" було вилучено близько 40 тис. пачок контрафактних тютюнових виробів.Як повідомлялося раніше, на території самопроголошеної "ЛНР" працює завод по виробництву контрафактних тютюнових виробів. Готова продукція постачається як на територію України, так і на територію РФ.

На початку грудня 2016 року на території тимчасово окупованих районів Луганської області так званим "МВС ЛНР" проводилася широкомасштабна операція "Сурогат". Метою цієї операції була стабілізація обстановки у сфері виробництва і обороту етилового спирту, алкогольної і спиртовмісної продукції, виявлення фактів незаконного виробництва алкогольних напоїв громадянами самопроголошеної "республіки".

Паралельно з операцію "Сурогат", на контрольованих ЗСУ територіях Донецької і Луганської областей підрозділами податкової міліції ГУ ДФС спільно з об'єднаним штабом Центрального управління СБУ в районі проведення АТО проводилася аналогічна операція "Акциз 2016", яка була спрямована на постійний моніторинг ринку товарів даної групи, і запобігання поширенню фальсифікату.

Синхронність проведення профілактичних операцій співробітниками спеціальних служб України і самопроголошених "республік" дивним чином співпала з оприлюдненням ГІ "Права Справа" інформацією про можливість вивозу з території ОРДЛО контрафактної тютюнової і лікеро-горілчаної продукції на територію України.

ГІ "Права Справа" звертається до правоохоронних органів і спеціальних служб України з вимогою перевірити інформацію щодо постачання з території самопроголошених "республік" на територію України вугілля, контрафактної лікеро-горілчаної і тютюнової продукції, та можливої причетності ексначальника управління СБУ в Луганській області Козловського О. до організації, і силового прикриття цих каналів постачання.

У разі підтвердження цих фактів оголосити Козловському О. про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 258-5 Кримінального кодексу України.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини