xcounter
Calendar Icon

Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів

Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів
Міжнародний день, проголошений ООН
Святкують 2 листопада

Дев'ять із десяти справ про злочин проти журналістів не доходять до суду, і злочини проти представників ЗМІ залишаються безкарними

2013 року, згідно з резолюцією ООН, 2 листопада було проголошено Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів.

Ця дата була обрана не випадково, а на згадку про двох журналістів із Франції: Гіслена Дюпон і Клода Верлона. Їх викрали та вбили бойовики під час роботи цих журналістів над освяченням перебігу збройного конфлікту в Малі.

Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів встановлено з метою звернути увагу громадськості на безкарність за насильство та злочини проти представників ЗМІ, за перешкоджання виконанню їхньої роботи.

Найрезонансніші вбивства журналістів в Україні, починаючи з 1992 року

Георгій Ґонґадзе. Вбивство сталося 17 вересня 2000 року. Його тіло без голови було знайдено 2 листопада 2000 року у Таращанському лісі приблизно за 100 кілометрів від Києва.

Ігор Олександров. 3 липня 2001 року. Забитий бейсбольними бітами. Є судовий вирок, замовників не встановлено.

В'ячеслав Веремій. 18 лютого 2014 року. Застрелений.

Павло Шеремет. 20 липня 2016 року. Підірвали в авто - вбивство не розкрито.

За роки незалежності в Україні було вбито майже 70 журналістів. Але в більшості випадків вбивці і тим паче замовники досі не встановлені.

Така очевидна безкарність дає зелене світло подальшим злочинам проти представників ЗМІ, підриває репутацію нашої країни, викликає недовіру суспільства до законодавства та правосуддя.

Всі свята