xcounter
Calendar Icon

Корупція в тилу: біженці-керівники Департаменту культури КМДА ініціювали кримінальні справи, аби не сісти за ґрати

04.10.2022 11:08 (Оновлено 05.10.2022 в 11:02)

Які ризики того, що Україна втратить себе після перемоги у війні? Редакція «Надзвичайних новин» провела власне розслідування, як царює корупція у владних колах Києва з початком повномасштабної війни.

Доки на передовій – війна, у тилу – владна корупція та брехня. У столиці розгорнулась боротьба між екскерівництвом Департаменту культури КМДА, їх послідовниками та інвесторами. З одного боку, колишні чиновники встряли в безпрецедентні корупційні діяння, що має довести державний аудит та правоохоронні органи. З іншого боку, розбірки «папєрєдніків» з бізнесом, який до всього потужно займається реабілітацією військових ЗСУ без кінцівок, можуть призвести до того, що жоден іноземець на вкладатиме кошти в Україну, адже влада й досі робить з інвестора «дійну корову».

Ситуація полягає в тому, що керівництво Департаменту культури з початком повномасштабного вторгнення кинуло напризволяще мистецькі та культурні цінності міста. Чиновники утекли за кордон, а потім зняли гроші з нарахованою самим собі зарплатнею з надбавками та преміями у сумі 1,9 млн. Редакція має в розпорядженні копію підтверджуючих документів у відповідь на інформаційний запит до Департаменту. До речі, Департамент культури – це єдиний департамент КМДА, який залишився без керівництва після 24 лютого 2022р. За це міський голова Віталій Кличко і звільнив директорку департаменту Яну Барінову.

Яна Барінова

Заступник Барінової – начальник управління економіки та фінансів Геннадій Яворовський – залишився при посаді, і тепер встромляє палиці в колеса опонентам.

Геннадій Яворовський

На жаль, досі багато громадян не розуміють, за що відбувається війна в Україні. Перш за все – за свідомість кожного українця, за знищення української культурної ідентичності та спадщини. Звідси і проста відповідь на питання, чому культурна спадщина Києва залишилась без керівництва під час штурму і осади міста: чиновники-утікачі порушили клятву держслужбовця – сумлінно виконувати обов'язки.

Хто залишився рятувати культурні цінності Києва після 24 лютого

Рядові співробітники Департаменту культури у приватній розмові розповіли, що бачили директорку Департаменту Яну Барінову у КМДА 25 лютого. Вона прийшла буквально на годину забрати якісь речі і після цього не приїжджала. Спочатку вона виїхала до Одеси, де відповідно до декларації має квартиру. Але коли обстановка у місті стала загрозливою у плані обстрілів ворожими ракетами, виїхала через Молдову до Відня, де мешкає її сестра.

За словами самої Барінової, про що вона повідомляла на свій сторінці у Facebook, вона поспішала вивезти дитину подалі від війни, адже вона є одинокою матір’ю. Утім, відомий той факт, що тривалий час дитину виховували її батьки у Франції. Влаштовуючись на посаду в Департамент, вона не повідомила, що є матір’ю-одиначкою, у зв’язку з чим має право претендувати на пільги. Тож втеча виглядає як прикриття дитиною.

Крім того, всі документи про незаконне отримання коштів Барінова начебто забрала з Департаменту при евакуації.

Заступник директора Департаменту культури КМДА – начальник управління економіки та фінансів Геннадій Яворовський так само був відсутній на робочому місті. Його підлеглі розповідають, що вперше з початку повномасштабного вторгнення побачили його у КМДА лише 12 квітня.

Перший заступник директора Департаменту культури КМДА – начальник управління культури та мистецтв Юлія Кепліна також не вийшла на роботу. Вона одразу поїхала за кордон. Спочатку до Молдови, а потім до чоловіка, який має контракт в Іспанії. Утім, вона єдина, хто був на зв’язку зі своїми помічниками та інституціями. Цю інформацію підтвердили директори театрів.

Редакція подала інформаційні запити на кілька музеїв Києва з запитанням, хто допомагав з переміщенням фондів. Виявилось, що з музеями кілька тижнів ніхто не спілкувався з Департаменту. Деякі музеї писали запити, але допомоги не отримали. Тісна співпраця з директорами музеїв почалась лише 16-17 березня. Активна робота Департаменту почалась 15 березня. Саме тоді, коли Офіс Президента у відповідь на лист від Віталія Кличка відрядив Сергія Анжияка. Він надавав консультації з питань забезпечення роботи закладів культури, збереження або переміщення фондів. Саме Сергій Анжияк разом із Миколою Шуляком, заступником директора Департаменту – начальником управління економіки та фінансів, рятували культурну спадщину.

Відповідно до положення про музейний фонд, головним відповідальним за нього є Міністерство культури. Цей документ дає шпаринку Департаменту культури зволікати з прийняттям рішення про евакуацію музейних предметів. Мовляв, нічого не робили, тому що чекали на рішення від Міністерства.

