xcounter
Calendar Icon

Що чекає на школярів та їх батьків 1 вересня 2020 року: все найважливіше

27.08.2020 09:49 (Оновлено 27.08.2020 в 09:49)

​До старту нового навчального року 2020/21 лишилось всього п’ять днів. Втім, і досі вчителі та батьки школярів достеменно не знають, що їм очікувати від 1 вересня у зв’язку із пандемією коронавірусної інфекції COVID-19.

Вчителі наполохані невизначеністю, адже й досі не знають, як буде організовано навчальний процес. Батьки обурені тим, що у кожній школі свої правила: адміністрація сама видає накази, діти мають відвідувати школи за внутрішніми правилами, які іноді можуть змагатися у конкурсі на ідіотизм. Але найголовніше те, що система освіти та вчителі не готові до дистанційного навчання.

Цього тижня планується глобальна конференція Всесвітньої організації охорони здоров’я, ЮНІСЕФ щодо нового навчального року. Зокрема, розглядатимуть питання необхідності тестування вчителів та учнів в період карантину в зв’язку поширенням коронавірусної хвороби. Ймовірно, що Тимчасові рекомендації щодо протиепідемічних заходів у закладах освіти вкотре будуть оновлені.

У Міністерстві освіти заявили, що рішення про особливості роботи школи в умовах «зеленого», «жовтого» і «помаранчевого» карантину приймає педагогічна рада з урахуванням рекомендацій головного санітарного лікаря.

У цьому матеріалі ми зібрали вже перевірену інформацію про те, до чого школярам та їх батькам готуватися на 1 вересня 2020 року.

Школи запрацюють, але не всі

З 1 вересня школи запрацюють в штатному режимі, за винятком «червоних» зон епідемічної небезпеки. У «червоних» регіонах у школах вводитимуть стандартний карантин на два тижні із дистанційним навчанням, після чого, за планами уряду, діти знову підуть навчатися. Дізнатися в реальному часі, у якій зоні епідемічної небезпеки ви живете, можна за цим посиланням.

Правила для школярів та вчителів

Маски

Відповідно до Тимчасових рекомендацій, для учнів 1-4 класів вхід та пересування приміщеннями закладу освіти дозволяється без використання захисної маски.

Учні старших класів та вчителі до закладу освіти повинні заходити у масці, яка має закривати рот і ніс, або у респіраторі. Захисні маски можуть не використовуватися під час проведення занять у навчальних приміщеннях. Під час пересування приміщеннями закладу освіти використання захисних масок є обов'язковим, їх треба змінювати щотри години.

І хоча у класі дозволяється перебувати без масок, це не стосується «помаранчевих» зон, де педагогам рекомендують (читайте як зобов’яжуть) носити захисні щитки. При цьому в «жовтих» та «зелених» зонах достатньо просто дотримуватися соціальної дистанції.

Запасні виходи у школах відкриють, а на підлогу у коридорах нанесуть розмітку, аби організувати двосторонній рух.

Також будуть обмежувати пересування школярів між навчальними кабінетами. Зокрема, пропонується проводити заняття впродовж дня для одного і того ж класу в одному і тому самому кабінеті.

Провітрювати класи мають після кожного заняття протягом 10 хвилин. Після проведення занять у кінці робочого дня необхідно провести очищення і дезінфекцію поверхонь (в тому числі дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил тощо).

Співробітникам шкіл щоранку проводитимуть температурний скринінг. Якщо будуть виявлені ознаки гострої респіраторної хвороби або температура вище 37,2 градусів – на роботу не допустять.

Що стосується дітей, які занедужали або за сімейними обставинами не були в школі бодай добу, то цьогоріч батькам навряд чи вдасться відкараскатися запискою класному керівникові. Як повідомляється у групі «БАТЬКИ SOS» у Facebook, у деяких школах адміністрація вимагає довідку від лікаря.

Антисептики

На вході до всіх приміщень навчального закладу організовуються місця для обробки рук антисептичними засобами. Після кожного зняття вже використаних засобів індивідуального захисту та перед одяганням чистих працівник закладу освіти повинен ретельно вимити руки з милом або обробити антисептичним засобом.

Для дітей використання антисептиків не є обов’язковим, достатньо рідкого мила. Як йдеться у п.17 рекомендацій, використання антисептиків доцільне лише в тому випадку, коли відсутній доступ до проточної води з милом.

До речі, не всі батьки поділяють використання дезинфекторів, особливо у початкових класах. Адже діти можуть бризнути один одному в очі спиртовий розчин, крім того від частого використання пошкоджуватиметься шкіра рук.

Використання багаторазових рушників заборонено: або паперові рушники, або електросушарки для рук.

Організація освітнього процесу: графік, переміщення по школі

У школах по всій Україні вже вводять так званий гнучкий графік початку та закінчення занять (перерв) для учнів різних категорій. Щоправда, батьки такою ідеєю не дуже задоволені. Приміром, школярик початкової школи почне вчитися о 08.30, а його старші сестра чи брат – о 13.00. Батьки вже ламають голову, як організувати процес «доставки» дітей до навчального закладу.

Так, у «жовтих» та «помаранчевих» зонах вводять змішане навчання. Варіантів кілька, і один із них адміністрація школи або сама обирає, або проводить опитування серед батьків. Це може бути або позмінне навчання – різний час початку занять, або чергування днів – день через день, тиждень через тиждень. В деяких школах запроваджують навчання відповідно до віку: діти 1-4 класів день через день, 5-11 класів – тиждень через тиждень.

Допоки діти не у школі, а вдома, то мають закріпити пройдений матеріал. Кому дуже пощастить – вчителі самоорганізуються та проведуть дистанційне навчання. Звісно ж, якщо це погодить адміністрація школи, а не обмежиться посиланнями на відеоуроки.

Групи продовженого дня та їдальні

Групи продовженого дня та їдальні працюватимуть, але зі змінами.

У їдальнях буде змінено розсадку учнів та графік харчування. Зокрема, столи мають стояти на відстані не менше 1,5 метрів, а сидітимуть за столом не більше 4-х осіб. Фізична дистанція між дітьми має бути 1 метр, йдеться у п.20 Тимчасових рекомендацій.

«Шведський стіл» або інша модель самообслуговування у їдальнях на період карантину заборонена, їжу подаватимуть працівники харчоблоку.

Втім, у коментарях у групі «БАТЬКИ SOS» у Facebook пишуть, що деякі школи не відкриватимуть їдальні у зв’язку із коронавірусною хворобою. Батьки обурені, адже в дітей від харчування бутербродами протягом доби почнуться захворювання шлунково-кишкового тракту.

У шкільних чатах батьки також жваво обговорюють заборону бутильованої води, яку зазвичай встановлюють в класах. Втім, у рекомендаціях відповідної прямої заборони немає. Як йдеться у п.21, заборонені питні фонтанчики. Натомість дітям треба використовувати індивідуальні ємності для рідини або фасованої питної продукції.

Дистанційне навчання

Період «червоної» зони епідемічної небезпеки або ж тиждень вдома після тижня у школі – питання по дистанційному навчанню залишається відкритим. Адже за досвідом завершення навчального року 2019/2020, це було більше заочне навчання, а роль вчителів виконували батьки.

25 серпня на сайті Міністерства освіти нарешті з’явились рекомендації щодо організації центрів професійного розвитку педагогів і реорганізації науково-методичних установ. Виходить, що з березня можновладці прийняли рішення не напружувати свої «вищі уми», аби встигнути вчасно налагодити якісну організацію освітнього процесу.

Лише 25 серпня стартував онлайн-курс про дистанційне та змішане навчання для педагогів і керівників шкіл та профтехів. Перший модуль курсу – про можливості дистанційного та змішаного навчання – вже доступний за посиланням.

ВООЗ на цей раз проти карантину

Раніше стало відомо, що Всесвітня організація охорони здоров'я закликала уряди країн більше не вводити карантин через пандемію коронавірусу. Відповідну заяву зробила головна епідеміолог ВООЗ Марія Ван Керкхове. За її словами, при другій і наступних хвилях Covid-19 карантин неприпустимий, адже економічні наслідки набагато перевершують умовний виграш в медичному плані.

Нині у ВООЗ переконані, що носіння масок і дотримання соціальної дистанції є цілком достатніми при цій пандемії.

Канікули будуть переносити залежно від епідеміологічної ситуації

Батькам школярів вже зараз слід готуватись до того, що канікули та початок й завершення навчальних семестрів будуть коригуватися. У Тимчасових рекомендаціях йдеться про необхідність запровадити гнучку структуру і тривалість навчального року, яку визначатиме педагогічна рада школи. Приміром, наразі у столиці Департамент освіти і науки постановив наступні терміни:

День знань, 1 вересня, припадає на вівторок. Перший семестр триватиме з 1 вересня по 24 грудня, другий – з 11 січня по 28 травня 2021 року.

  • Осінні канікули – з 26 жовтня по 1 листопада.
  • Зимові канікули – з 25 грудня 2020 року по 10 січня 2021 року.
  • Весняні канікули – з 22 по 28 березня 2021 року.
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини