xcounter
Calendar Icon

Всесвітній день книги та авторського права

Всесвітній день книги та авторського права
Міжнародний день, проголошений ООН
Святкують 23 квітня

Щороку це свято відзначають усі автори, бібліотекарі, читачі та критики. Цей день рекомендується відсвяткувати, купивши книгу. Така традиція цього дня.

Історія свята

Щороку 23 квітня весь світ святкує День книги та авторського права. Це свято було започатковано у 1995 році у Франції під час Генеральної конференції ЮНЕСКО.

Мета свята Всесвітній день книги та авторського права

  • Наголосити на важливості літератури в житті людини, суспільства, країни
  • Закликати людей більше читати та аналізувати, а не пасивно перегортати стрічку соцмереж
  • Захистити права людей, які пишуть та створюють книги. Їхні твори та наукові праці неповторні, їхнє авторське право треба поважати. Це наша подяка за знання, які ми отримуємо під час прочитання книг.

Значення книг у нашому житті величезне

  • Книги у нашому житті – це вікно у світ. Особливо це стосується молодого покоління, якому інтернет замінив багато важливих речей, включаючи літературу.
  • Нагадати, що кожна гарна книга - це ще один всесвіт. Література дає людині, яка читає, прожити ще одне життя разом з героями твору, зазирнути в незвідані далекі країни, відчути нові емоції, співпереживати, радіти і плакати разом з героями книги.

Читайте також: «Сироватка правди» для дикунів, які розв'язують війни: Костянтин Стогній опублікував провокаційний роман

Всемирный день книги и авторского права - на фото писатель: Константин Стогний

  • Книга – це машина часу. Читаючи, можна дізнатися про життя, уклад та історичні події "з перших вуст" від свідків - тих людей, які жили в давні часи.
  • Людина народжується та вмирає, залишаючи написане. У книгах – душа та енергія автора. Його погляд на світ. Його оцінка подій. Особисте бачення та опис того, що оточувало людину в далекі часи.
  • Завдяки книзі можна перенестися не лише у минуле, а й у майбутнє. Дуже багато з того, що було вигадано авторами фантастичних творів, вже винайдено і ми є активними користувачами продуктів технічного прогресу.
  • Книга - це вічний слід людини, яка її написала в історії.
  • Книга вчить думати, аналізувати, шукати та знаходити вихід.
  • Книжки зі щасливим кінцем вселяють оптимізм та впевненість.
  • Книга розвиває фантазію та творче мислення.
  • Це не лише джерело знань, а й задоволення. Після насиченого робочого дня книга допомагає переключити увагу, розслабиться, забути на деякий час про проблеми.

У це свято хочеться закликати людей не лише більше читати, а й писати... Вірші, щоденники, нотатки, листи та листівки. Адже все це тепер замінив інтернет та стрічка новин. Але стрічка зникає разом із гаджетом, особиста сторінка в соцмережах доступна, поки є зв'язок. Профіль не завжди несе інформацію від першої особи. Багато чужого та мінімум особистості.

Що ми покажемо нашим дітям із нашого минулого?

Де зворушливі листи від наших рідних людей, написані їхнім почерком, з їхньою поштовою адресою?

Де вітальні листівки від родичів та друзів, із добрими особистими побажаннями щастя?

Де щоденники та вірші, які писалися нами в молодості та ховалися під подушкою? Адже там були особисті переживання, найперші романтичні почуття!

Всі свята