Достеменно відомо, що музейні цінності було переміщено між музеями в Україні в більш безпечне місце. Вони вивозилися в умовах охорони у броньованих вагонах за принципом, як транспортують гроші. Підтвердження цьому – акти прийому-передачі музейних цінностей однією музейною установою іншій.

За інсайдерською інформацією, рятували культурні скарби Микола Шуляк спільно з Міністерством культури. Допомагали у цьому директори музеїв і ті співробітники Департаменту культури КМДА, які лишились на місцях в умовах воєнного стану. Волонтерка Ірина Нікіфорова надала допомогу у вигляді 50 тонн пакувальних матеріалів, обладнання з Німеччини тощо.

Нині проти людей, які для порятунку музейних цінностей користувались послугами волонтерів, розслідують справи щодо використання гуманітарної допомоги. Музейники в шоці, адже зараз, коли їм пропонують допомогу, вони спершу задаються питанням: чи дійсно варто її прийняти, або ж завтра до них прийдуть з перевіркою? І перед таким питанням опинились державні музеї по всій Україні.

«Родзинка» для ворога: в мережу злили, куди і що вивезли з музеїв

Парадоксально, але заступник директора Департаменту культури Геннадій Яворовський перекрутив порятунок музейних цінностей на пограбування, і домігся порушення кримінальної справи, яку веде СБУ. Мова стосується, зокрема, Музею видатних діячів української культури, Музею книги і друкарства України.

23 травня Яворовський подав до Київської міської прокуратури заяву, того ж дня було порушено кримінальну справу за фактами зловживання владою та службовим становищем посадовими особами КМДА (ч. 2, ст. 364 ККУ).

До всього, колишнє керівництво злило в мережу список музейних цінностей, які було переміщено в межах України, що є цінної інформацією для ворога (треба посилання).

Яна Барінова в якості помсти за звільнення розіслала блогерам, ЗМІ та правоохоронцям підтасовані документи Департаменту культури та КМДА (треба посилання). Ці документи містять комерційну та державну таємницю щодо об'єктів культурної спадщини та інвестдоговорів.

Захмарні зарплати з преміями та безлад в документації

На нараді 11 березня, яку проводив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник, єдиним відсутнім було лише керівництво Департаменту культури. Станом на 24 лютого в Департаменті культури було лише 4 держслужбовця:

  • начальник загального відділу контрольно-аналітичної роботи Олена Смєлова;
  • заступник головного бухгалтера Інна Петрушина (в.о. на той момент);
  • директор Департаменту культури – начальник управління у справах національностей та релігій Володимир Моцюк;
  • начальник Відділу мистецтв та культурно-освітніх закладів Любов Боголій.

У Департаменті станом на початок повномасштабного вторгнення були незаповнені вакансії. Це дозволило ввести до штатного розпису на всі основні напрямки по одній людині на посаду провідного консультанта: у відділ музеїв, мистецтв, бухгалтерію, плановий. Це не державна служба, але саме ці фахівці несли відповідальність і ставили підписи на документах.

Тим часом Яна Барінова та Геннадій Яворовський організували виплату зарплатні за березень навіть тим людям, яких не було на робочих місцях. Серед тих, хто отримав гроші, були співробітники в окупації та за кордоном. Ці люди фізично не могли працювати: за кордоном програмне забезпечення системи електронного документообігу АСКОД взагалі не працює. Як результат, 11 березня колектив Департаменту отримав заробітну плату за весь місяць з надбавкою «за складність і напруженість та інтенсивність роботи», а ще 20% премії – це аж 1 млн 900 тис. грн. На момент виплати навіть не було табелю обліку робочого часу – він з’явився пізніше: «підмальовувати» звітність почали після 20 березня.

Рядові співробітники Департаменту культури розповіли редакції, що через відсутність коректного документообігу та безладність використання бюджетних коштів протести щодо виконання усних вказівок почалися ще в жовтні 2021 року. 11 листопада всі 9 працівників бухгалтерії написали заяви на звільнення. Такою була реакція фахівців на нарахування зарплатні без підтверджуючих документів.

Факт, але живих підписів Барінової чи Яворовського щодо нарахування зарплатні за березень немає. Було підроблено підпис заступника директора Департаменту культури – начальника управління у справах національностей та релігій Володимира Моцюка. Цей документ було відправлено на погодження до Департаменту фінансів. Сам штатний розпис на провідних консультантів був поданий і затверджений головою КМВЦА Миколою Жирновим (знову ж таки, без підписа керівника Департаменту). Проєкт штатного розпису підписала заступник головного бухгалтера Інна Петрушина. І хоча вона виконувала вказівки Яворовського, але підтвердила, що за листопад-березень немає документів, на підставі яких були виплачені надбавки і премії. За словами Петрушиної, саме Барінова вивезла їх під час евакуації.

