Як вибрати справді корисний йогурт
70% всіх імунних клітин знаходяться в кишечнику, і йогурт — один з найкращих продуктів для його мікрофлори.
В чек-лист найбільш корисних та природніх джерел зміцнення імунітету повинні входити кисломолочні продукти. Вони містять багато пробіотиків — "живих культур" корисних бактерій, які допомагають зберегти здоровий баланс мікрофлори кишечника, підсилюючи імунну систему людини. Саме в кишечнику знаходиться 70% всіх імунних клітин, тому захисні сили організму багато в чому залежать від стану мікрофлори, яку можна підтримувати кисломолочними продуктами.
За вмістом білків та жирів кисломолочні продукти практично не відрізняються від молока. А ось їхнє засвоєння з кефіру та йогурту вище завдяки дії кисломолочних бактерій, які роблять білок молока і молочний цукор легкотравними. Різні кисломолочні продукти відрізняються за своїм складом, а значить користю, яку вони принесуть. Тому не однаково, який продукт ви виберете.
Прикладом хороших та популярних кисломолочних продуктів є йогурти.
Як вибирати кращий продукт:
Купуйте натуральний йогурт без наповнювачів — фруктових сиропів, шоколаду тощо.
Хоча асортимент йогуртів вражає, всі вони, як правило, смачні, але ... на жаль, містять багато цукру, штучних ароматизаторів і смакових добавок. І яка тоді від них користь, про що говорити?
Такі продукти не слід давати дітям і вагітним жінкам. Краще придбати натуральний йогурт додати в нього свіжі або заморожені фрукти та ягоди.
Перевіряйте жирність. Частина йогуртів виробляється з молока жирністю 1,5-6%, а є такі, що навіть зі знежиреного. Як правило, виробники люблять маркувати останні словом "light". Однак ви маєте розуміти — йогурт, що не містить жирів, позбавлений цінних розчинних в жирах вітамінів, таких як A, D, E, K. Та й кальцій з них засвоюється значно гірше. Тому краще купувати низькожирні продукти (1,5 — 2,5%), ніж знежирені.
Звертайте увагу на склад і кількість молочнокислих бактерій в йогурті. Дані про склад мають бути на упаковці. Одні йогурти можуть містити лише ацидофільні бактерії (вони населяють головним чином тонкий кишечник), а інші, крім того, біфідобактерії (вони живуть у товстому кишечнику). Останній продукт кращий, має більше користі, оскільки організму необхідні і ті, і інші бактерії.
Треба знати, що біфідобактерії в молочному середовищі не розмножуються. Їх просто додають в продукт. З плином часу бактерії гинуть. Тож чим свіжіший йогурт, тим більше в ньому біфідобактерій.
Тому зважайте на термін зберігання!
Це чи не основний індикатор натуральності продукту. Вибирайте ті йогурти, які мають невеликий термін придатності — 14, максимум до 30 діб. В них більше живих бактерій, що робить їх більш цінними.
Більш корисним є натуральний йогурт, який можна власноруч приготувати в домашніх умовах. Краще йогурти вживати в якості перекусу.
Натуральні йогурти можуть бути добрим рішенням для тих людей, у яких виникла непереносимість лактози. Якщо вона не має значних проявів, то багато хто здатен безпечно їх вживати. Після процесу молочнокислого бродіння рівень лактози в йогурті значно знижений. У разі алергії на білок коров'ячого молока кисломолочні продукти не підходять.
В якості заходів профілактики, особливо зараз, у сезон ГРВІ, бажано регулярно вживати кисломолочні продукти — джерела пробіотиків.