xcounter
Calendar Icon

Міжнародний день вегана

Міжнародний день вегана
Міжнародне неофіційне свято
Святкують 1 листопада

Всесвітній день вегана почали відзначати з 1994 року щорічно 1 листопада. Свято започатковано президентом Веганського товариства Сполученого Королівства та приурочене до 50-річчя заснування товариства.

Вегани та вегетаріанці дотримуються певних принципів харчування. Щоправда, причини відмови від м'ясної їжі можуть бути різними: це і моральні переконання, любов до тваринного світу, спосіб мислення, турбота про майбутнє нашої планети та дбайливе ставлення до навколишнього середовища. Також вегетаріанцями є представники деяких релігій, наприклад, індуїзму та буддизму. Вегетаріанство засноване на давній індійській та грецькій філософії. Не їдять м'яса також йоги.

Одним із перших вегетаріанців вважається Піфагор. Леонардо Да Вінчі також намагався вживати лише продукти рослинного походження. Бенджамін Франклін якийсь період часу теж дотримувався рослинної дієти.

Вегетаріанство та веганство - у чому відмінність?

Вегетаріанці і вегани не вживають у їжу м'ясо, рибу і морепродукти, оскільки ці продукти були здобуті шляхом вбивства.

  • Вегани – найсуворіша форма вегетаріанства. Вони відмовилися від будь-якої їжі тваринного походження: яєць, молочних продуктів і навіть меду.
  • Ово-вегетаріанство – можна яйця, але не можна молочні продукти;
  • Лакто-вегетаріанці – можна молочні продукти, але не можна яйця;
  • Лакто-ово-вегетаріанці – можна і яйця, і молочні продукти.

Вважають, що м'ясо дає людині енергію для фізичних і розумових навантажень. Поширена думка, що людина, яка не вживає м'ясну їжу, слабка, бліда і астенічна, має болісний вигляд.

Але серед веганів та вегетаріанців чимало титулованих спортсменів, які прославилися на весь світ. Хіба могли вони досягти спортивних успіхів без енергії? Згідно з науковими дослідженнями, вегетаріанська дієта підвищує метаболізм на 16%.

Знамениті спортсмени, яким відмова від м'яса не завадила досягти світової популярності

  • Брюс Лі – майстер східних єдиноборств
  • Мартіна Навратілова - "Перша ракетка" світу (1978-1987)
  • Мак Данциг - чемпіон світу з боїв без правил
  • Кейт Холмс - Чемпіон світу з боксу

Всі свята