За усіма правилами, при зміні керівника в Департаменті Державна аудиторська служба мала би провести ревізію фінансово-господарської діяльності за певний період. Є підстави говорити про «договорняк». Оскільки Яворовський підписував документ, з Держаудитслужби прийшли проводити не ревізію, а аудит бюджетних програм.

«Тобто про все і ні про що конкретно. Надалі написали лист на Кличка про відсутність наказів. Він розписав на Департамент внутрішнього фінансового аудиту. Вони прийшли, зробили аудит. Але на той момент були підписані накази Баріновою. Тобто факт відсутності наказів не підтверджений», - розповіли подробиці джерела в КМДА.

Нині стоїть питання про необхідність провести службове розслідування щодо Барінової та Яворовського, а також головного спеціаліста Відділу управління персоналом Наталії Бігіч та співробітників відділу кадрів.

Перемикають фокус уваги зі своєї корупції на інвесторів

На фоні фактичної здачі російським військовим культурної спадщини, яка завдяки ЗСУ та ТРО не відбулась, та махінацій із зарплатнею нагору випливло питання вимагання коштів Баріновою та її командою з інвесторів. Під роздачу потрапив київський спортивний комплекс X-Park. Парк визнаний найкращою спортивною локацією Східної Європи та посів сьоме з десяти кращих вейкпарків світу, а крім того з 2015 року підтримує волонтерські проєкти по реабілітації тяжко поранених бійців.

Реабілітація військових в київському X-Park

Засновник та співінвестор X-Park Юрій Зозуля констатує, що всі нинішні проблеми X-Park пов'язані з бажанням шантажувати інвесторів, аби отримувати «долю», а самим корупціонерам потрібні територія та розвинена інфраструктура.

«Коли інвестор з нічого робить «цукерку», з часом приходять чиновники і кажуть, що усі роки сплачувалось замало податків. За це інвесторів треба покарати і забрати їх бізнес. 7 років тому інвестори-першопрохідці почали розбудовувати з кар’єру з болотом на підтопленій території та харащами навколо, який залишився після намиву піску, вейкпарк. Цю депресивну територію ми обладнали без жодних пільг, як це прийнято за кордоном. На парк не витрачається ані копійки бюджетних коштів. Навпаки, платяться податки. Крім розвитку загальнодоступних територій є соціальний та спортивно-оздоровчий ефект. До війни ми розвивали 190 видів спорту та 14 літніх дитячих таборів, а також дитячу академію тенісу. Іноземні серфери в захваті і вважають його найкращим на планеті. В X-park проведено більше 340 чемпіонатів Києва та України з різних видів спорту», - розповів Юрій Зозуля.

Він також розповів, що в X-Park також були нарешті проведені змагання, які у Києві вже 15 років не проводились - фінал чемпіонату Укаїни з пляжного волейболу, а також рейтинговий турнір ATP з великого тенісу, який взагалі в Україні вже 18 років не проводився.

"А про повноцінний хокейний стадіон, який готові були реалізувати, якби не війна… Хоча зараз з таким відношенням до інвестора годі вже й починати", - констатував засновник та співінвестор X-Park.

X-Park у Києві

Нині, за словами Юрія Зозулі, Геннадій Ярововський запропонував вигнати інвестора та знести X-Park, і над цим питанням вже працюють поліція, СБУ та ДБР. 13 липня ДБР відкрило кримінальне провадження. Інвесторів звинувачують у нанесенні збитків державі з тяжкими наслідками. По їх міркам, з інвестора можна було «зняти» ще 136 млн грн за оренду.

«За те, що Володимир Кличко звільнив керівництво Департаменту культури після їх втечі на початку війни та залишення напризволяще підпорядковані їм музеї та театри з усіма їх культурними цінностями, а також співробітників. За ненадання хабаря за не перешкоджання діяльності X-Park», - пояснює причину кримінальної справи інвестор.

Зозуля додає, що враховуючи обставини наразі він вимушений відволіктись від виконання військових завдань і захищати свої інвестиції. І це при тому, що X-park під час повномасштабного вторгнення разом з ТРО та ЗСУ боронили Київ. Обладнали за свій рахунок північний укріпрайон міста, придбали захист для бійців та продовжують робити корисні справи задля перемоги України у війні з Росією.

Редакція вже повідомляла про те, що в X-Park працює центр «4.5.0.», який реабілітує найтяжчих військових – з інвалідністю, і не лише. Враховуючи інфраструктуру, яка потрібна для відновлення, X-Park має стати основним осередком реабілітації людей, які отримали травми опорно-рухового апарату. Адже при реабілітації не можна навантажувати суглоби, на відміну від м’язів. Виключно у воді людина може закачувати міцність м’язів, і при цьому не травмувати і без цього травмовані суглоби.

Читайте також: У Києві хочуть знести X-Park, який посів 7 місце з 10 кращих вейкпарків світу: війну проти інвесторів відкрили в КМДА
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини