xcounter
Calendar Icon

Вітамін С: в яких продуктах його шукати

20.02.2019 15:49 (Оновлено 20.02.2019 в 15:52)
Светлана Фус, «Facebook»

​Цей вітамін потрібен організму кожного дня і в достатній кількості, інакше значних проблем зі здоров'ям буде не оминути.

Про користь вітаміну С або аскорбінової кислоти чули всі. В організмі цей вітамін не виробляється, тому повинен надходити з їжею. Та якщо його не отримувати в достатній кількості або витрачати більше, як курці, то починає розвиватися гіповітаміноз. А цього допускати не можна.

Вітамін С надто важливий для синтезу колагену, оскільки він бере участь у відновленні шкіри, кісток, суглобів, зв'язок, у процесі згортання крові. Він необхідний для еластичності і міцності судинної стінки і для імунного захисту. Добова потреба організму в ньому складає 70-100 мг. І отримати її не так вже й важко. Достатньо лише знати, в яких саме продуктах його шукати та в якій кількості.

Основним джерелом необхідного вітаміну є цитрусові, ківі, ягоди, перець, квашена капуста. Велика кількість аскорбінової кислоти міститься в шипшині. Однак її мало хто вживає у сирому або висушеному вигляді. Тому заварюйте сухі ягоди у термосі та пошукайте у магазинах сік шипшини. Тільки майте на увазі, що компот принесе набагато менше користі, оскільки під час термічної обробки концентрація вітаміну суттєво зменшується.

Також чимало вітаміну С є в зелені. Але тут виникає невеличке ускладнення — необхідна кількість поживної речовини вимірюється в ста грамах продукту, а з'їсти таку кількість, наприклад, петрушки зможе далеко не кожен. Та це зовісм не означає, що не треба тепер її їсти або пити відвар із шипшини. Просто слід розуміти, що вони є лише гарним доповненням до щоденного раціону.

Вітамін С досить складно, але дуже важливо зберегти. Він водорозчинний та розпадається при тривалому зберіганні. Аскорбінова кислота легко окислюється, тому продукти не можна зберігати в металевих ємностях, оскільки вона вступає в реакцію. Вітамін C також не варто піддавати впливу світла або підвищеної вологості повітря. Сушка, нарізка, тривале нагрівання продуктів у каструлі з відкритою кришкою, повторний розігрів страв, мідний або залізний кухонний посуд руйнують потужний антиоксидант. Тому краще за все вживайте різноманітні овочі і фрукти у свіжому, замороженому або квашеному вигляді, відповідно до пори року.

Що треба їсти, щоб отримати мінімальну добову дозу вітаміну С (70 мг):

  • 100 г капусти, 1 яблуко, 1 помідор за день;
  • 40 г болгарського перцю;
  • 30 г чорної смородини;
  • 100 г цвітної капусти (на пару);
  • 100 г апельсина.

Будьте здорові!

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини