xcounter
Calendar Icon

​Хто хоче «рулити» у Громадській раді за «Нової податкової»

29.01.2020 19:41 (Оновлено 29.01.2020 в 19:42)

Старі обличчя йдуть вслід за реформованим державним органом.

Нещодавно, перед Новим роком, було сформовано Громадську раду при Державній податковій службі України. Інформація про це була опублікована на офіційному веб-сайті ДПС.

Громадські ради при центральних органах виконавчої влади – це, як відомо, консультативно-дорадчий орган, що складається з профільних представників громадських організацій. Громадська рада при ДПС створювалася як рада при новоствореному органі, сфера діяльності якого знаходиться в процесі реформування. Проте ж, сталося не так, як гадалося, і в склад Громадської ради новоствореного органу увійшли ряд осіб, яких можна назвати вульгарним словом «рішали». Вони довгий час знаходяться навколо податкових органів, паразитуючи та намагаючись вирішувати питання у корупційний спосіб. Тож, спробуємо розібратися «who is who» в складі нової Громадської ради.

За результатами установчих зборів з формування Громадської ради керівником установчих зборів було обрано Дмитра Олексієнка. Згідно даних в мережі, Олексієнко очолював Громадські ради при тоді ще Державній фіскальній службі з 2014 року. Уродженець Донецької області, Олексієнко з 1999 року проживає в м. Києві та працює в сфері аудиту. Свого часу Олексієнко отримував нагороду з рук сумнозвісного екс-голови ДФС Романа Насірова, що свідчить про його давню співпрацю з корумпованими фіскалами.

Також раніше Олексієнко приймав участь в конкурсі на голову Державної податкової служби, що дало змогу ознайомитися з його статками. Власник декількох аудиторських фірм, Олексієнко задекларував лише близько 62 тисяч гривень сукупного, враховуючи страхові виплати, доходу за 2018 рік.

Аудиторські фірми Олексієнко за останні роки демонструють значну виручку та заробляють гроші, в тому числі виграючи мільйонні тендери, проте мають податковий борг та виконавчі провадження. Абсурдно, як для особи, що є головою Громадської ради при Фіскальній службі.

Проживає Олексієнко з сім’єю в квартирі, яка йому не належить, а користується він нею на незрозумілій підставі «зберігання речових доказів у кримінальній справі». Власником квартири є компанія ТОВ «Кей-колект», бенефіціарами якої є кіпрський офшор Проматек Лімітед, а також іноземці Алекс Мунтяну та Каміл Гоца, що в свій час мали стосунок до компанії Dragon Capital, а тепер керують регіональним фондом прямих інвестицій 4і Capital Partners.

Слід зазначити, що ТОВ «Кей-колект» володіє майже 2,5 тисячами об’єктів нерухомості та фігурує в майже 1,5 тисячах судових справ, в тому числі відповідачем.

Прикметно, що відповідно до декларації Олексієнко отримав право власності на квартиру 16 листопада 2017 року. Проте він не вказував це майно в деклараціях про доходи, які публікував 29 березня 2018 та 2019 року відповідно.

Більше того, згідно декларації про доходи Олексієнко та члени його родини не володіють жодними транспортними засобами, матеріальними активами, не мають готівкових грошей та банківських рахунків, крім квартири в м. Вугледар Донецької області та заробітної плати. Згідно декларації, Олексієнко заробив за 2018 рік аж цілих 55 тисяч гривень, а його дружина 38 тис. 400 грн відповідно.

Як здійснюється оплата праці Олексієнка та його дружини за відсутності банківських рахунків – не зрозуміло. Гроші в касі на руки готівкою вже давно ніхто не видає.

Правові підстави притягнення Олексієнка до відповідальності – відсутні, оскільки він не є посадовою особою. Разом з тим, вище згадані факти змушують задуматися над порядністю цього чоловіка і його намірами у Громадській раді, адже на посаді голови Установчих зборів Олексієнко зупинятися не збирається.

Раніше Олексієнко вже очолив Громадську раду при Міністерстві фінансів України. Дивний хід подій, адже жодних результатів роботи громадського діяча Олексієнка широкому загалу не відомо. Також Олексієнко не презентував жодного звіту про пророблену роботу в Громадській раді при ДФС, проте він рветься очолювати новостворену Громадську раду при ДПС.

Також цікавою персоною в новообраній Громадській раді є Сергій Доротич. У Громадську раду він зайшов не один, а з групою орієнтованих на себе однодумців. Згідно наявної у відкритому доступі інформації, Доротич ніде офіційно не працює і вже майже 10 років займається громадською діяльністю.

Важливим є той факт, що Доротич у листопаді 2010 року став одним з координаторів Податкового майдану. Під час акцій протесту малих підприємців проти прийняття Податкового кодексу брав участь у переговорах з представниками уряду. Він же погодився на «сепаратний мир» Податкового майдану з тодішньою владою і фактично «злив» його, оголосивши рішення про його розпуск 2-го грудня 2010 року.

За інформацією учасників Податкового майдану, Доротич «злив» акцію протесту за вказівкою тодішнього першого віце-прем’єра, «регіонала» Андрія Клюєва. Це підтверджується тим, що в 2011 році Доротич отримав посаду директора Департаменту організації роботи Міністерства фінансів України, якою з ним, таким чином, «розрахувалися», та увійшов до Ради підприємців при Кабінеті міністрів України.

Також заслуговує на увагу громадськості Тетяна Потопальська. Свого часу вона увійшла до групи «Податкова реформа» Реанімаційного пакету реформ. Як і попередні персонажі, вона вже входить до Громадської ради при Міністерстві фінансів України. Потопальська увійшла до Громадської ради як представник ГО «Українське ядерне товариство». Варто зазначити, що у згадане громадське утворення входять компанії з орбіти екс-депутата ІІІ-VIII скликань Миколи Мартиненка, проти якого відкрито кримінальну справу у Швейцарії за звинувачуваннями у корупції.

Раніше Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосила Миколі Мартиненку підозру у відмиванні коштів та розтраті грошей державного підприємства. Тобто очевидно, що у Громадську раду іде особа причетна до олігарха-корупціонера.

Це далеко не повний перелік сумнівних та одіозних осіб, які увійшли до Громадської ради при Державній податковій службі. За бажання його можна було би легко розширити, зробивши, таким чином, цих осіб більш публічними. Ключове питання, однак, полягає в іншому. Дані особи, не дивлячись на усі відзнаки та регалії у минулому, увійшли до Громадської ради з єдиною метою – множити корупцію, але аж ніяк не допомагати в реформуванні та роботі новоствореної Державної податкової служби.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини