xcounter
Calendar Icon

Місія МАГАТЕ прямує на ЗАЕС попри інтенсивні обстріли Енергодару російськими військовими: усі подробиці (фото, відео)

01.09.2022 11:11 (Оновлено 01.09.2022 в 11:11)

Військові РФ інтенсивно обстрілюють Енергодар з гелікоптерів та артилерії. Жителі міста зняли це на відео і опублікували, тому пропагандистські ЗМІ вигадали казку про "український десант у місті".

Російські військові з самого ранку обстрілюють маршрут, яким слідує місія МАГАТЕ на Запорізьку атомну електростанцію. Станом на зараз обстріли росіянами Енергодару не припиняються. Міжнародна група має перевірити стан справ на ЗАЕС та порушення міжнародних норм поводження з ядерними об’єктами з боку окупантів. Про це повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

Місія МАГАТЕ вирушила із Запоріжжя до Енергодару, не дивлячись на інтенсивні обстріли

Незважаючи на повідомлення про інтенсивний обстріл, місія МАГАТЕ вирушила із Запоріжжя до Енергодару, пише Reuters. Глава МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі повідомив, що знаючи про "посилення військової активності у цьому районі", планує продовжити місію на ядерний об'єкт і зустрітися з його персоналом.

"Зайшовши так далеко, ми не зупиняємося", – сказав Гроссі.

За даними Інтерфакс-Україна, просто зараз місія МАГАТЕ знаходиться на блокпості в Новоолександрівці, але рух колони зупинено, до лінії фронту – 20 кілометрів.

"Тут чути прильоти, але вдалині, - повідомив агентству один із членів місії. - Чекаємо, коли буде безпечно (рухатись далі, - Ред.).

В Енергодарі автоматні черги, над будинками літають снаряди

Енергодар військові РФ обстрілюють з 5 години ранку. У мережі з’явилось чимало відео, як військові РФ обстрілюють місто, зокрема й з гелікоптерів. У свою чергу російські ЗМІ пишуть, що в районі Енергодару відбулася висадка українського десанту. Ба більше - по ним навіть працює авіація РФ. Ця казочка виникла внаслідок того, що жителі міста зняли на відео ворожі гелікоптери, які обстрілюють багатоповерхівки.

"Над Енергодаром "працювала" група російських ударних вертольотів К-52, які завдавали ударів по житлових кварталах. Було завдано мінометного удару в безпосередній близькості від території ЗАЕС і атомних реакторів", - повідомив нардеп Олексій Гончаренко.

Є "прильоти" по об'єктах інфраструктури міста та постраждалі. З місцевих телеграм-каналів відомо, що усю ніч у Енергодарі було зарево та гул, над будинками літають снаряди. Місцеві жителі повідомляють, що російські військові влучили в один із житлових будинків.

"З п’ятої години ранку не припиняються постійні мінометні обстріли міста. Чуто автоматні черги. Відомо про влучання в декілька цивільних об’єктів. Є постраждалі! Скільки саме, з’ясовуємо", - написав енергодарський міський голова Дмитро Орлов.

Голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко попередив, що провокації РФ можуть закінчитись обстрілом прибережних територій.

"Гелікоптери та ствольна і реактивна артилерія армії РФ здійснює обстріл міста Енергодар. Триває масштабна провокація, яка може закінчитись обстрілом прибережних територій нашого району. Прошу вас за можливості перебувати вдома, або в будівлях. Уникайте відкритих місць", - наголосив Євтушенко.

На Запорізькій АЕС відключився енергоблок через ворожі обстріли, станцію знеструмлено

На офіційному каналі НАЕК "Енергоатом" повідомляється, що внаслідок ворожих обстрілів відключився один з енергоблоків. Вже вдруге протягом останніх 10 днів злочинні дії росіян призвели до відключення блока та знеструмлення станції.

"О 4:57 внаслідок чергового мінометного обстрілу російськими окупаційними військами майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5-й енергоблок. Крім того, пошкоджено лінію резервного живлення власних потреб ЗАЕС-330 кВ. У перехідному режимі сталося знеструмлення непрацюючого енергоблока №2 із запуском дизель-генераторів. Енергоблок №6 продовжує працювати в енергосистемі України й одночасно заживлює власні потреби ЗАЕС", - розповіли в "Енергоатомі".

Учора повідомлялось, що у другій половині дня представники міжнародної групи МАГАТЕ прибули до Запоріжжя

"Поки очікували, маємо майже повністю зруйновану нічними обстрілами ферми в районі Великої Білозерки, вівся щільний вогонь в районі Василівки, Енергодару та інших населених пунктів по всій лінії розмежування та навколо атомної станції. Лише за останню добу зафіксовано більше 106 обстрілів. Окупанти продовжують намагатися звинуватити у веденні вогню ЗСУ", - повідомляв Старух.
Читайте також: Війна може піти за найстрашнішим сценарієм, – розслідувач ​Христо ​Грозєв зробив прогноз
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини