xcounter
Calendar Icon

Запуск Бюро економічної безпеки відклали. Чи приймуть в БЕБ слідчих-викрадачів з ДФС?

24.09.2021 18:18

Бюро економічної безпеки, яке має замінити стару Державну фіскальну службу, так і не встигло запрацювати до обіцяного 25 вересня. Зрештою, парламент переніс термін запуску органу на два місяці. Обіцяють, що до кінця листопада БЕБ запрацює.

«Так трапилось, що воно трошки затягнулось. Шість місяців, які були дані на ліквідацію ДФС, я в цьому брав участь, і ці 6 місяців, які були дані для початку роботи БЕБу... Вони з різних об’єктивних причин затягнулись», - пояснив очільник Бюро Вадим Мельник «Суспільному».

Нова «податкова поліція» (БЕБ) VS стара «податкова міліція» (ДФС)

Бюро економічної безпеки має стати єдиним органом, що займатиметься розслідуванням економічних злочинів. Проте бізнес не має сумнівів, що Бюро стане черговим каральним органом для підприємців. За ідеєю реформування, орган ДФС має ліквідуватися «під нуль». Втім, у новостворений БЕБ по факту перейдуть досвідчені співробітники податкової міліції зі своїми дуже різноманітними навичками. Принаймні, вони дуже розраховують на це.

Очолив Бюро серед 48 кандидатів Вадим Мельник – він же голова ДФС. Його підлеглі замішані в гучному скандалі з викрадення 30 липня цього року директорки компанії «Техноложік» Юлії Шевчук серед білого дня у Києві біля її ж будинку по вулиці Маршала Гречка. Жінці погрожували і змусили підписати невідомо які папери. На чолі групи викрадачів з ДФС стоїть Максим Фєдосов, також у справі фігурують Тарас Кручко та Дмитро Пташинський.

Жінка написала заяву про інцидент до центрального офісу ДФС. У зверненні вона вказала, зокрема, що інформація, набута під тиском, не може вважатися правдивою. Також була направлена скарга на незаконні дії працівників ДФС на ім’я уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової.

Сподівання бізнесу від запуску БЕБ і реалії

Журналіст Сергій Лямець виокремлює серед головних очікувань бізнесу – сприяння зниженню силового тиску, підвищення ефективності протидії розкраданням і боротьби з нелегальною підакцизною продукцією. Водночас «білий» легальний бізнес має дихати вільніше.

«Новий директор БЕБ пропрацював 15 років у податковій міліції, а отже, достеменно знає багато «схем». Сама посада зобов'язує зі старту дати результат», - констатує журналіст.

Водночас сам Вадим Мельник заявив, що у нього є запитання до доцільності 70% обшуків, при цьому підкреслив неспроможність зібрати докази в інший спосіб. Обіцяє, що в його планах на новій посаді організувати процеси так, щоб в межах чинного законодавства не було «кошмарення» бізнесу.

«Аби не допустити такого в нас, власне, і буде поділ на підрозділи аналітики, оперативно-розшукової діяльності в частині створення легендованих підприємств, роботи під прикриттям, вербування, легендування і т.д., щоб намагатися збирати дані в неконтактний спосіб і приходити вже з претензіями», - сказав Мельник в інтерв’ю LB.ua.

Насправді те, яким буде результат роботи нового Бюро, буде залежати чи не в першу чергу від того, хто пройде конкурсний відбір.

Доречно в цьому контексті сказала колишня прессекретарка київської прокуратури, журналістка і блогерка Олена Яхно: «Треба простежити, аби упирів із ДФС не працевлаштували в БЕБ».

Вона в деталях пригадала, як по-бандитські діяли фіскали у Києві. І це, очевидно, лише одна з багатьох історій, постраждала героїня котрої наважилась говорити.

«Одного чудового літнього дня в центрі Києва двоє невідомих напали на жінку і заштовхали її в авто. Жертва нападу – Юлія Шевчук, директорка ТОВ «Техноложік». У машині з'ясувалося, що чоловіки зовсім не бандити, а фіскали – співробітники Державної фіскальної служби (ДФС). Вимагали від Юлії, щоб вона поставила підпис під якимись каламутними документами, погрожували їй пістолетом, тортурами, говорили, що запроторять у СІЗО. Вона, звісно ж, усе підписала. Але жінка виявилася не боязкого десятка. Пішла у ЗМІ, до омбудсмена і написала заяву голові ДФС. Головне, що Юлія підняла шум! Ми дізналися прізвища та імена цих упирів … Тепер наше з вами завдання простежити, щоб упирів не працевлаштували в БЕБ», – резюмувала журналістка.

Відморозки, які наїхали по бєспрєдєлу

На тлі скандалу ДФС була змушена провести внутрішнє розслідування, за підсумками якого заявила, що ніякого викрадення не було, а відбувся «допит за місцем проживання».

Втім, як розповіла викрадена фіскалами Юлія Шевчук, вона й досі боїться за своє життя і погано спить після пережитого.

«Заштовхали мене в автомобіль. Сказали, що є працівниками податкової поліції. Виглядали вони нормально, але говорили як бандити. Швидко показали якийсь документ, я не встигла його розглянути. Почали мені погрожувати, щоб я підписала – якесь пояснення про діяльність ТОВ «Технолоджік». Якщо відмовлюсь – погрожували застосувати до мене фізичну силу або вогнепальну зброю. Обіцяли «веселе» життя в слідчому ізоляторі», - пригадує Юлія Шевчук.

Серед фіскалів, які напали на підприємицю, були начальник третього відділу розслідування кримінальних проваджень Офісу великих платників податків ДФС Максим Федосов, слідчий Дмитро Пташинський і опер Тарас Кручко. Відомо, що останній ще до «вибивання» підписання документу телефонував жертві викрадення з погрозами.

Біографію усіх трьох горе-податківців не назвеш святою.

«Зрозуміло, що якщо ці «орли ДФС» потраплять до БЕБ, то і там проводитимуть подібні «допити за місцем проживання». Тому що рефлекс і руки пам'ятають. Так, Федосов, згідно з декларацією, у липні 2019 року прикупив собі будинок в окупованому Донецьку. Мабуть, з підвалом. Члени команди Федосова йому до пари. Наприклад, Пташинський, члени сім'ї якого фігурують у розслідуванні ГПУ щодо конвертаційних центрів у Харкові та інших кримінальних проваджень. Як така людина взагалі може розслідувати фінансові злочини?», – обурюється журналіст, колишній в'язень бойовиків «ДНР» Володимир Фомічов.

Пташинський має елітну нерухомість, автомобіль представницького класу Land Cruiser, задекларував отримання прибутку від надання в оренду приміщень фірмі сім'ї - ТОВ «Руслан». Тож очевидно, що пресувати своїх рідних, які успішно займаються «обналом», він не буде.

Що стосується Максима Фєдосова, то він є засекреченою персоною, як і решта працівників ДФС. Його дата і місце народження невідомі. Найбільш імовірним місцем його народження можна вважати Донецьку область, де він має родичів та старі контакти. Станом на 2013 рік він не мав жодного майна і винаймав квартиру на Сирці у Києві. Як свідчать декларації, його брат Денис придбав у 2014 році квартиру в Ірпені у Ігоря Оверка – ірпінського депутата з орбіти ексмера Карплюка. Спочатку вона була повністю у власності брата Фєдосова, а з 2018-го 50% став володіти Максим Фєдосов. Відомо, що його брат Денис отримав у 2020 р. адвокатське посвідчення №005286. На сайті Національної Асоціації Адвокатів України згадки були затерті, проте їх зберігає кеш.

Журналіст Володимир Фомічов не має сумнівів, що до БЕБ з ДФС перейде велика кількість співробітників, і робить висновок, що наївно розраховувати на зміни їхніх звичних методів роботи.

«Є думка, що голова будь-якого силового органу любить мати під рукою групу підлеглих відморозків, готових виконати будь-який наказ. І відмазує їх до миті, коли їхні дії вже не починають загрожувати самому голові органу. Чи у БЕБ це правило не працюватиме, пане Мельник?», – підсумував Фомічов.

У якій справі фігурує ТОВ «Техноложік»

З заяви постраждалої сторони до Ради бізнес-омбудсмена відомо, що активні слідчі дії щодо ТОВ «Техноложік» співробітники Офісу великих платників податків ДФС почали з липня цього року в межах кримінального провадження № 42 020 000 000 001 536 від 17 серпня 2020 року.

Раніше за цією ж справою податківці заарештували й вилучили у однієї ФОП парфумерію та косметику, витребували документи у декількох компаній. Цікаво, що в фабулі кримінального провадження фігурують ФОПи, пов’язані з парфумерією. Компанія Юлії Шевчук фінансова і не має жодного відношення до косметики. У заяві омбудсмену підприємниця вказувала, що ТОВ «Техноложік» жодним чином не пов’язана з перерахованими ФОП та компаніями. Тож виглядає так, наче фіскали здійснюють тиск та втручання в діяльність товариства.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини